2009-04-08

Inte populärt krav pinka i långkalsongerna

Enligt Aftonbladet har nu Fredrik Reinfeldt dubbelt så stort förtroende bland väljarna som Mona Sahlin (se även SvD 090408). Det är välförtjänta siffror - åt båda håll!

Reinfeldt vinner i längden; i synnerhet genom sin och regeringens hälsosamt försiktiga agerande rörande finanskrisen. Historiskt har både svenska och utländska regeringar ofta överreagerat och genom kortsiktiga kanonander av bidrag och regleringar långsiktigt förvärrat liknande situationer. En "kris" i ett kapitalistiskt system är nämligen alltid bara en korrektion av felaktiga priser och andra förhållanden. Och om man bara låter marknaderna räta till sig själva (utan en massa förvridande regleringar och skatter) går de snabbt över; oftast tar det bara max ett år eller två.

Sahlins förtroenderas är flippsidan på detta. Svenska folket verkar ty glädjande nog ha genomskådat SAP:s och andras krav på panikåtgärder som bara skulle cementera gamla strukturer och därmed dra ut på pinan. Med en något rustik analogi kan man därför säga att svensken insett att den rödgröna rörans recept skulle vara som att pinka i långkalsongerna en riktigt kall dag: det skulle värma gott ett litet tag, men sedan bli etter värre längre fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar