2009-04-26

(S)tormaktstidens slut


Molnen drar ihop sig över ett folkhem i förfall...

Missa inte dagens stora artikel i Svenska Dagbladet om Socialdemokratins kris (090426). Utmärkt journalistik som innehåller mycket intressant! Bland annat förs resonemang om det scenario som bland andra jag skrivit om på denna blogg i månader - att SAP:s historiska storhetstid verkar gå mot sitt obönhörliga (och av många av oss hett efterlängtade) slut och att Partiet snart blir ett parti bland andra.
.
Inget skulle vara mer eftersträvansvärt och nyttigt för Sverige än detta - inte ens att hitta Norgeliknande mängder olja under Hälsingland. Socialdemokraterna har ty sedan länge blivit så maktgalna och intellektuellt korrumperade av nästan 80 års ensamstyre att partiet enkom kan tillfriskna genom en mycket lång period i opposition och därefter en permanent roll som "vanligt" europeiskt socialdemokratiskt parti på 25-35 %. Max!
.
Låt mig bara tillföra en sak till artikeln, som kompletterar bilden av SAP som en parti statt på irriversibel reträtt: att en viktig del av deras väljare - personer födda på 1920- och 1930-talen - nu håller på att försvinna via naturlig avgång. Dessa "gråsossar", som under sina liv knappt upplevt något annat än sossestyre och blivit itutade att allt de "fått" från jobb via bil till pension beror enbart på detta, utgör Partiets sista "jag-röstar-s-i-alla-väder" trupper. Och att de försvinner kommer att få en långsiktig effekt nedåt på partiets valresultat.
Tillägg: Läs även gärna detta inlägg på samma ämne hos Dick Erixon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar