2009-08-02

Nya bakslag för tokvänstern

Efter kommunismens fall för snart 20 år sedan fick den del av mänskligheten som tenderar favorisera trygghet och uniformitet framför frihet och mångfald det svettigt. Hur i hela friden nu motivera politisk lång- och klåfingrighet, när drömmen om det klasslösa samhället bara visat sig vara en mara? Det dröjde dock inte länge innan de lyckats hitta nya helvetesteorier att sälja in. Däribland tokfeminism, mångkulturalism och miljöextremism. Den politiska debatten i västvärlden (folken i öst har på förekommen anledning varit mindre hågade att låta sig förföras) har sedan Berlinmurens fall därför till stor del dominerats av krav på kvoteringar, regleringar och annat av och om det mesta. Och friheten förblivit begränsad, eller t o m minskat ytterligare.

Sanningen är dock en enveten droppe, som med tiden urholkar den mest dogmatiska sten. Tokfeminismen gick här i Sverige exempelvis i kvav redan i början av 2000-talet efter ett par TV-program om feministiska dårskaper rörande, bland annat, ritualmord och UFO:n. Mångkulturalismen har också förlorat sin glans i takt med att det blivit uppenbart att begreppet i grunden bara var ett nytt namn på gammal vänsterradikal bråte om kolonialism och "white guilt". Och nu befinner sig även miljöextremismen på reträtt. Ihåligheten i växthusteorin gör till exempel att denna gigantiska bluff sjunger på sista versen. Och i dagarna framkommer att så kallad "ekomat" inte är vare sig nyttigare eller mer miljövänlig än vanlig mat (se bl a en artikel i dagens SvD här).

Fantastiskt! Men man undrar ju: vad blir nästa big thing?

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Jag gillar det du skriver, jag läser just nu din bok "En annorlunda historia", och upptäckte på så sätt även din blogg!
  Verkligen intressant läsning!

  Mvh
  John Ringh

  SvaraRadera
 2. Att. Johan Ring: Jag tackar, bugar och kråmar mig likt en katt i vårsolen!!

  SvaraRadera
 3. Citat från rapporten som enligt dig och SvD påstår att det inte finns någon skillnad mellan ekologisk och icke-ekologisk mat. Citat:

  "organically produced crops had a significantly higher content of phosphorus and higher titratable acidity"

  Lite ordförklaringar för den som inte kan engelska:

  "organically produced crops" = "ekologiskt producerade grödor"
  "significantly" = väsentligt, vetenskapligt signifikant

  Vidare hade man bara studerat elva näringsämnen av de över 20st som normalt är intressanta, och fann vetenskapligt signifikanta skillnader i tre fall av elva, och skillnader i övriga, men inte vetenskapligt signifikanta.

  SvaraRadera
 4. Till Cornucopia: Säkert. Men det var den politiska, intellektuella trenden jag kommenterade i första hand. Som gammal landsbygdsbo är jag väl medveten om att det finns avigsidor i det moderna jordbruket. Dessa är dock ofta resultatet av storstadsboende miljö- och hälsofanatikers orimliga produktkrav - som att griskött inte skall innehålla fett. Dessa "turbogrisar" torda vara lika olyckliga som vi julskinkeätare...

  SvaraRadera
 5. För någon vecka redovisade lantbruksuniversitetet att miljö odlat var sämre för miljön än vanlig konventionell odling

  SvaraRadera
 6. Vad sägs om Heterohatets Dag, inföll den 28 juli och firas för tredje året i rad. Ursprung: Sverige. Var annars?

  http://www.stockholmpride.org/2009/Program/Goteborgs-queerinstitut/Heterohatets-dag/

  Kampanjhemsida: http://heterohat.kamplust.se/

  SvaraRadera