2009-06-01

Orealistiska förslag

Moderaterna föreslår ökad kontroll på europeisk nivå för att undvika nya finanskriser (SvD 090601). Och nog behövs en översyn av dagens regelsystem. Men vi talar då om avregleringar, inte ytterligare pålagor. För någon brist på regleringar rådde minsann inte när bubblan sprack i höstas. Tvärtom så hade då många decenniers försök till politisk styrning och kontroll lett fram till en regeldjungel som få (om någon) riktigt begrep sig på, vilket aktivt bidrog till krisen.

Tydligast var detta i USA. Socialpolitiskt motiverade regler hade där från 1970-talet och framåt bland annat tvingat banker att bevilja huslån till fattiga, vilket skapat en ohållbar situation. Och denna morbida politik premieras nu genom att amerikanska staten genom stöd och bidrag i praktiken ger förlåtelse för synder man själv var med om att reglera fram. I det långa loppet finns med andra ord bara en väg att gå för att minimera risken för och - framförallt - mildra effekterna av framtida "bubblor". Att låta banker och finansinstitut börja besluta själva vilka risker de anser sig beredda att ta. Och sedan låta dem ta smällen om/när det går åt skogen.

1 kommentar:

  1. Mycket bra inlägg och god analys. Förstår därför inte dekalen till höger. Varför ska man kryssa moderaternas svar på Marit Paulssen??

    Gör det enda rätta: avstå från att rösta och hjälp till att rädda vår demokrati.

    Those democratic elections

    SvaraRadera