2009-03-19

Äntligen lite hårdare tag

Sakta men säkert verkar den psykos som drabbade västvärlden efter andra världskriget på kriminalpolitikens område att ge vika. Det vill säga politiker håller på att åter acceptera att driften till att begå våldshandlingar och annan kriminalitet är reala otrevligheter som ingår i den mänskliga naturen och därför inte kan administreras och "vårdas" bort. Ergo: hårda tag är nödvändiga för att hålla ordning i samhället.

En som insett detta är i a f Frankrikes president Nicolas Sarkozy (SvD 090319). Efter att huliganer i förra veckan anföll en skola utanför Paris har han lovat hårdare bandage mot gängkriminalitet. På galliskt vis har han visserligen rusat åstad och sagt att "Bara det faktum att någon är med i ett gäng borde vara ett brott", vilket givetvis är en juridiskt omöjlig policy. Att en av EU:s ledande politiker lovar skippa dösnacket om att brottslighet är "samhällets fel" etc och säger sig vilja ersätta efterkrigstidens behavioristiska dillerier med den gamla hederliga (och svidande effektiva) batongen är dock uppmuntrande.

Nu väntar vi bara spänt på att även svenska politiker skall sluta dagdrömma och åter göra polisen till den myndiga ordningsmakt den måste vara. Fast vi lär nog få vänta. I detta land har ty inte bara de heltokiga idéer som underlegat den gamla stryka-medhårs-politiken starkare stöd än i andra länder. I det svenska samhällets topp sitter också mängder av i sakfrågan svårt jäviga personer i form av farsor, morsor, far- och morförldrar till det slödder (AFA, militanta fredsvänner, pälshatare, veganister, etc) som direkt garanterat skulle få smaka på en ny, hårdare politik.

8 kommentarer:

  1. Alla vet vilken religion som de flesta gängen tillhör. Men man får inte prata om det, inte skriva om det inte beröra det, inte kritiser det. Då är ju rasist, och det vill inte jag vara.

    Alltså "Gängen är människor". Då är ingen utpekad.

    SvaraRadera
  2. Anonym ovan menar troligen att de flesta gäng verkar bestå av ungdomar med rötter i muslimska länder. Vilket nog numera stämmer in på både Frankrike och Sverige (även om det definitivt inte fattas anhopningar av "ursvensk" ungdom på glid heller!). Om någon skulle bli upprörd över detta iskriftsättande av denna kvalificerade gissning, snälla, skicka inte in haranger med okvädningsord utan verifierbar statistik som visar att så inte är fallet, så skall jag bums publicera den!

    SvaraRadera
  3. Jag kan verkligen förstå allas frustration och välvilja men tro att polisen ska kunna lösa sociala problem är för mig en gåta. många verkar haka upp sig på vilken religion som är vanligast förekomande bland dessa individer vilket är tråkigt då den största gemensamma nämnaren fortfarande är fattigdom och allt som kommer med det.

    I Los Angeles valde ansvariga att använda samma taktik som ni efterfrågar, att kriga med gängen och visa vem som bestämmer. Problemet är att detta är en verkningslös politik och har medfört en stor ökning tex fanns det 1997 64000 gängmedlemmar om man tar med sympatisörer och ej fullvärdiga medlemmar blir det enorma siffror. Även hederliga människor som bor i utsatta områden väljer att inte hjälpa polisen för de uppfattas som brutala och rasistiska. Under slutet på 90-talet så beslutades att man skulle trappa ner på polisens taktik och rikta in sig på att skapa starkare band med befolkningen poliser som bor på annan plats oh åker in i området dagligen kommer inte att ses som beskyddare utan blir en "främmande makt" på "deras gator". Danmark har också tagit till lite nytänk när de funderar på att legalisera de droger gängen slåss mest om att få sälja. Problemet är fortfarande att det finns en enormt stor drogmarknad och många människor utan möjligheter att som liten se en ärlig framgångsrikt liv, om du gillar historia Anders så ser du säkert paralellen till spritförbudet och Al Capones och hela den italienska maffians uppkomst under 30-talet.

    SvaraRadera
  4. Till Anonym ovan: Givetvis kan inte alla problem lösas av hårdare tag. Men dylika måste finnas som en samhällsfridens garant! Att som nu försöka resonera med personer/grupper som uppenbart saknar all respekt för och vägrar acceptera grundläggande samhällsregler är dömt att misslyckas. Deras ledare är ty bara ute efter att skapa oro. Och som de benskallar deras underlydande "stormtrupper" och hang arounds är, fattar de uppenbart bara när det (hotar) svida i skinnet.

    SvaraRadera
  5. Kan bara hålla med blogginnehavaren. Dags att sluta dalta med alla tattare. Inrätta arbetsläger i mörkaste Norrland åt drägget. Skulle garanterat avskräcka alla dessa i verkligheten rätt bortskämda hel och halvgangsters.

    SvaraRadera
  6. "verifierbar statistik som visar att så inte är fallet"?

    Vad är detta för trams. Bevisbördan ligger naturligtvis på den som påstår att religionen skulle spela roll. Annars kan man ju påstå vad tusan som helst om vilken grupp man vill och sedan säga som du.

    Så fram med beläggen att det finns samband mellan religion och gängbrottslighet i stället. Få se på statistiken nu.

    Om din tes om islam nu håller så borde folk från exempelvis Indonesien, Malaysia, vissa delar av Indien och Pakistan vara överrepresenterade i statistiken. Vi borde också se en väldig skillnad mellan olika grupper av ex-jugoslaver eftersom vissa är kristna och andra muslimer. Det borde också finnas en skillnad mellan muslimer och kristna irakier och syrianer.

    Fram med statistiken bara, jag väntar.

    SvaraRadera
  7. Håller med. Äntligen någon som vill försöka komma till rätsida med dräggen. När kommer den svenska mesigheten att kunna förstå att samhället inte längre är som på Kling och Klangs tid. "Det är omöjligt, inte min lilla Pelle" attityd. För sjutton vakna upp och se vad som sker i samhället och vart våldsutvecklingen är på väg. Inte en dag går utan att man läser om tonårsgäng som rånar personer, rånar butiker, knivmord, knivöverfall, lärare som mobbas och hotas etc. Finns inga förmildrande omständigheter. När jag växte upp på 40-50 talet fick ungarna lära sig att veta hut. Vi fick lära oss att visa respekt och att följa de etiska och moraliska lagar som finns i ett samhälle för att samhället skall fungera. Så lite mera Sarkozy tag i Sverige om jag får be. Eller som Clint Eastwood sade - "Punk, make my day"

    SvaraRadera
  8. Två korta kommentarer. 1)Jag tar avstånd i från användandet av bregreppet "tattare" ovan; det leder helt fel efetrsom det stigmatiserar en hel grupp. 2) Jag driver ingen tes om att det finns ett rakt samband mellan gäng och islam (tvärtom torde många muslimer uppfostra sina barn betydligt bättre/strängare än många pjoskiga "svenska" föräldrar). Däremot verkar tyvärr det - om man tittar på Rosengård etc - vara så att många gäng de facto består av invandrarungdomar.

    SvaraRadera