2009-12-01

Svensk Climategate!!!

Så kom det då, det alla vi som följt klimatdebatten under några år väntat på - information om att Climategate omfattar även Sverige. Och det är samma burleska saker som har utspelat sig här som i resten av världen.

Professor Ingemar Nordin skriver i dag på Newsmill om hur en bloggare, som gått igenom delar av den hackade e-mailkonversationen, kan visa att en av Nordins svenska kollegor - professor Wibjörn Karlén - förgäves försökt få ut de uppgifter varpå FN:s klimatpanel IPCC byggt ett påstående om att det skulle ha blivit varmare i Norden under 1900-talet:

Karlén har förgäves försökt reproducera de temperaturkurvor som IPCC angett för Norden. Men han tycker inte att de stämmer alls med de data han själv sökt igenom.

Karlén frågar därför efter uppgifter angående vilka mätstationer och vilka beräkningsmetoder man använt sig av. "In short, the problem is that I cannot find data supporting the temperature curves in IPCC and also published in e.g. Forster, P. et al. 2007: Assessing uncertainty in climate simulation. Nature 4: 63-64." Till svar får han i stort sett ingenting. Istället talas det om haven, och om hur svårt det är att få data från Arktis - vilket är helt irrelevant för Karléns fråga om IPCC: s beskrivning av landtemperaturerna.

I sina egna rekonstruktioner av temperaturutvecklingen i de Nordiska länderna (där det finns gott om data) från 1890 till 2001 så ökar temperaturen fram till 30-talet då den samlade koldioxidproduktionen från mänsklig aktivitet var försumbar. Därefter minskar temperaturen fram till mitten av 1970-talet, varefter det återigen blir varmare. Men den senare ökningen är inte särskilt stor och når faktiskt knappt upp till 30-talets värme.

Gång på gång ställer Karlén sin fråga om hur IPCC gjort sin beskrivning av de Nordiska länderna, men får samma typ av undvikande svar. Karlén säger att han även kontrollerat mätningar från Afrika och Australien och inte heller fått dessa att stämma med IPCC: s rekonstruktioner. Han anger som ytterligare stöd flera publicerade artiklar i bl.a. Science och Journal of Climate som inte visar någon unik uppvärmning vare sig i Arktis eller i Norden. Det verkar som om IPCC inte tagit med dessa arbeten i sina sammanställningar.
Förvånad, någon?

Tillägg: Intressant debattartikel i Sydsvenskan kan läsas här!

2 kommentarer:

  1. Kan du inte försöka få in detta som motvikt till Tage Norins religiösa klimatinlägg som tas in i NK snudd på varannan dag numera?

    Tack på förhand!

    /DHA

    SvaraRadera
  2. Jag tror jag råkade deleta istället för publicera följande kommentar:

    Kan du inte försöka få in detta som motvikt till Tage Norins religiösa klimatinlägg som tas in i NK snudd på varannan dag numera?

    Tack på förhand!

    /DHA

    SVAR: Jag skrev för NK i somras och publicerade då bl.a. om klimathysterin. Får jag förtroendet att skriva där igen så kommer det nog en sanningsbulla eller två till!!

    SvaraRadera