2009-03-12

Trots allt glädjande läsning

Anhängare av Jantelag och konungslig svensk avundsjuka får troligen lite av sitt lystmäte mättat då de i dagens blad (SvD 090312, DN 090312) kan läsa om hur antalet dollarmiljardärer i världen minskat med en tredjedel till 793 på grund av finanskrisen. Se där ett "negativt" bevis för det - och av många till vänster förenekade - sambandet mellan personlig rikedom och tillväxt! Alla de som kräver "utjämning" och "rättvisa" borde väl därför nu i konsekvensens namn kräva en både intensifierad och permanentad finanskris, eftersom de (med Ernst Wigforss ord) tycker att “fattigdomen fördrages med jämnmod, då den delas av alla”.

För mer realistiska (och mindre avundsamma) läsare utgör dock sammanställningen ändå en både imponerande och glädjande läsning. Topp 20-listan är nämligen vad jag kan se med ett undantag när (en typ som är mexikansk knarkboss) ett ypperligt bevis på entreprenörskapets välsignelser. Listan är ty fylld med namn som Bill Gates, Warren Buffet och inte mindre än fyra Waltons (amerikanska varuhuskedjan Wal-Marts ägarfamilj), vilket bevisar att personlig framgång, teknisk utveckling och växande välstånd är tre organiskt sammanhörande storheter.

Inte mindre än två svenskar - Ingvar Kamprad (IKEA) och Stefan Persson (H&M) tränger sig dessutom in bland de topp 20; Ingvar till och med så nära toppen som på femte plats. Från en som är på tok för lat och alltför intresserad av andra saker än affärer för ens drömma om att någonsin ens komma i närheten av någon sådan placering - grattis båda!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar