2009-10-18

Läsvärt av Läckberg

Efter decennier av vänsterradikal elitism börjar Sverige äntligen få en kritisk debatt om kulturpolitiken. Det hela började - om nu någon mot all förmodan missade det! - med att Kristdemokraternas Göran Hägglund i somras röt ifrån mot kulturvänstern och dess ambitioner att styra vad vanligt folk skall tycka, läsa och tänka. Och den bet!

I dag publicerar exempelvis populärboksförfattarinan Camilla Läckberg en artikel på Newsmill där hon konstaterar att:
Genom en litteraturundervisning som handlat mer om tvång och måsten än om lust, så har man dödat generationer av svenska elevers nyfikenhet på läsande och på litteratur. I ivern att pådyvla ungdomarna rätt litteratur har man sett till att många inte längre läser någon litteratur. Kafka-tvång i gymnasiet leder ofelbart till att folk väljer A-team på TV framför en bok. Istället för att smitta ungdomar ger man dem livslång immunitet mot läsbacillen.
Och detta är så sant som det är skrivet. Underbart att debatten efter många, svåra år äntligen börjar handla om hur kulturpolitiken lett fram till ett destruktivt fiasko, snarare än fisförnämt stånkande om hur man (i praktiken) skall fördjupa problemen ytterligare genom att bara förespråka ännu-mer-av-samma politik!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar