2009-06-29

Rörigt värre

Gårdagens tumult i Hondurans, där den sittande presidenten Jose Manuel Zelaya avsattes då han försökt gå emot sitt eget parti, landets Högsta Domstol, riksåklagare och sisådär 70 % av befolkningen genom att anordna en form av inofficiell folkomröstning om frågan om man borde anordna en officiell dito om grundlagen bör ändras så att han i framtiden skulle kunna ställa upp till omval (sorry, rörigt, jag vet!), visar så gott som något hur labil situationen i denna sorglustiga del av världen är (SvD 090628, DN 290629).

För under normala omständigheter borde givetvis varje försök att avsätta en legalt vald statschef i ett demokratiskt land anses vara ett självklart nederlag. I detta fall vete dock tusan. Karl verkar ty i sin tur inte själv ge ett vitten för gällande lagar, statuter och förordningar när de inte passar hans egen agenda, samtidigt som hans internationella vänner Hugo Chavez, Daniel Ortega och bröderna Castro protesterar och till och med hotar att ingripa militärt. Med sådana vänner behöver man inga fiender, som det brukar heta... Hur detta slutar skall bli intressant att se!

Tillägg: Det finns här tydligen även kopplingar till islamismen...

Tillägg II 29/6: Här är en text av en kvinna som verkar veta betydligt mer vad hon pratar om - och har fötterna ordentligt på jorden - än alla som nu protesterar mot avskedandet av den honduriske presidenten.

Tillägg III 1/7: Zelaya verkar därtill ha varit inblandad i en omfattande knarkhandel...

11 kommentarer:

  1. tycker bara synd om dig :(

    SvaraRadera
  2. Det är oerhört tragiskt att svenska högerpolitiker fortfarande stöder odemokratiska militärcuper i latinamerika.

    Det var även tråkigt även förr då svenska vänsterfolk stödde kommunistdiktaturer. Men skillnaden idag är att vi lever i en upplyst värld. Det finns inga ursäkter att "man inte visste".

    SvaraRadera
  3. Till Anonym: Jag stödjer givetvis inga odemokratiska militärkupper. Spm jag fårstår det skedde oustningen på HD:s order och författningen följdes genom att parlamentets talman fick träda in i väntan på nyval. Dylika "säkerhetsventiler" att bli av med sittande politiker finns i många länder; inklusive Sverige, där riksdagsledamöter kan tvingas lämna Riksdagen vid grova brott. Och jag skall bli den förste att ta avstånd från en eventuell framtida junta i Hondures (eller nåt annat land) - vänster eller höger!!!

    SvaraRadera
  4. Hejsan, det är jag igen som skrev 16:15.

    Du begriper väl att i en fungerande demokrati så kan inte HD besluta om att landsförvisa en demokratiskt vald president pga att denne vill genomföra en folkomröstning!?

    Det är helt okej om man tycker att Zelaya är en skitdålig president. Men att ta till militärt våld för att bli av med honom borde vilken demokrat som helst fatta att det inte är rätt.

    Vet du vilken lag Zelaya har brutit?

    Hur tycker du att man ska gå tillväga om man vill göra ändringar i grundlagen?

    Jag har själv åkt runt i Honduras (och ett antal andra stater i latinamerika) tillsammans med en kompis som är moderat. Jag kan intyga att då han blev varse hur militären funkar i dessa länder (vår buss blev exempelvis stannad och visiterad av militär mitt inne i Honduras), så började han ta starkt avstånd från alla militärcuper i regionen. Det borde även du göra. Om du är en demokrat vill säga.

    SvaraRadera
  5. Till Anonym: Bland annat har presidenten enligt Honduras författning inte rätt att initiera folkomröstningar. Jag lade just ut en tilläggstext på orginalinlägget som är mycket läsvärd, som bland annat tar upp just detta, som jag varmt rekommenderar. Och igen - jag som din moderate kompis - tar givetvis starkt avstånd från traditionella militärkupper som ledde till juntor och diktatur!! I detta fall rörde det sig dock, som sagt, om att landets HD formellt bad militären skydda och upprätthålla den demokratiska författningen. Ingen ideallösning givetvis, men tyvärr är Verkligheten i regionen - som Du själv skriver - ofta både grym och hård...

    SvaraRadera
  6. Du vägrar alltså att ta avstånd från en statskupp som skedde pga att den folkvalde presidenten försökte ordna en - folkomröstning.

    Den "rumsrena" högerextremismen upphör aldrig att förvåna.

    SvaraRadera
  7. Till Eva: Dags läsa på lite definitioner - "statskupp (coup d'état) är ett plötsligt och ur rådande författnings synsätt, olagligt maktövertagande i en stat utfört av en mindre grupp" Alltså motsatsen till det som hände i Honduras.

    SvaraRadera
  8. Så du menar att det inte är en statskupp att låta militären landsförvisa presidenten och tortera utrikesministern? Vilken honduransk lag tillåter detta? Eller kan det bara kallas statskupp om presidenten ständigt prisar marknadskrafterna?

    SvaraRadera
  9. Till Eva: Hunduriska militären agerade på Högsta Domstolens order, som hade rätt att utfärda en sådan order för att beskydda den gällande, demokratiska författningen (så står det i a f i alla seriösa analyser jag läst om det inträffade). Sen om det är en höger eller vänstersnubbe som åker ut är i detta sammanhanget helt ovidkommande!!

    SvaraRadera
  10. Ännu en Pinochet och Kissingerkramare...

    SvaraRadera
  11. Till Anonym: Nix. Om du läste vad jag skrev såå tar jag starkt avstånd från alla okonstitutionella oustaden av demokratiskt valda ledare. Lagliga sådana är dock en annan sak. Eller du kanske tycker att ett eventuellt avsättande av Henry Kissingers chef Richard Nixon efter hans eskapader också varit en statskupp?

    SvaraRadera