2009-07-24

(S)vensk USA-bevakning

Den för sin elegans och visdom en gång av svensk (och nästan all annan) media Messiasförklarade Barack Obama har problem. Stora problem. Och växande problem. Efter att under flera veckor ha satsat hela sin politiska prestige på att få igenom ett lika illa genomtänkt som dyrt nytt sjukförsäkringssystem fick han i går lov att vackert bekänna sig besegrad. Frågan kommer nu (eventuellt) att avgöras av senaten under hösten. Svensk media kör dock, som väntat, rakt av Vita Husets officiella förklaring att detta inte skall ses som annat än ett lätt olyckligt, närmast rent tekniskt problem (SvD 090724, DN 090724).

Och som om inte detta var nog körde den store oratorn häromdagen foten i munnen på sig själv genom att tala fritt ur hjärtat (något som t o m George W Bush oftast klarade utan att göra bort i sig i sak) om en i grund och botten lika klar som på presidentnivå patetisk fråga. Den store statsmannen kunde nämligen inte motstå frestelsen att försöka avleda intresse från sjukvårdsfrågan genom att sänka sig till Al Sharpton-nivå (en av USA:s mest vänstervridna och skrupelösa svarta populister) och angripa ett fullt korrekt ingripande av en vit polis mot en obstinat svart Harwardprofessor i Massachusetts. Svensk media låter dock, som väntat, trycka en något annan version (AB 090724).

Tillägg 25/7: Läs hos Dick Erixon om hur Obama i panik nu gått från att kritisera till att berömma den aktuelle polismannen.

Tillägg II 25/7: Heder till DN som idag trycker en åtminstone bitvis kritisk sak om Obama! Nå'n gång skall vara den första...

Tillägg III 25/7: Även Aftonbladet har insett fakta...

8 kommentarer:

  1. Jag undrar hur du skulle reagera om du blev gripen av polisen och handfängslad i ditt eget hem utan annat skäl än att du tagit dig in där själv!

    SvaraRadera
  2. Till CS: Tala om för dom vem jag är och vad som hänt, identifiera mig med ID-kort och vara allmänt trevlig och samarbetsvillig. Ergo motsatsaten till vad den gode professorn behagade göra!

    SvaraRadera
  3. I en av de källor du länkat till (Aftonbladet) framgår dagen innan att det var precis vad "den gode" professorn gjorde! Det finns en bild på honom i handfängsel vid ytterdörren och det framgår dessutom i texten att han även legitimerade sig. Vi ska heller inte glömma att detta skedde i ett land där den privata sfären och det egna hemmet är konstitutionellt mycket mer skyddade än i Sverige. Det var således en oerhörd kränkning poliserna utsatte honom för när de trots bättre vetande grep honom.

    Nu har ju ingen av oss tillgång till förstahandsinformation utan bara återberättelser, men om man utgår från att fotografiet i Aftonbladet inte är manipulerat skulle åtminstone jag reagera precis som han.

    SvaraRadera
  4. TILL CS: Jag har bott i USA så jag vet väl hur heligt hemmet är (och önskar det var lika heligt här). Men jag vet också att man där inte obstruerar mot polisen, som opererar på helt andra, tuffare premisser än sina kollegor i Sverige. Allt gubben hade behövt göra var att förklara situationen och ID:a sig. Allsidig information om detta fanns omgående tillgänglig på nätet; svensk media valde dock ensidigt att bara återge professorns (och Obamas) side of the story!

    SvaraRadera
  5. Nu tror jag fernissan börjar flagna från den prydlige man som stoltserar med Magnus Ladulås tre kronor i loggan.

    Professor Gates, 58 år och lätt rörelsehindrad, är nu reducerad till "gubben". Förmodligen kände sig de minst tre (av bilden att döma betydligt yngre) poliserna så rädda för att han skulle puckla på dem med käppen att de såg sig föranledda att fängsla honom. Tänkte inte på det ...

    Uppenbarligen uttryckte jag mig oklart i förra inlägget, men det framgår faktiskt i den tidnings, som du länkar till, text att han de facto 1) förklarade att han glömt sina nycklar, och 2) legitimerade (ID:ade) sig! Vad skulle han mer göra för att undvika att bli utsläpad från sitt hem i handbojor??

    SvaraRadera
  6. Till CS: Det var AB som skrev att gubben (jag lägger ingen djupare mening i det ordet än "äldre man") legitimerade sig, vilket alltså inte stämmer. Den blogg jag länkade till hade däremot fått händelseförloppet rätt: "Polisen som kom fram forst undrade vem han var, men fick inget svar. Gates fick upp sin dorr och borjade ga in. Under ett meningsutbyte borjade Gates skrika at polisen istallet for att forklara vem han var. Polisen ville se Gates id papper men Gates vargrade och skrek forolampningar istallet och menade att han var misstankt bara for att han var svart, han drog mao fram raskortet. Efter en stunds skrikande greps han men han blev inte atalad for incidenten."

    Detta är ergo ett solklart fall av försök till "race card politics". En svart polisman som kom till platsen ger ty sin vite kollega fullt stöd. Och t o m Obama har ju nu patetiskt nog (under den politiska galjen) gjort helt om i frågan. Så den här får du ge upp!!

    SvaraRadera
  7. Intressant nog greps han med hänvisning till ett lagrum som bara är tillämpligt på allmän plats. Att polisen togs sig in i hans bostad utan ett husransakningstillstånd är förmodligen också olagligt eftersom konstapeln vid det laget endast hade ett anonymt telefonsamtal till stöd för uppfattningen att inbrott pågick. Professorn (lektor är en bättre översättning) säger att han blev varse polisens närvaro när denne redan stövlade runt i hans hem. Konstapeln vägrade också att identifiera sig.

    Detta enligt Fox News.

    SvaraRadera
  8. Till Arthur: Juridiskt kommer frågan säkert valsa vidare i evighet. Politiskt är den dock avgjord - till Obamas nackdel.

    SvaraRadera