2009-10-16

Hummm...

Som humanist är det där med matte och sifffror inte riktigt min grej. Men följande redogörelse för en ny opinionsmätning gör mig fundersam:
Jämfört med en mätning i februari-mars i år backar alliansregeringen med mer än fem procentenheter till 50,8 procent i storstäderna. I mätningen - som redovisar väljarsympatierna uppdelat mellan storstad och landsort och som är gjord i augusti-september - uppvisar oppositionen ett något bättre resultat, 41,5 procentenheter jämfört med 40,6.
Min fråga är - vart tog de ca fyra övriga procenten vägen..?

7 kommentarer:

 1. Väljare som inte bestämt sig?

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Brukar väl inte särredovisas. Eller har Novus ett eget system? Jag misstänker snarare att de (tyvärr) hamnat hos SD och/eller PP, men att "någon" inte vill att detta basuneras ut...

  SvaraRadera
 3. 4 procent? Det är väl 8 procent som fattas, om alliansen har 51% och oppositionen 41%.

  SvaraRadera
 4. Till Anonym: Jag noterade bara diskreptansen i nuffrorna för förskjutningen mellan blocken... Men du har givetvis helt rätt!

  SvaraRadera
 5. Den första delen som säger att alliansen backat i stora städer hör kanske inte ihop med den andra delen. Den andra delen av påståendet inleds med en förklaring av vad som mätts och resultat. Hade det varit en fråga på högskoleprovet hade den nog fått plockas bort.

  SvaraRadera
 6. 4%...utlandsröster?! ;-) lol

  //Christian

  SvaraRadera
 7. Ni är alla tydligen humanister?

  Öm Anders skrivit av rätt så är fall #ett resultat för alliansen i storstäder ett tapp från ca 56,x? ned till 50,8 från februari till september. Inget sägs om oppositionen?

  Fall #två för hela landet

  Oppositionen ökade från 40,6 till 41,5

  Det handlar altså om äpplen och päron. Ni kan inte addera mellan de två situationerna som om det bara vore äpplen då.

  Storstäder är ett set och hela landet är ett annat set. Om redovisningen i övrigt är upplagd med två grupper alliansen + oppositionen =100% så kan man bestämma komplementärtalen:

  Storstad A/0 56,x/43,y för februari
  .............50,8/49,2 för sept.

  Hela landet O/A 41,5/58,5 för sept.
  ................40,6/59,4 för feb.

  och det ser ni ju själva att det inte kan stämma eller hur. Problemet går inte att bestämma för data är inkompletta. Du får gå till undersökningarna och läsa förutsättningarna en gång till och akta dig i fortsättningen att blanda äpplen och påron.

  SvaraRadera