2009-04-30

Håll ett öga på Libertas!


Äntligen kom idag en opinionsundersökning inför valet till Europaparlamentet. Och det var uppbygglig läsning (DN 090430). SAP ser ut att gå mot ett (välförtjänt) katastrofval och Moderaterna kan knipa platsen som största parti. Skulle detta hända är det historiskt. SAP har ty varit största parti i Sverige sedan mitten på 1910-talet. Och även om detta alltså inte är ett riksdagsval så skulle den symboliska sensationen - och psykologiska smällen - bli enorm. Så låt oss hålla tummarna!

Vidare ser de övriga borgerliga partierna glädjande nog ut att klara sig kvar i EU-parlamentet. Och förra valets komet Junilistan har i praktiken redan kollapsat En joker i leken denna gång kan istället bli Piratpartiet, som ligger på drygt 5 % och därmed kan få ett mandat. Siffrorna är dock osäkra då både valdeltagandet kan bli rekordlågt och många fortfarande är osäkra. Enfrågepartier är heller ingen speciellt smart idé, hur väl motiverade deras åsikter i den just aktuella frågan må vara.

Mitt tips är därför snarare att hålla ett öga på det nya Libertas, som jag tror har en stor potential då man har ett borgerligt och Europavänligt men samtidigt sunt Bryssel-byråkratifientligt program (som kan läsas på partiets hemsida http://www.libertas.eu/).

1 kommentar:

  1. Alla partier är nog "enfrågepartier" på ett sätt. Det är bara en fråga hur bred frågan är "frihet, jämlikhet och broderskap" är bara tre ord. Piratpartiet har bara tre huvudfrågor också (och det är inte "fri fildelning") men från det kan man dra många tangenter och slutsatser. Det är en ny dimension, lite som miljöfrågan var på 80-talet.

    SvaraRadera