2009-10-18

Gå på offensiv!

Det stretar ganska ordentligt i två opinionsmätningar som presenteras idag. Enligt SIFO leder vänsterröran med knappt 5 % (SvD 091018). Och enligt SKOP de borgerliga (ej on-line). Gemensamt för båda är dock att alla förändringar är små. Och att Sverigedemokraterna vinner mark, även om dessa enligt SKOP inte skulle ta sig in i Riksdagen om det var val idag.

En annan sak som börjar bli tydlig med dessa siffror är att de borgerliga måste sluta förlita sig på de höga förtroendesiffror som Fredrik Reinfeldt får i jämförelse med Mona Sahlin. För även om personligheterna spelar en stor - och växande - roll för mångas val, så dras vi i Sverige fortfarande med en politisk diskurs som andas tidig 1900-tal. Det vill säga folk tenderar att rösta på ett visst parti snarare än en speciell person.

Mitt råd till de borgerliga är därför att börja prata - och föra! - borgerlig politik. För om bara tillräckligt många kan fås att reflektera över vad ett Sahlin/Ohly/Wetterstrand trimvirat skulle innebära, så kommer siffrorna strax att se bättre ut. Svenskarna är nämligen i grunden - sin av skyhöga skatter påtvingade fäbless för bidrag till trots - ett borgerligt folk som vill leva sina liv i fred, fria från känslan av hur de långa klibbiga fingrarna på statens ena hand rotar runt i ens byxfickor samtidigt som de blir skriven på näsan om hur man bör leva sina liv av den andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar