2009-11-15

Bara lite kort...


...om dagens opinionsmätning. I denna går båda blocken något tillbaka och SD skulle bli vågmästare. Jag varnade för någon vecka sedan att detta skulle kunna ske efter de etablerade partiernas infantila reaktion på Jimmy Åkessons debattartikel om muslimer. Om uppgången blir bestående återstår förvisso att se. Men jag fruktar att så mycket väl kan bli fallet...
.
En annan sak väl värd att notera är att det nu skiljer mindre än 5 % mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Skulle detta ha varit ett valresultat vore det historiskt, för Sverige har inte sedan tidigt 1920-tal haft två så jämnstora partier. Och ett sådant resultat vore i sanning uppfriskande (även om givetvis S gärna får bli ännu mindre)!
.
Tillägg: Läs även gärna Dick Erixons tänkvärda kommentarer om dagens mätning här!

6 kommentarer:

 1. SD:s kraftiga svängningar i Sifo ter sig mest vara ett utslag av slumpmässiga variationer som en följd av det begränsade urvalet. Journalister försöker förstås göra nyheter även av statistiskt brus.

  Ser man till alla opinionsinstitut (www.status.st) så ser man en mer stabil trend som bara i mindre utsträckning påverkats av aktuella mediadiskussioner.

  SvaraRadera
 2. Värt också att ha i åtanke att SD alltid har fått betydligt högre % i valen än man fått i opinionsmätningarna. Som nu senast i EU valet t ex där man låg på 2,2% precis innan valet men landade på 3,3%
  Så om man tittar på valen stämmer trenden inte med Erixons analys av SD.
  Så jag tror tvärtemot det är stora chanser SD får högre % i valet än i mätningarna. Mellan 6-12% är nog fullt realistiskt.

  SvaraRadera
 3. Till Anonym: Ingen är nog omöjligt i svensk politik såsom den just nu utvecklas...

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte man skall räkna bort SD, men jag tror snarare det mest intressanta är kanske inte OM SD ökar eller inte, det är klart de gör. Men vilka är de som röstar på dem ? Myten har ofta förts fram att det är KD. Men fakta visar att det är gammelssossar och unga outbildade män mellan 18-25 (om jag inte missminner mig själv då man kollade upp detta för något år sedan). Om denna trend består vet vi inte, men om man kollar statistiken i senaste väljarbarometer där så är det enbart sossarnas tillbakagång som faller utanför felmarginal och därmed kan betraktas som statistiskt säkerställd.

  Så om den trenden fortsätter bör ju oppositionens förmåga att bilda regering minska, men i värsta fall kommer SD in i regeringen, men det är långt kvar till valet.

  SvaraRadera
 5. Till Socialkonservativ: Att SD främst vinner röster från S stämmer; det har kommit opinionsanlyser på detta flera gånger. Det speglar nog också det typiska i att SD - i motsats till exempelvis norska Fremskrittspartiet, som förutom i invandrarfrågan är mycket traditionellt höger/nyliberalt - i praktiken i många frågor är ett center-vänsterparti som gärna rullar sig i den folkhemsnostaligi som fortfarande är i alla högsta grad levande inte minst på Sveriges många bruksorter.

  SvaraRadera
 6. Då kan jag bekräfta undantaget. Jag är gammal ,välutbildad samt har röstat på moderaterna som de såg ut på Bhomans tid. Nu är de tyvärr mer lika sossarna.
  Röstningen på SD är kan man säga en sk. skrevspark på de sju systrarna i riksdagen. Tyvärr finns det inte något utpräglat konservativt parti i Sverige längre.
  Om jag bara läser av min bekantskapskrets så hoppar de flesta av moderaterna och går till SD eller röstar inte alls.I och med att C och KD ligger så nära spärren kommer fler att inte våga taktikrösta utan det blir "soffan"

  SvaraRadera