2009-10-15

Regleringsklådan fortsätter

Den av många länge efterlängtade "liberaliseringen" av Kristdemokraterna, som Göran Hägglund startade i somras har väckt enormt mycket burr bland åsiktsnoblessen i detta svårt elitistiska land. Vilket är utmärkt! Göran får dock se till att inte fuska med omvandlingsarbetet inom sitt eget parti.

Folkhälsominister (att vi över huvudtaget har en skrämmer mig väldeliga!!) Maria Larsson slirade exempelvis i går allvarligt på kopplingen i en Newsmillartikel. Och det är givetvis den för svenska politiker eviga tendensen hos oss svenskar att vilja ta en sup eller tre som spökar:
Höga skatter och monopol är till exempel sällan bra, men på alkoholområdet är
det befogat för att hålla tillbaka alla de sociala och hälsomässiga konsekvenser
som ett uppluckrat monopol skulle medföra.
Ministern säger på basis av detta, om jag fattar henne rätt, nej till så kallad gårdsförsäljning av vin, sprit och öl... Suck!

5 kommentarer:

  1. Det är ju inte vidare företagsvänligt att ha den inställningen till t.ex. gårdsförsäljning av vin och sprit. Vet flera företag som skulle verkligen tjäna på att etablera exempelvis vinförsäljning i butik. Italienskdelikatessbutiker utan vin blir ju halvt själlösa...
    Sverige skulle vinna på att införa mindre restriktiva lagar om alkohol.

    John

    SvaraRadera
  2. Till John: Skål för din slutsats! ;-)

    SvaraRadera
  3. Anders, Det skålar vi på! :)

    /John

    SvaraRadera
  4. Du framför lite åsikter, men jag ser inte vad du har för motivering av dem.

    Min åsikt är densamma som Maria Larssons, nämligen att det behövs restriktioner och begränsningar när det gäller tillgängligheten på alkohol. Argumentet för detta är att alkohol inte är någon vanlig vara utan en vara som leder till enormt mycket lidande genom medicinska skador som drabbar den enskilde, men också sociala skador som drabbar människor runt omkring, misshandel, rattfylleri, barn som växer upp med föräldrar som dricker för mycket, osv.

    Forskningen visar att vi ska kan begränsa detta lidande genom vissa begränsningar i tillgängligheten på alkohol. Jag tycker minskandet av detta lidande är viktigare än möjligheten att spontanköpa alkohol dygnet runt eller näringslivets intressen av att sälja alkohol.

    Att du inte vill ha någon minister som jobbar med folkhälsa säger väl dock det mesta kanske. Själv tycker jag det är viktigt att vi förebygger att människor får problem och far illa, samtidigt som vi genom detta arbete besparar sjukvården mycket kostnader!

    SvaraRadera
  5. Till Niklas: Efter snart 100 års förbuds- och restriktionspolitik anser jag att denna bevisat sin egen impotens eftersom skadeverkningarna fortfarande, som du säger, är stora. Vad som behövs för att långsiktigt minska problemen är därför en attitydförändring. Och en sådan åstadkoms INTE via att göra alkoholen "mystisk" genom att den förblir dyr/svåråtkomlig. "Förbjuden frukt smakar bäst" som det heter. Bättre att svenskarna lär sig supa som civiliserat folk...

    SvaraRadera