Man skall alltid passa sig för att dra historiska paralleller, speciellt om de rör händelser som spänner över både lång tid och stora geografiska/etniska rum. Men det är ikväll likväl svårt att inte få en "1989-känsla" rörande utvecklingen i Iran. Miljoner iranier demonstrerar mot regimen, som tydligen börjat skjuta mot folkmassorna (SvD 090615, DN 090615, AB 090615, Expressen 090615). Och enligt Majed Safaee har nu även iranska media börjat sända från demonstrationerna, vilket i a f jag tolkar som att det finns krafter högt upp i samhället som vill sprida dess budskap till landets stora landsbygdsbefolkning.
Frågan är dock hur det kommer att sluta. Mullorna verkar vara av hårdare virke än de ideologiskt molokna och allmänt politiskt förbrukade politrucker som styrde Central- och Östeuropa i slutet på 1980-talet. Risken är nog därför stor att det - om demonstrationerna fortsätter - kommer att bli en blodig historia. Låt oss be om att så inte blir fallet. Men om nu ända så sker, låt oss hoppas att folkresningen växer så sig så stor så snabbt att pinan blir kortvarig. Och att iraniernas välmotiverade frihetsdrömmar förverkligas i slutändan!
2009-06-15
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1979 återkom Khomeini till Iran, 1989 föll berlinmuren, 1999 hände ingenting....
SvaraRaderaNu när du ändå nämner 1989... så får man väl påpeka att jag först trodde att du skulle dra en paralell till hur Kina "löste" sina bekymmer med demokratirörelsen samma år. Vi får hoppas på att situationen inte utvecklas på det sättet. Tyvvär så verkar det utfallet dock vara troligare än en ny sammetsrevolution.
SvaraRaderadin äckel det kommer aldrig att hända du är efterbliven zionist
SvaraRaderahoppas du brinner i helvette din jävla demokrat!
Storstäder och landsbygd...
SvaraRaderaDet är stor skillnad vad folk tycker.
Drygt 60 % lever på landsbygden där
det är betydligt mer konservativt.
Jag pratade med en iranier som sa
att storstad och landsbygd har en
vallgrav mellan sig...