2011-03-12

Reflektion kring Japankatastrofen

Det bär mig emot att skriva om tragedin i Japan. Många har dött, ännu fler lider, konsekvenserna är ännu oöverblickbara. Men, jag känner ändå jag måste delge mig av följande funderingar till alla romantiker. Visst, vackra sommarkvällar vid insjöar, kaninungar som rynkar på sin små nosar, tryggt spinnande katter, glatt bjäbbande hundar... Allt detta finns och är jättefint. Men, det som i går hände i Japan är en betydligt sannare bild av den av många lika tanke- som besinninglöst omhuldade Moder Natur, i all hennes blinda vrede och råa nakenhet.

I västvärlden och inte minst här i Sverige lever många - i den galne franske 1700-talsfilosofens Rouessaus efterföljd - i en slags permanent förnekelsefas och tror att Naturen är något i grunden gott, glatt och gulligt. Jag uppmanar dock nu av givet skäl alla dessa (mestadels ömhudade storstadsfjollor, men även näbbstövel- och Konkenutrustade miljömuppar i glesbygd) att ta en ordentlig titt på nyheterna och i alla fall försöka tänka till. För vad som nu borde vara - men garanterat inte kommer att framställas som - uppenbart är att vi människor måste fortsätta göra allt vi kan för att lära oss mer om hur vi kan leva med, men inte i, Naturen.

Härmed nota bene inte sagt att vi obehindrat kan, skall eller måste smutsa ner och i onödan förvrida de miljöer som finns runtomkring oss. Därtill saknas inte bara någon rimlig anledning, utan det vore också ren galenskap då vi alla i all evighet kommer att tvingas fortsätta vara delvis beroende av naturen för mat och råvaror. Men, ju mer vi genom ekonomisk utveckling, tekniska uppfinningar och andra insatser långsiktigt kan frigöra oss från det direkta beroendet av det veritabla helvete som det otämjda jordklotet är, snarare än att yra om det rätta och sköna att "vara ett med naturen" (som vilden med sitt höftskynke och spjut), desto bättre.

Det fick bli dagens fundering. Nu skall jag jobba lite, så jag i alla fall marginellt bidrar till den tillväxt som dels krävs för att vi skall kunna hjälpa offren i Japan och som dels i framtiden förhoppnings på något sätt visar sig bidra till uppfinnandet av något varningssystem, som kan hjälpa till att försvara oss bättre mot nya ohejdade grymheter från Moder Naturs sida.

4 kommentarer:

 1. Ja det är just nu slående att miljöfascisterna fokuserar på "det moderna samhällets sårbarhet" med kadaverätares förtjusning. Jordskalvet i Haiti som var 8000 gånger mindre(logaritmiska Richterskalan!) drabbade ett primitivt naturen närstående samhälle med total ramponering som följd. Japanskalvet drabbade ett högt stående utvecklat samhälle dessutom väldigt tättbefolkat. Det utvecklade samhället klarar sig fint medan det "gröna Haiti" skulle ha gått under helt utan omvärldens omedelbara stöd. Vilket samhälle förespråkar då grönfascisterna som den enda rätta hållbara lösningen - jo det regredierade samhälle som dom vill tvinga på oss mot vår vilja. Det samhälle där vi skulle dö som flugor när naturen slår till. Vi kommer att se kadaverätarna skriva av kärnkraften (för det är ju deras främsta måltavla). Finns det jordbävningssäkra vindkraftverk förresten? Analys-logik-konsekvens är ingen grön paradgren. De gröna är inte "de goda" utan de omedvetet? riktigt onda. Ni kan ta er goda Gaia och köra upp på ett er närstående mörkt ställe!

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: DETTA var den i särklass bästa (i betydelsen på samma gång lika koncis som innehållsrik)kommentaren jag fått mig tillsänd på länge. Jag skriver under på varje ord! :-)

  SvaraRadera
 3. Rent generellt tycks det vara så, att statliga propagandacentraler som SR resp Svt har ett större intresse av att a) lyfta fram de som alltid har varit mot kärnkraft, än b) de som kan beskriva hur mycket forskningen kring all slags kärnkraftsanvändning har gått framåt.

  Om den senare kategorin skulle släppas fram på allvar, skulle den medvetna samhällsmedborgaren få en avsevärt större möjlighet att höra c) hur oerhört mycket säkrare den moderna kärnkraftsteknologin har blivit.

  Nu ges inte den möjligheten på allvar, och i mitt grunnande sinne undrar jag varför SR och Svt väljer att agera så intellektuellt och moraliskt ohederligt?

  Det hela är sorgligt. Mycket sorgligt.

  SvaraRadera
 4. Till Thomas: Jag kan tyvärr bara hålla med dig... :-(

  SvaraRadera