2009-10-08

Bidragsnarkomanin släpper

Graf från dagens DN

Det börjar, sent om äpplecidern, gå upp för alltfler svenskar att de faktiskt tjänat - ofta ordentligt - på den nuvarande regeringens skattesänkarpolitik. Enligt en opinionsmätning som presenteras i DN i dag säger nu 43 % att de gynnas, medan bara 34 % tycker annorledes (DN 091008). Vilket givetvis är glädjande, inte minst ur ett valrörelseperspektiv!

Jag kan dock inte låta bli att förundras över varför det tagit så lång tid för så många att inse något så självklart. En möjlig teori är att det tagit ett par år för många att vänja sig vid det för svenska förhållanden otroliga - att de faktiskt fått mer pengar över i lönekuvertet snarare än att få sig medel tillsända i bruna diton från Försäkringskassan.

Och om så är fallet har något i sanning rent historiskt inträffat: att den sedan mer än 70 år gamla bidragsnarkomani som slagit klonarna i svenska folkets hjärnor äntligen håller på att släppa. Och det är i så fall riktigt, riktigt dåliga nyheter - för vänstern!
.
Tillägg: Här finns beräkningar på vad vänsterröran kommer att kosta Dig, om det vill sig illa redan om mindre än ett är...

28 kommentarer:

 1. Låtom oss hoppas!
  Det är ju tex sånt här som måste lyftas fram: http://krohniskt.wordpress.com/2009/10/07/rodgron-baksmalla/

  / Fredrik (från FF)

  SvaraRadera
 2. Regering är lätt att ändra, tidsandan och tankarna som inlärts under flera år är lite krångligare och tar längre tid. Men visst märks det en klar förändring redan nu, och det är härligt !

  Låt oss bara hoppas att det fortsätter så.

  SvaraRadera
 3. Att människor är så lättköpta!Ett par tusen mer i plånboken för de som har jobb o är friska o allt är frid o fröjd!Men den dan de blir sjuka o upptäcker att sjukförsäkringen monterats ner?Eller arbetslösa o upptäcker att a-kassan inte går att leva på längre?Får bara hoppas att de använt jobbskatteavdraget till privata försäkringar!

  SvaraRadera
 4. Till Anonym: Om då de sjuka bara desförinnan haft ett antal tusingar över varje månad och kunnat sparat lite pengar så skulle de inte behöva oroa sig för bidragssystemens eventuella otillräcklighet. Svårare än så är det - faktiskt! - inte... Frihet under ansvar heter det, typ!!

  SvaraRadera
 5. Hej Anders

  Din titel på artikeln är provocerande eftersom "narkoman" är ett negativt laddat ord i samhället. En del människor är som du, drivna och förmögna till att göra karriär. Andra människor är som jag, passiva och måste förlita mig på samhället för min överlevnad.

  Hur vi blir det ena eller andra beror på gener och uppväxt. En del beteenden går att programmera andra går inte.

  Din artikel sårar mig, som om jag är mindre värd som människa i ett samhälle där alla människor antas ha samma värde.

  SvaraRadera
 6. Till Anonym (08:04): Jag anser precis som du att hur vi är beror både på "nature" och "nuture". Och att alla - förutom svårt fysiskt och psykiskt sjuka - beroende på det sista därför har både potential och möjligheter att åstadkomma om inte underverk, så i alla fall bygga sig ett eget, väl fungerande liv. Försök därför bryta dig ur passiviteten (jag vet av egen erfarenhet hur lätt den kryper sig på, i synnerhet om man t.ex. blir arbetslös) att exempelvis börja studera eller starta eget. Det går! Alla kan!!

  SvaraRadera
 7. När man är någorlunda ung och frisk är det lätt att slå sig för bröstet. Det är också lättare att kunna lägga dessa tusenlappar på privatförsäkring. Det är alldeles riktigt. Jag har sparat en del på försäkring men hade jag vetat om att hela systemet skulle ändras hade jag naturligtvis försökt spara mer.
  Nu kom förändringen helt oväntat och jag är 60 år och har varit sjuk sedan 2002. Helt plötsligt blev jag frisk enligt Försäkringskassan och helt utan ersättning. Tycker Du att det är lika possitivt?
  Tänk också på att alla dessa tilläggsförsäkringar som är kopplade till sjukförsäkringssystemet också försvinner om grunden tas bort.
  Har förståss överklagat vilket tar sin tid. Mina sista år före pension bli inte hävliga det kan jag lova. Och detta land har man betalt skatt till i alla år!

  SvaraRadera
 8. Till Anonym: Det smärtar mig att höra om din situation. Och jag tycker den exemplifierar, på ett grymt sätt, vad jag tycker är själva grundproblemet med dagens Sverige: att alla (förutom de allra rikaste) är så hårt beskattade och intalade att samhället skall ta hand om oss i alla situationer, att vi står hjälplösa när samhället trots alla löften brister. Med mer egna tillgängliga och sparade medel skulle vi alla både vara lite friare och tryggare...

  SvaraRadera
 9. "vi står hjälplösa när samhället trots alla löften brister."

  Ja alla sjuka som nu kastas ut ur sjukförsäkringen kommer att stå hjälplösa
  för precis som generaldirektören för Försäkringskassan säger så är de människorna faktiskt sjuka.

  Och Husmarks och Axéns löften om "ekonomisk trygghet" har nu avslöjats som en bluff
  av samma generaldirektör
  de flesta kommer att få ett glapp i ersättningen på kanske flera månader!

  Och den "ekonomiska tryggheten" som utlovats
  består i 223 kr per vardag MINUS skatt.....

  Hoppas du aldrig blir sjuk
  får då kommer du att få en chock
  hur FK behandlar sjuka, förfalskar och förvanskar och mörkar underlag
  och vips så kan man sparkas ut ur den sjukförsäkring vi alla betalat in till
  och som ger MILJARDÖVERSKOTT
  pengar som du nu får i skattesänkning istället för att de går till det som de avsatts för- de sjuka.

  Som sagt
  önskar dej ett långt friskt liv
  så du slipper uppleva det helvete alla sjuka
  nu får genomlida.

  och kuverten från Försäkringskassan är GRÖNA
  inte bruna.........

  SvaraRadera
 10. Till Anonym: Igen, om vi medborgare fått behålla makten över våra egna pengar och ha våra egna försäkringar, istället för att vara beroende av offentliga diton, så skulle denna situation aldrig uppstått. Och tills dess systemet kan reformeras i grunden kräver i a f jag att man styr över pengar INOM de nuvarande systemen från korttids- till långtids- och kroniskt sjuka, samt rehabiliteringsåtgärder. Och om det som du säger uppstår "glapp" anser jag att det inte bara är en politisk utan också moralisk fråga att skapa godtagbara övergångslösningar. Jag må nämligen av en rad olika anledningar sympatisera med nuvarande regering, men tar mig ergo friheten att också slå den på fingarna om och när den klantar till det...

  SvaraRadera
 11. Tryckfrihetsförordningen:

  "14. förtal, varigenom någon utpekar annan såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, och, om den förtalade är avliden, gärningen är sårande för de efterlevande eller eljest kan anses kränka den frid, som bör tillkomma den avlidne, dock ej om det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgift i saken och han visar att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den; "

  Du kanske lär ta bort den här jädra landsförrädarpropagandan du sysslar med med syfte att manipulera information och kränka andra människor i deras levnadssätt. Eller ska det till en JK anmälan?

  SvaraRadera
 12. Till Anonym (11:02):

  YTTRANDEFRIHETSGRUNDLAGEN
  1 kap. Grundläggande bestämmelser

  1 § Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

  SvaraRadera
 13. Hej Anders, nu blev jag faktiskt hellt förbaskad. Jag läser dina blogginlägg och kommentarer från andra sedan en längre tid tillbaka. Jag tycker att du skriver intressant, med stor kunskap, ärligt och rakt på sak. Även om vi läsare inte tycker likadant om allt som du beskrivit, har du RÄTT att utttala dig som du tycker och är övertygad om, precis som Ytrandesfrihetsgrundlagen ger ALLA oss rätt att göra. Enl. min bedömning har du inte på minsta sätt skrivit något kränkande om andra människor. Jag som har upplevt totalitär kommunistiskt östeuropeiskt stat känner igen detta - att förbjuda ytrandefrihet. Vi ska vara räda om demokrati och ytrandefrihet. Jag stödjer dig mot andras påhopp.

  SvaraRadera
 14. Hej Liba: Jag tackar för stödet!

  SvaraRadera
 15. Hej

  Gröna kuvertet här igen.....

  så då kommer du att slå regeringen på fingrarna nu då?

  har du hört radioinslaget med Försäkringskassans gd?

  jag undrar varför du kallar sjukförsäkringen (som ger miljardöverskott) för bidrag?

  och vem är narkoman menar du?

  jag fattar inte?

  SvaraRadera
 16. Till Görna kuvertet: Jag har tyvärr inget inflytande på svensk politik förutom det ev influtande det jag skriver i min bok, i artiklar och på denna blogg. Och jag uppmanar som ergo regeringen att bland annat fixa till bättre övergångsregler än de du tidigare beskreb. (Sen skall begreppet narkoman givetvis bara tolkas bildligt; precis som i boktiteln "I trygghetsnarkomanins land" som kom härom året.)

  SvaraRadera
 17. Gröna här igen!

  men det här med övergångsregler

  det är ju ett s.k. aktivitetsstöd på 223 kr per vardag MINUS skatt

  är det ett rimligt stöd för den som är sjuk och vars "dagar tagit slut" i sjukförsäkringen?
  är detta nya stöd på 223 kr förresten ett bidrag kanske?

  så sjuka "vars dagar tagit slut" som alliansen kallar dom går från en försäkring till ett bidrag?

  och borde man inte först göra det dära skitbra systemet som du skrev om där alla har en privat sjukförsäkring innan man kastar ut sjuka ur sjukförsäkringen för att de ska försöka leva på 223 kr per vardag MINUS skatt?

  jag fattar fortfarande inte?
  har man inte missat något här?
  ska de sjuka ta smällen för politikers missar?

  "trygghetsnarkomani" vad är det?

  SvaraRadera
 18. Till Gröna: Jag kan som sagt bara säga vad jag själv tycker i olika frågor. Och om du säger att långtssjuka får ta emot orättfärdiga smällar genom ändringar i dagens sjuksystem kan jag bara säga att detta i så fall är olyckligt. Du får dock rikta den kritiken emot Socialdempartmentet, inte mig, för jag skulle som sagt vilja ha ett helt annat system överlag...

  Sen: "trygghetsnarkomani" var ett ord som myntades av författaren David Eberhart (odyl, jag är lite osäker på stavningen) som ett försök till beskrivning av att många svenskar numera är så hyperrädda för förändringar att de inte längre vågar leva vanliga liv.

  SvaraRadera
 19. Anders Edwardsson:

  Paragrafen i tryckfrihetsförordningen står över yttrandefrihetsgrudlagen och 1 kap. Grundläggande bestämmelser. Du har rätt att uttrycka dig, men du FÅR INTE KRÄNKA ANDRA I DERAS LEVERNE ELLER SPRIDA PROPAGANDA I SYFTE ATT SKADA LANDET!

  Tydligen har du jävligt svårt att förstå lagen. Men kan göra en anmälan så får vi väl se vem som har rätt då.

  SvaraRadera
 20. Till Anonym: Varsågod, för om yttrandefriheten begränsas av frasen "får inte kränka andra" kan vi ty lika gärna ge upp och lägga ner demokratin helt och hållet. För vem avgör, ytterst, om man känner sig kränkt? Jo, en själv. Jag skulle alltså kunna stämma dig för att jag tycker du skriver elaka saker på min blogg som jag känner mig kränkt av...

  SvaraRadera
 21. Gröna kuvertet här igen:

  vet du varför Axén sällan tar in kommentarer på sin blogg ?
  och varför han inte svara på öppna brev?
  det här t.ex.:
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/12/oppet-brev-till-gunnar-axen-m


  du skriver ju i rubriken "bidragsnarkomanin släpper"

  är det de sjuka som har en försäkring för att de inte klarar att arbeta och nu blir av med den som du menar?

  tycker du att dessa sjuka är så hyperrädda för förändringar att de inte längre vågar leva vanliga liv?

  sjukförsäkring är väl inte bidrag?

  jag fattar fortfarande inte vad du menar?

  de sjuka med tidsbegränsad sjukersättning som nu försäkras har tidigare bedömts av FK att inte klara vanliga jobb på arbetsmarknaden
  genom alliansens lagändring ska dessa nu anses arbetslösa
  är det dessa du hånar i rubriken när du säger att "bidragsnarkomanin släpper"?

  SvaraRadera
 22. Till Gröna: Notera att jag faktiskt INTE skrev om bidrag till sjuka, utan den bidragskultur som under de senaste 30-40 åren utvecklats bland friska arbetande människor då det inte går att leva på eget arbete, utan att man är tvungen att få pengar från det offentliga för att klara sin månatliga försörjning. Det anser jag är fel. Och ofrihet.

  SvaraRadera
 23. Grönan här igen:

  bidragskulturen finns i så fall kvar idag
  då de som arbetar på en arbetsplats där de inte får kollektivavtalsenliga löner och får gå till kommunen för att få försörjningsstöd så de kommer upp i existensminimum

  är detta ok?

  varför förmedlar Arbetsförmedlingen arbeten som man inte kan försörja sig på?

  har man ett heltidsarbete med kollektivavtalsenlig lön så kan man försörja sig och leva på eget arbete

  men idag får man visstidsanställningar med en normallön på 80 - 90 kr per timme INKLUSIVE semesterersättning
  och får gå till kommunen för sponsring till
  företagens vinster...

  är detta okej?

  SvaraRadera
 24. Grönan här igen...

  men du skriver ju om bruna kuvert från FK istället för lön?

  "Jag kan dock inte låta bli att förundras över varför det tagit så lång tid för så många att inse något så självklart. En möjlig teori är att det tagit ett par år för många att vänja sig vid det för svenska förhållanden otroliga - att de faktiskt fått mer pengar över i lönekuvertet snarare än att få sig medel tillsända i bruna diton från Försäkringskassan.

  Och om så är fallet har något i sanning rent historiskt inträffat: att den sedan mer än 70 år gamla bidragsnarkomani som slagit klonarna i svenska folkets hjärnor äntligen håller på att släppa. Och det är i så fall riktigt, riktigt dåliga nyheter - för vänstern!"

  Man får väl inte försörjningsstöd från Försäkringskassan i burna kuvert heller?
  Det kommer i vita kuvert från kommunen....

  Och man kan få det för att sponsra företag som inte anstället på heltid och som vägrar att betala ut avtalsenliga löner....

  så kommunerna sponsrar företag med lönekostnader....

  Det finns fler sätt att se på sanningen
  än den blå!

  SvaraRadera
 25. green igen:

  förresten så känns det som om ni blåa
  står o garvar medans svårt sjuka nu kastas ut ur sjukförsäkringen till 223 kr per dag....

  hemlöshet och fattigdom
  det är rätt åt alla sjuka...

  jag tycker det osar
  illa

  SvaraRadera
 26. Till "Görna": Här garvas inte, det kan jag garantera dig. Låt oss sllippa dylika insinuationer. Jag kommer från en genuin arbetarbakgrund och har blivit "blå" som du uttrycker det då det visat sig vara bästa, snabbaste och i längden enda hållbara sättet för folk från små omständigheter att kunna lyckas. Inga system är förvisso felfritt; svårigheter kommer alltid finnas. Men det "blå" alternativet har i a f historiskt visat sig förbaskat mycket bättre än alternativen, röda som bruna.

  SvaraRadera
 27. green:

  va sur du blev?

  men du glömde svara på frågorna!

  ska kommunen sponsra företagens lönekostnader
  genom att betala mellanskillnaden på 80 kr inklusive semesterersättning upp till normal lön????

  om företag inte har råd att ha anställda så får de väl gå i konkurs?
  eller ska jag som skattebetalare sponsra dem???

  BLÅ = bästa, snabbaste och i längden enda hållbara sätter för folk att kunna lyckas?
  MED VAD?

  att få en visstidsanställning på 80 kr i timmen inkl semers
  eller 223 kr per vardag minus skatt?

  är det att lyckas?

  det tycker jag är ett enda stort fiasko!

  SvaraRadera
 28. Slutreplik till "Gröna": Ja jag blir sur när folk anklagar mig för saker jag inte står för. Jag diskuterar som jag redan påpekat inte detaljer i dagens socialförsäkringssystemem, då jag tycker detta är galet och därför helt borde avskaffas. Därtill har jag vare sig tid eller lust då jag har ett jobb att sköta.

  SvaraRadera