2009-05-04

Ny seger för den klassiska liberalismen!

Vi var ett fåtal som när finanskrisen bröt ut i höstas framhärdade och sa att det bästa politikerna kunde göra var att låta den ekonomiska naturen ha sin gång och låta marknaderna skaka av sig sitt eget dökött ostörda. På så sätt, hävdade vi, skulle plågan bli så kort och smärtfri som möjligt och en vändning relativt snabbt infinna sig. För detta blev vi av de politiskt korrekta hånade. Precis som på trettiotalet sade istället den självutnämnda sakkunskapen att det fria marknadssystemet spelat ut sin roll och att politiker och byråkrater var tvungna att ta över.

Nu börjar facit komma.

I USA - som precis som under Herbert Hoover och Franklin D Roosevelt efter den stora Depressionen 1929 under vintern kastat sig in i ett vettlöst regleringsraseri - pekar kurvorna fortfarande nedåt. Och även i Frankrike och Storbritannien - som också ägnat det senaste dryga halvåret åt keyensianska dumheter - ser framtiden fortfarande mörk ut.

I Sverige - där regeringen, precis som sina högersinnade och liberala föregångare omkring 1930 visserligen syndat men ändå i det stora hela låtit marknaderna vara i fred - verkar nu däremot en vändning redan vara på gång (SvD 090504, DN 090504). Vilket även det är en repris på trettiotalet. Den svenska ekonomin och konjunkturen vände nämligen då uppåt redan hösten 1932 (ergo före det att Per Albin Hansson blivit statsminister och SAP och Bondeförbundet började förstöra landet med "kohandeln" 1933), medan USA och många andra länder skulle tvingas dras med problem ända tills andra världskrigets efterfrågan på kulor och krut började få fart på hjulen igen 1940/41.

Se där ytterligare ett nytt, gott bevis för den klassiska ekonomiska liberalismens både teoretiska och praktiska överlägsenhet. Fast jag slår vad om att Mona Sahlin, Lars Ohly med flera trots detta kommer att välja att blunda och efter att ha stirrat sig blinda på de ideologiska kartorna som verkar täcka varje millimeter av fönstren ut mot Verkligheten på Sveavägen 68 föreslår att Sverige istället för dagens framgångsrika linje bör bedriva Obamapolitik...

Någon som vågar sätta emot?

1 kommentar:

  1. Tyvärr kan man aldrig leda i bevis att det varit VÄRRE med en vänsterpolitik i detta läge, men vi liberaler får väl helt enkelt ligga i :)

    Intressant blogg (hittade den just), skall nog ta och läsa "En annorlunda historia" också...

    SvaraRadera