2009-12-19

God Jul & Gott Nytt År

Här kommer en sista informationsdos rörande Climategate innan jag tar julledigt. Om inget osedvanligt spännande eller dramatiskt inträffar i Sverige eller världen kommer mitt bloggandet m a o nu att ta en liten paus fram emot nyårshelgen...


Not many people understand climate change. But they can recognise hypocrisy when they see it, and are also likely to count their spoons whenever wild-eyed politicians invoke the impending end of the world.
Läs hela texten här!

If there were not $45trillion of Western citizens’ money at stake, this would be the funniest moment in world history. What a bunch of buffoons. Not since Neville Chamberlain tugged a Claridge’s luncheon bill from his pocket and flourished it on the steps of the aircraft that brought him back from Munich has a worthless scrap of paper been so audaciously hyped. There was one good moment at Copenhagen, though: some seriously professional truncheon work by Danish Plod on the smellies. Otherwise, this event is strictly for Hans Christian Andersen.
Läs hela texten här!

Tvåsiffriga minustal i utomhustemperatur gör det svårare att tänka på ett varmare Norrbotten som en katastrof. Men positiva aspekter av de klimatförändringar som forskarna förutspår hör till de ämnen som helst inte bör diskuteras, för då svär man i den numera heliga klimatkyrkan.
Läs hela texten här!

Med detta önskar jag alltså
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR


7 kommentarer:

 1. Jag önskar dig Anders:

  GOD JUL och GOTT NYTT ÅR 2010

  SvaraRadera
 2. Är faktiskt innerligt trött på detta eviga ifrågasättande om det är människan eller inte som orsakar klimatförändringarna vi ser. Det har blivit modernt med att mer lita på YouTube-videos och amatörbloggar än på etablerade forskare och politiker.

  Redan på sextiotalet insåg man att utsläppen av koldioxid från fossila bränslen var ett allvarligt miljöproblem. I t.ex. ingenjörvetenskapsakademins utmärkta 50-årsskrift som gavs ut 1969 "Utvecklingslinjer inom forskning och teknik 1919-2019", där man blickade 50 år framåt och bl.a. förutsåg både mobiltelefonens och internets betydelse, så varnade man för att koldioxidutsläppen som uppstod vid förbränningen av fossila bränslen skulle kunna höja jordens temperatur eftersom koldioxid är en mycket effektiv växthusgas. Sedan dess har koldioxidhalten kontinuerligt ökat och är nu hela 25% högre! Hela 25% ökning på mindre än ett halvsekel; ett ögonblick i ett geologiskt perspektiv! Detta är ett faktum och det är svårt att tro att detta INTE beror på människan!

  Samtidigt har medeltemperaturen ökat ca 0.5 grader. Den kurvan är brusigare men trenden är klar. Det exakta sambandet mellan koldioxidhalt och temperatur är osäkert men att ett samband finns är självklart eftersom den ökade koldioxidhalten signifikant påverkar värmeutstrålningen från jorden. Jag anser därför att den kraftiga koldioxidökningen i sig är tillräckligt alarmerande bevis på människans klimatpåverkan för att motåtgärder ska sättas in snarast.

  En del amatörmässig motargumentation går ut på att koldioxidutsläppen från bilar och industri är små jämfört med vad människor och djur släpper ut så de kan inte vara farliga. Då har man missat att det är nettoutsläpp som räknas. Så länge koldioxiden kommer från förbränning av förnybara energikällor som mat och etanol så är det inget problem. Problemet uppkommer när vi släpper ut koldioxid i atmosfären som varit bunden i fossila bränslen eller mineraler i årmiljoner.

  Andra hävdar att en temperaturökning är bra för Sverige så vi får ett behagligare klimat. Detta är inte bara själviskt utan en ren spekulation. Havsströmmar, inklusive Golfströmmen påverkas starkt av vattentemperaturen så om det vill sig illa kan en måttlig global uppvärmning ge en kraftig lokal sänkning av temperaturen i Skandinavien.

  Sammanfattningsvis tycker jag att det är självklart ta det säkra före det osäkra. Vår hysteriska jakt på ekonomisk tillväxt får inte ske på bekostnad av en sådan kraftig ökning av koldioxidhalten i atmosfären som vi sett de senaste 50 åren. Vi måste ha en ekonomi i harmoni med vår miljö, inte för naturens skull utan för vår egen. Moder Natur läker själv sina sår och kommer alltid klara av de ökande koldioxidhalten men hon struntar blankt i om det sker på bekostnad av människans självdestruktiva civilisation.

  SvaraRadera
 3. Till DickieFix: Vi är uppenbart oense om det mesta...

  SvaraRadera
 4. Vad är vi oense om? Att koldioxidhalten i atmosfären ökat med 25% de senaste 50 åren? Att det beror på människan? Eller att vi bör göra något åt det?

  SvaraRadera
 5. Till DickeFix: Att CO2-halten ökad är vi överensom, däremot inte att det skulle vara ett stort problem som måste åtgärdas till varje pris.

  SvaraRadera
 6. Vi har nu haft minus 20 grader i Småland & vattenledningarna har frusit. Finns det någon glödande klimatalarmist som skulle kunna tina dem?
  I övrigt Anders, en God Jul & ett gott nytt år.
  Gustaf

  SvaraRadera
 7. Till Gustaf: Det samma! Hör någon alarmist av sig skall jag be honom kontakta dig. ;-)

  SvaraRadera