2009-04-08
Följ folkviljan!
Hela 54 % av svenska folket vill ersätta befintliga kärnkraftverk och även bygga nya reaktorer (SvD 090408). Ett utmärkt tillfälle för alla politiker till både höger och vänster att visa att man är goda demokrater och beredda att därför följa folkviljan...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är rätt!
SvaraRaderaLåt oss leva fullt ut idag och utnyttja teknikens under när vi nu har möjligheten. Låt våra barnbarns barnbarns barnbarns barn ta hand om avfallet, de klarar det säkert mycket bättre än oss...
Tyvärr baseras folkviljan mycket på den mediadrivna växthuseffektskampanjen. Det finns en hel del forskning som visar på att denna kampanj är ren skräckpropaganda och att den globala uppvärmningen är tveksam. Om man ändå låtsas att problemet är reellt, borde man inte ställa frågan varför växthuseffekten är det ENDA som diskuteras i media? Varför inte viktiga saker som svält, fattigdom, de minskade vattenreserverna, gifter i maten och exploatering av jordens resurser?
SvaraRaderaTillägg: För övrigt är det rent nys att kärnkraft skulle vara en "ren" energikälla. Det krävs enorma mängder bränsle för att bryta uran. Man räknar med att det tar ca 18 år innan ett kärnkraftverk börjar producera NETTO-energi. När ett kärnkraftverk ska demonteras så krävs ytterligare enorma mängder energi. Kärnavfallet är givetvis ett stort problem. Ett halvt kilo plutonium är teoretiskt sett tillräckligt för att ge hela världens befolkning cancer. Det finns givetvis mängder av andra problem med kärnavfall, kända och okända.
SvaraRaderaSolenergi, vindkraft, vågenergi, geotermisk energi och tidvattenenergi är idag, om man utnyttjade resurserna, mer än tillräckligt för att ge energi till hela världen och är dessutom rena och hållbara.
Stefan: Om du bläddrar i mina inlägg så ser du att jag är en stor växthusskeptiker. Håller därför helt med dig om att kärnkraftsförespråkare cyniskt hakar på växthus snacket. Jag är dock kärnkraftsförespråkare av andra skäl. Som det faktum att fossila bränslen en dag kommer att ta slut. Och att modern teknik gör den så relativt säker att avfallsproblematiken kan lösas(bl.a genom utvecklande av jag tror det heter Bridreaktorer, som kan drivas på just uttjänt bränsle från "vanliga" kärnkraftverk).
SvaraRadera