2009-11-02

Typiskt Facket

Antalet varsel i Sverige rasar och arbetslösheten har börjat vända nedåt (SvD 091102). Vilket givetvis är jättebra. Men vad vill då i detta ytterligt känsliga läge, när ergo efterkrigstidens kraftigaste nedgång precis bottnar, Facket göra?

Jo, höja lönerna med över 2,5 %!

Höjda löner är givetvis alltid trevligt, men i just detta läge skulle en så kraftig höjning (vilket det de facto är fråga om eftersom många företag det senaste året drabbats av deflation, d v s sänkta priser på sina produkter) kunna riskera att spoliera hela uppgången. LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin borde därför nu ta sitt ansvar och hålla tillbaka sina torpeder i den kommande lönerörelsen, istället för som det verkar uppmuntra dom (SvD 091102, DN 091102).

Förresten. Om WLW nu vill att hennes medlemmar skall få mer kvar i lönekuvertet, så borde hon istället för att kräva högre löner skippa sitt och sin organisations stöd till sossarna och istället välkomna det fjärde steg i jobbskatteavdraget som den borgerliga regeringen nu genomför. Men det är klart, medlemmarnas väl och ve kommer ju för LO alltid - på sin höjd - i andra hand. Det är Makten som räknas!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar