2010-09-02

Historisk chans mosa SAP

Dödstjärnan på Sveavägen 68 är fortfarande funktionsduglig.
Men dess fundament är skakigare än någonsin...

Tecknen på att årets val kan bli den svenska vänsterns historiska kollaps blir allt fler. Enligt en specialmätning tror nu inte ens vänsterns egna väljare längre valseger den 19 september. Mona Sahlin & C:o arbetar inte igenom sin vallöften ordentligt (vilket i o f sig inte är något nytt). Och kanske mest avslöjande av allt - när man möter sossarstan verkar de redan uppgivna (och om de är beredda att tala ur skägget om saken, mest av allt intresserade av att framhålla att en viss partiledarinna inte är speciellt populär ens i de egna leden).

Lägger man till detta också sedan länge kända faktum, som att många traditionella socialdemokrater inte känner sig till freds vare sig med ambitionen att få in kommunister i regeringen eller släppa in de tillväxtfiendtliga Miljömupparna i Rosenbad, samt att många missnöjda "arbetare" (en term som idag sedan länge är mer sociologisk än ekonomisk eftersom den bygger på föråldrade postulat och realiteter) troligen kommer att rösta SD på grund av "invandrarfrågan", så anar man konturerna av ett riktigt nervkittlande socialdemokratiskt katastrofscenario.

Jag säger nota bene icke att det redan är över. Den svenska socialdemokratin har ty likt en zombie varit uträknad åtskilliga gångar förr och sedan i sista stund vaknat till liv och lyckas ställa till med nytt djävulskap. Men, det finns nu en bättre möjlighet än någonsin för de borgerliga att åstadkomma något historiskt stort. Men då måste de fortsätta jobba, på gator och torg, ända in i kaklet om drygt två veckor..!

2 kommentarer:

 1. Frågan är om s kan hålla ihop vid en valförlust. Om man tittar på personer som var socialdemokrater bakåt i tiden som Kjell-Olof Feldt, Nils Lundgren, Assar Lindbeck, Klas Eklund och en del andra skulle sådana personer idag knappast bli socialdemokrater.
  Jag skulle tro att Feldt känner sig väldigt nära Anders Borg.
  Tyvärr tror jag att en del av de flyende väljarna i så fall kommer att gå till Sverigedemokraterna. Det är konservativa sossar på landsbygden inom traditionella arbetaryrken som i så fall lockas av dem.
  Trots allt, det var personer från Byggnads som skrek "Go home" åt lettiska byggnadsarbetare.

  SvaraRadera
 2. Till Jonas: Jag håller helt med i din analys. Om S förlorar detta val stort så komemr de troligen/förhoppningsvis aldrig att repa sig utan bli ett vanligt parti bland andra. Och Sverige därmed också ett mer vanligt, västeuropeiskt land...

  SvaraRadera