2009-07-15

Ett potentiellt vansinnigt drag!

Jag varnade tidigt - bland annat här - för att Barack Obama inte hade vare sig den politiska tyngd eller dito fingerfärdighet som ämbetet som världens mäktigaste man kräver, samt att han därför tidigt skulle hamna i klorna på den tokliberala (i den amerikanska meningen av ordet) Kongressmajoriteten. Och idag verkar konfirmationen på denna dystra förutsägelse redan ha infunnit sig. Det verkar ty som om Vita Huset tillsammans med Kongressdemokraterna planerar att inom någon vecka tvinga igenom ett illa förberett, svårt underfinansierat och långtifrån heltäckande nationellt sjukförsäkringsystem.

Om så sker hävdar jag - och kom gärna ihåg var du läste det först! - så kommer Obama inte bara att ha gjort sig skylldig till att genom sin "tax and spend"-politik ha drivit USA ännu djupare ner i en ekonomisk kris. Han kommer också att lägga grunden för en politisk kris i form av en så hård polarisering att a) Republikanerna med största sannolikhet kommer att vinna minst en av kamrarna i nästa års "mellanårsval" och b) därmed lamslå USA politiskt ända fram till den 20 januari 2013, då en ny president (förhoppningsvis) kommer att tillträda.

Detta beror på att beslutet i USA kommer att vara lika kontroversiellt - och galet!! - som om Fredrik Reinfeldt som EU-ordförande nu i augusti skulle kuppa igenom ett beslut om att EU per den 1 oktober i år skulle ta över samtliga EU-länders sjukvårdsförsäkringssystem. USA är nämligen - vilket mången svensk kommentator tenderar att förglömma - precis som EU en union, inte en nationalstat. Och innevånarna i Idaho, North Dakota och Florida är lika lite trakterade att låta Washington DC bestämma över sin sjukvård som någonsin svenskar, irländare och greker är att låta Bryssel styra över deras!

Och om Du, käre läsare, kanske tycker att denna bedömning är något tillspetsad vill jag bara avslutningsvis meddela att Obama varnas för att göra detta drag av ingen mindre än senatens f.d. majoritetsledare, tillika Obamas egen "sjukvårdstsar" Tom Daschle - "a Democrat, who is a close White House adviser on health-care issues (...) said hecouldn’t agree morewith (förre republikanske senatsledaren Bob) Dole’s warning about the political fallout from a partisan vote." Låt oss hoppas att Obama lyssnar. Men jag skulle inte våga satsa ett cent på det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar