2009-02-07

Historiska lögnerHittade ett klipp på Youtube som tål att kommenteras. Det är ett inlägg av Olof Palme från partiledardebatten i valrörelsen 1982, där han förklarar varför han är ”demokratisk socialist” och på 3:54 lyckades klämma in nästan hela den förfalskade historieskrivning som SAP prackat på svenska folket under efterkrigstiden.

Efter en utläggning om att han blev socialist bland annat efter att ha studerat fattigdomen i Indien (som han jämför med den i USA) och på besök i nazistiska utrotningsläger sett dödslistor på tyska socialdemokrater och fackföreningsmän (han glömde nämna judarna) kommer Palme ty fram till att SAP ensamt byggde landet. Enligt honom var det nämligen Hjalmar Branting som införde rösträtten, Per Albin Hansson som avskaffade massarbetslösheten på 1930-talet och Tage Erlander som införde ”trygghet” genom utbyggnaden av välfärdsstaten.

I verkligheten var det en högerregering som införde allmän rösträtt 1907 (för män, beslut om kvinnlig dito togs sedan i nästan full politisk enighet 1919). Under Per Albin förblev arbetslösheten på 1930-talet med ett års undantag högre än under 1920-talet. Och av de välfärdsreformer som lanserades av Erlander stödde (tyvärr) de borgerliga nästan allihop. Det stora undantaget var ATP, som för övrigt blev ett pyramidalt fiasko.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar