2009-10-18

Anfäkta å anamma!

I bland blir man minsann positivt överraskad även av den svenska myndighetsnomenklaturan. Folkhälsoinstitutet (en för övrigt mycket bisarr skapelse; det räcker med att översätta namnet till tyska och tänka 1930-tal för att man skall börja rysa) har nu enligt DN efter sisådär sju evigheter insett att skräckpropaganda rörande bland annat alkhohol inte biter på barn och ungdomar:

– Den har ingen effekt på individens drickande. Man kan få en 11–12-åring att skjuta på alkoholdebuten lite, men på 14–15-åringar har den liten inverkan, säger Sven Bremberg, läkare och ansvarig för hälsofrågor på Folkhälsoinstitutet, FHI.
Man häpnar. Och så fyller IOGT/NTO på med:

– Vi tror inte heller att det hjälper att åka runt i skolorna och prata om alkohol och droger. Det är bättre om skolan vänder sig till föräldrarna, gärna tillsammans med en organisation, säger ordföranden Anna Carlstedt.
- Anfäkta å anamma! som kapten Haddock brukade säga. Hut har gått hem! Jag får nog ta och gå ut på stan och ta en liten jamare för att fira denna intergalaktiska uppvakningshändelse. För att bara gå runt hörnet och köpa sig en flaska vin för att fira går ju inte. Det är ju söndag. Och som vuxen svensk är man inte betrodd med sådana friheter. Ännu...

5 kommentarer:

 1. Det där typerna är oförbätterliga. De har säkert något alldeles särskillt anstötligt gömt i rockärmen.

  SvaraRadera
 2. Hur tycker du att problemet borde lösas? Eller är det ens ett problem? :)

  Jag har skrivit en del i denna ack så känsliga fråga. Titta gärna in och ta del... Sen är kommentar på kommentar också helt OK.

  SvaraRadera
 3. Till Ailas: Jag skriver lite om min syn på "alkoholfrågan" i en uppföljningskommentar till mitt följande inlägg häromdagen:

  http://svenskhistoria.blogspot.com/2009/10/regleringskladan-fortsatter.html

  SvaraRadera
 4. Det är en stor dag om FHI har vaknat, men som arthur sa kan man nog inte ropa hej ännu. Skulle inte bli förvånad om deras nya strategi är att bomba föräldrarna med propagandan istället i hopp om att de kan "upplysa" sina barn med dyngan...

  SvaraRadera
 5. Till Anonym (18:54): Vi får i så fall hoppas att föräldrarna tar sitt ansvar och lär barnen/ungdomarna att utveckla en mer avslappnad attityd till sponken än den som nykterhetsfascisterna förespråkar. Det går ju i andra länder, så varför inte här? :-)

  SvaraRadera