2009-07-30

Fort(s)atta USA-lögner

Inom (s)vensk media råder sedan decennier ett brinnande USA-förakt. Och det verkar inte finnas gränser för hur man anser sig ha rätt att bete sig och tänja på sanningen för att kunna framställa det stora landet och dess befolkning i dålig dager. Föga förvånande fick därför svenska journalister för ca en vecka sedan spatt när man trodde sig kunna rida till storms mot amerikanerna på självaste Barack Obamas rygg, då denne kritiserade en vit polis för ett "rasistiskt" ingripande.

Nu visade det sig dock (som alltid) snabbt vara en groda och att det var presidenten och hans hejdukar som ägnade sig åt "race card politics". Den vite polismannen kallas idag istället för en hjälte och har fått stöd från alla håll, både svarta och vita. Och patetiskt nog har även Obama, som till slut men för sent insåg sin blunder, försökt hylla honom. Grodan blev dock bara (ytterligare) ett i en lång rad pinsamheter som drabbat presidenten under senare tid. Se ett tidigare blogginlägg med vidhängande kommentarer om detta här.

Men tror du, käre läsare, att svensk media ger sig? Icke! Både Svenskan och Aftonbladet kör idag helt oberörda repriser på samma smörja som tidigare i veckan. AB försöker till och med blanda bort korten genom att publicera uppgifter om en visserligen anknuten men helt annorlunda (och som det verkar mer äkta rasistisk) incident. Finns det ingen kvalitetskontroll eller heder kvar på svenska tidningsredaktioner? Uppenbarligen inte..!

Tillägg 31/7: Här är en amerikansk reflektion över "affären"...

2 kommentarer:

  1. FAst vad jag tycker är obehagligt är den illa dolda rasism som kommer fram i läsarkommentarerna i SvD till dagens artikel on Obamas diplomatöl. Man anar ett undertryckt behov av att få ägna sig åt lite groteska fördomar och ser polisen som en ängel och professorn som en arrogant fridstörare. I själva sakfrågan har jag inte så mycket att tillägga men jag kan inte förstå att artikeln används som en språngbräda för att ventilera ett missnöje; i detta fall rasism.

    SvaraRadera
  2. Lögner är väl att ta i.
    Jag tycker man gör som man alltid gjort - Väljer ut de delar av verkligheten som passar ens syften...

    SvaraRadera