2009-04-28

Högre krav en bra idé

Regeringen fortsätter gå från klarhet till klarhet i utbildningspolitiken. Läs här om planer på högre kunskapskrav i gymnasiet...

5 kommentarer:

  1. Ja du, högre krav kan betyda ganska mycket och som det här förslaget visar kan det även betyda ingenting. Utom förstås att det verkar finnas en stark övertro hos skolministern att alla ungdomars problem går att lösa med högre krav (väldigt otydliga sådana, förutom att de är krav och högre än någonting lågt alltså). Men det måste vara skönt att vara så fast i sin övertygelse att man inte ens behöver lyssna till vad forskare och yrkesaktiva säger. Måste vara extra skönt att vara så säker på att ha en lösning som går att tillämpa inte bara på skolan, utan på alla ickeproduktiva enheter i samhället, då slipper man ju bekymra sig för vad någon säger överhuvudtaget, så länge man gör tillräckligt mycket reklam för de så kallade "kraven" i media då.

    SvaraRadera
  2. Som anonym påpekar då går GY11 emot mycket av den pedagogiska forskning som förs i Sverige, vilket ofta bemöts med att forskarna har en politisk agenda. Så kan det tolkas när forskningsresultaten går emot politiken. Jag vill dock hävda att den tolkningen är en feg metod för att inte behöva ta hänsyn till forskning och på så sätt slå in ett system som är anpassad för en liten elit i samhället och som ökar klyftorna mellan olika grupper, vilket i sin tur är negativt för samhället då det i regel blir brutalare och mer instabilt.

    SvaraRadera
  3. Om nu de teser som svenska forskare inom pedagogiken kommit fram till, om mindre krav, mjukare och mer individanpassad undervisning m.m., teser som de facto har tillämpats i den svenska skolan, är så korrekta, så återstår ju frågan: Hur kommer det sig att den svenska skolan ständigt tappar mark gentemot andra länders skolor? Skolsystemen i till exempel Tyskland och Finland visar upp betydligt bättre resultat (barnen kan mer, och färre går ut skolan utan kompletta betyg) - samtidigt som dessa är både striktare och har högre krav än skolan i Sverige!

    SvaraRadera
  4. Markus. haller med dig. Tycker kraven pa mer kunskap kan vara bra iofs. Gymnasiets karnamnen var bara en upprepning av det man laste pa hogstadiet mest.

    Men jag ar valdigt tveksam till Bjorklunds syn pa hur man forbattrar skolan. Kanns till och med som om jag inte vet vad jag ska rosta pa nasta val...

    SvaraRadera