Det svenska
de facto monopolet inom sjukvårdsområdet fortsätter skörda offer, både bokstavligen och bildligen.
Svenskan skriver idag om att den svenska sjukvården halkar efter och att det numera är lättare att få träffa en läkare i
Albanien än i Sverige. Så skulle det inte behöva vara. Det finns nämligen två stora men i grunden väldigt enkla saker vi kan göra:
- Avskaffa landstinget! Dessa kolosser är som hämtade från en beskrivning av de sämre fungerande delarna av Sovjetunionen, som bränner i runda tal hälften av sina budgetar på administration. Lägg ner eländena och överför de faktiska verksamheterna på stat, kommuner och privata intressenter.
- Omvandla samtidigt landstingsskatten till en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring, lika för alla! Vi medborgare skulle därmed få rätten att besöka vilken läkare och vilka sjukhus vi vill, utan att behöva fråga Storebror om lov. På det sättet skulle man dels skapa en marknad för behandlingar och vårdformer som idag saknas, del skapa konkurrens mellan olika producenter vilket skulle leda till både bättre kvalité och lägre kostnader.
Som dagens unga skulle säga -
Skitenkelt!
Fram till 1970 (jepp, bloggarens födelseår) var svenska läkare privatföretagare som fick betalt per antal behandlade patienter. Då fanns knappast begreppet "köer" inom sjukvården. Som en följd av revolutionsåret 1968 förstatligades hela läkarkåren och fick en fast månadslön. Då tog det ett halvår innan "köer" blev ett etablerat begrepp inom vården och har varit aktuellt sedan dess.
SvaraRaderaI länder som behöll det gamla systemet är köer fortfarande okända. Kostnaderna för sjukvården är också ungefär desamma i Sverige, Tyskland och Holland.
Intressant nog blev de privata apoteken semi-förstatligade i samma härva. 1968 har mycket på sitt samvete ...
Till Anonym: Amen!
SvaraRadera