2010-03-11

Skarpt läge

Man skulle kunna säga mycket om de senaste dagarnas reaktioner på hoten mot konstnären Lars Vilks (SvD 100311, DN 100309, EXP 100311). Låt mig dock initialt sammanfatta mina intryck med tre ord: Senkomna men efterlängtade! Senkomna eftersom många i Sverige i decennier har blundat för den militanta islamismen. Efterlängtade då många nu, fem i tolv, verkar ha fått upp ögonen för att det faktiskt är skarpt läge. Lars Vilks är ty numera i praktiken en fånge i sitt eget hem som tvingas öppna ytterdörren med en yxa i handen. Och i morse kom nyheten att hotell i Stockholm inte ens vågar hyra ut rum till honom...

Efter ett statsminister- och ett utrikesministermord i Sverige, 11 september i USA och ett stort antal andra terrorattacker världen över tycker man att svenskarna borde ha lärt sig att världen inte är fullt så trevlig som många vill tro för länge, länge sen. Men, bättre sent än aldrig och media har nu alltså börjat tala om problemet efter att i årtionden har hjälpt till att förtiga och förringa det genom att underblåsa andan om att "Sån't där händer inte i Sverige". Mycket återstår förvisso för att kompensera för den blåögda motviljan mot att erkänna att det faktiskt finns problem med islamismen då den förutom en religion i praktiken (då dess teologi inte skiljer på religion och politik) även är en antidemokratisk ideologi, lika farlig som både kommunism och nazism. Men kanske kommer vi nu att få en behövlig debatt om detta.

Tyvärr finns fortfarande de som inte riktigt orkar se vare sig situationens allvar eller de enormt viktiga principer som här står på spel. Svenskans kulturchef verkar vara en (SvD 100311). Och Socialdemokraternas Nalin Pekgul försöker idag hävda att visst, Vilks har rätt att publicera vad han vill men hon hävdar samtidigt att han "sparkar nedåt" genom att utnyttja denna rätt (SvD 100311). Att försöka äta kakan och ha den kvar, är ett lämpligt ordstäv rörande sådant krumbuktande. Och det är nog det snällaste av dem. För lägg därtill de senaste veckornas skandal i Malmö, där kommunalrådet Ilmar Reepalu (s) förklarat att stadens judar får skylla sig själv om de utsätts för antisemitiska påhopp, och bilden av ett hycklande parti - som i princip garanterat vill men av valtaktiska skäl (eftersom många muslimska invandrare tenderar rösta vänster) inte riktigt vågar ta bestämt avstånd - blir obehagligt tydlig.

Sådana relativiseringar och urfegningar till trotts är dock alltså mitt huvudintryck att det svenska etablissemanget nu, till slut, verkar har fattat och att vi därför kan börja våga hoppas på att politiker, myndigheter och media i framtiden tar den militanta islamismen på det allvar den förtjänar. Fast risken finns givetvis att de politiskt korrekta efter att denna storm blåst över bara kommer att försöka andas ut och fortsätta som förut som om ingenting hänt tills nästa gång det smäller - eventuellt den gången på riktigt...

17 kommentarer:

  1. Och nu har den värste av dem alla vaknat:

    http://www.aftonbladet.se/incoming/article6759509.ab

    Det finns ju fler förnekare; Mattias Gardell, Jan Hjärpe och Åsa Linderborg är några jag kommer på så där direkt.

    SvaraRadera
  2. Till Anonym: Tja, man hade väl inte kunnat förväntat sig något intelligentare än så från den där... Det är alltid lika intressant att se att nästan alla islamistkramare i Sverige är vänsterextremister. För de borde ju - om de nu tog sina egna floskler på allvar - vara de första att ta avstånd från den kvinnoförnederade m.m. m.m. linje som islamisterna står för. Men se det gör de inte då USA stödjer Israel - fiendens fiende...

    SvaraRadera
  3. Mycket riktigt. Det för svenskt vidkommande allvarligaste problemet är att ännu en gång uttalar sig en ledande socialdemokrat dubbeltydigt i frågan om den återigen alltmer hårdnande konflikten mellan demokrati och totalitarism. När ska Mona Sahlin ta Pekgul i örat på samma sätt som hon gjorde med Ilmar Reepalu ?

    Är dessa bådas häpnadsväckande uttalanden enskilda klavertramp eller är de toppen på ett isberg? På vilken sida står socialdemokratin?

    Allvaret i frågan understryks ännu mer av de nyligen avslöjade islamistiska infiltrationsförsöken i det brittiska Labourpartiet:

    http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/politics/labour/7333537/Radicals-with-hands-on-the-levers-of-power-the-takeover-of-Tower-Hamlets.html

    OCH av avslöjandena om att Labour medvetet använde sig av "flyktingpolitiken" för att ändra befolkningens sammansättning:

    http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/janetdaley/7231568/Immigration-a-plan-to-alter-the-nations-soul.html

    Islam är extremvänsterns slutliga lösning på borgarfrågan. Är det också socialdemokratins?

    SvaraRadera
  4. Till Anonym: Ojoj, det där om UK var verkligen dynamit. Det kommer det om det stämmer garanterat att bli väsen om (ja inte i Sverige då, för här diskuterar vi ju inte sånt - allra minst sossar).

    SvaraRadera
  5. Varmt Konservativ (kr)11 mars 2010 kl. 14:06

    Ja, men vi kan ju tillägga att Moderaterna inte heller tycks vara helt rena. Frågan är om vi har fått hela sanningen om värvningarna i Rinkeby i vintras. Var de bara "oskyldiga" försök att ge Moderaterna fler medlemmar och väljare i största allmänhet, eller var det verkliga ondsinta försök att infiltrera islamister i partiet ?

    Läs artiklarna på Telegraph och se Dispatches-filmen (Sök på 'Dispatches Labour' eller 'Dispatches Tower Hamlets') och se mönstret upprepa sig - igen.

    Är det inte märkligt hur extremt auktoritära organisationer blir så formatstyrda att när en order går ut till alla underorganisationer i världen på en gång, så avslöjar de sig genom att formatet upprepar sig ? ...eller också är det en del i den psykologiska krigföringen, just det att de vill visa att organisationen är världsomspännande.

    SvaraRadera
  6. Till Varmt konservativ: Exakt vad M höll på med i Rinkeby et al får framtida utredningar väl utvisa. Jag tror dock inte på att det skulle röra sig om några mystiska internationella organisationer, vare sig här eller annorstädes. Sant är förvisso att politiker och media tenderar att "följa John" vad gäller stora frågor (som "klimatet") och kopiera varandras framgångsrika valrörelsestrategier (Reinfeldts Nya Moderaterna är ju en blåkopia på New Labour), men det är ICKE det samma som globala konspirationer ihopsnodda i rökiga rum. Några sådana sammansvärjningar har vad jag vet aldrig ägt rum i världshistorien, ens när politiker och kungar ägde ett totalt informationsmonopol. Och att tro att de skulle kunna överleva ens en kvart i vår internetbaserade värld, nää...

    SvaraRadera
  7. Varmt Konservativ (kr)11 mars 2010 kl. 14:14

    Apropå "här diskuterar vi ju inte sådant". Tyvärr har inte SvD heller gjort det än. Det är väldigt märkligt, men kanske kommer frågan upp närmare valet. Att den är ren dynamit är närmast ett understatement. Eftersom mönstret med all önskvärd tydlighet är detsamma i åtminstone hela Västeuropa är den världshistorisk, även i ett millennieperspektiv.

    SvaraRadera
  8. Varmt Konservativ (kr)11 mars 2010 kl. 14:26

    Jag påstår inte att Reinfeldt är inblandad, absolut inte. Jag tror dock att Moderaterna har utsatts för infiltrationsförsök och att partiledningen vet mer om det än vad som har avslöjats i medierna.

    Läs artiklarna om IFE i GB i lugn och ro, så drar du nog en annan slutsats om globala konspirationer. Läs också Gunnar Ekbergs bok om sina år i IB:s tjänst: 'De ska ju ändå dö' (Det har du säkert redan gjort). Läs också på om Muslimska Brödraskapet och kom inte sen och säg att det aldrig har funnits några konspirationer. Bolsjevismen var ju t.ex. en sådan som faktiskt lyckades med vad man hade föresatt sig, trots som det kunde verka från början omöjliga odds.

    SvaraRadera
  9. Till VK: Självklart har det funnits knäppgöksrörelser med globala amitioner; du nämner två exempel i Muslimska Brödraskapet och bolsjevismen. Men jag tycker inte de kavlar in som konspirationer för de var/är ju öppna med sina mål (även om de tenderar att träffas i grottor och sovjetiska - idag väl kubanska och nordkoreanska - ambassader på möten utan allmänt tillträde). Ordet konspiration tycker jag på svenska (dess engelska betydelse är bredare) ger sådana vildhjärnor mer credit än de är värda...

    SvaraRadera
  10. Somliga har tagit på sig ett martyrskap som är tungt att bära.
    Levnadsregler de inte ens själva kan följa.

    Men om alla har det likadant blir det lättare.
    Med alla menas förstås bara den stora massan som skall styras.

    Ingen av dem ska sticka ut, allt skall konformiseras.
    Mellan lightvarianter och de extrema står egentligen bara en stor frågan:
    Hur ska vi få andra att anpassa sig till vår lära ?

    Byråkrati? Indoktrinering? Lagstiftning? Ekonomiska styrmedel? Skrämsel?

    Vänstern och Islam förstår varandra såväl!

    SvaraRadera
  11. Det måste kännas bra att vara en del av konstverket, eller rättare sagt byggandet av varumärket Lars Vilks. Du spelar med på dina villkor, eller kanske snarare bidrager med din del i det taktiska genomförandet av den strategi herr Vilks sedan länge beslutat. För det är precis vad det här handlar om, ett utstuderat projekt som kanske i framtiden kan klassas som konst, kanske inte. Bleka företeelser i av samma typ, men långt mycket svagare och mindre smarta, är exempelvis Anna Odells lilla psykiatriövning och den tidigare grafittieringen av tunnelbanevagnen. Här handlar det emellertid om ett genomförande på helt annan nivå, där vi alla kan få förmånen av att bli delaktiga. Även du, tydligen. Ha!

    Tänk dig in i utgångsläget. En "konstnär" som i åratal kämpat för en plats i rampljuset och även tidigare tagit till ganska okonventionella uttryck för sin konst (eller vad det är). Tiden rinner och genombrottet kanske aldrig kommer om han inte trappar upp sin kreativitet och blir ett med sitt eget varumärke. Bara att börja med att välja lämpligt brännbart ämne, typ förneka förintelsen, måla Jesus svart eller.....djävlas med den största kyrkans profet. Sedan är det bara att åka med, tillföra lite nytt längs vägen och hålla processen igång. Tro inte ett ögonblick att Lars Vilks inte drömde om att få precis de reaktioner han har fått, varav mordhotet säkert är den största framgången. Det här handlar inte om yttrandefrihet eller konstnärlig integritet eller någonting annat vackert, det här är business, branding och mediaexponering.

    När sedan allt dött ut, kommer sannolikt försöket till dokumentation av "det konceptuella verket" att än en gång blåsa liv i hela saken. Än en gång med Lars Vilks som regissör, än en gång med hela kultureliten, den politiska svansen och hela mediasmeten som dövblinda medskådespelare.

    Vill du än en gång vara en del av denna cirkus? Kan du inte få utlopp för din islamofobiska ådra genom andra kanaler? Fast bäst vore ju förstås att du kom till sans på egen hand.

    SvaraRadera
  12. Till Torkel: Om det är en islamofobisk ådra att slå vakt om vår mest grundläggande demokratiska frihet - att säga vad vi vill, var och när vi vill - är jag skyldig till att ha en sådan... J-a trams.

    SvaraRadera
  13. Trams...? Belevad kommentar från någon som påstår sig veta bättre.

    Tydligen förstår du inte vad frågan handlar om. Därför blir du en av de medspelande i herr Vilks varumärkesprojekt. Där finns inte plats för några grundläggande demokratiska friheter, bara ett fräckt utnyttjande av intet ont anande personer som du.

    Dags att försöka förstå vad branding handlar om. Finns mycket bra att läsa.

    SvaraRadera
  14. Till Torkel: Snälla, jag ser som gammal marknadsförare väl vad Vilks håller på med, men detta handlar inte om honom och hans tekningar utan om principen.

    SvaraRadera
  15. På vilket sätt strider egoistisk marknadsföring med grundläggande demokratiska friheter Torkel?

    SvaraRadera
  16. Hej Anders, Angående Rondellhundar.
    Min far som var en "arbetarsosse" med starka fackliga band sa på sin dödsbädd 2000. Vi har krossat kommunisterna, men det finns en fiende som är värre. Muslimerna, se upp för dem.
    Jag trodde honom då och tron blir starkare dag för dag.
    Jag läser En annorlunda historia, det blir även en aha upplevelse för mig som blivit itutad sossarnas oöverträfflighet ända sedan jag gick i kortbyxor.
    Hälsningar, Leo

    SvaraRadera
  17. Hej Leo,

    Kul att du läser och uppskattar min bok! :-)

    Jag skiljer alltid på islamister och "vanliga" muslimer. Att inte göra det vore fel, för många muslimer är idag inte mer islamistiska än vi sekulariserade västerlänningar är bokstavstroende kristna. Men tyvärr så räcker det ju med ett litet fåtal islamister för att kunna ställa med stor skada, vilket vi såg 11 september 2001...

    SvaraRadera