2009-12-29

Kort årskrönika 2009

Med risk för att vara lika förutsägbar som en svensk julafton, låt mig här leverera en liten krönikeliknande tillbakablick om vad som hänt under det senaste året. Och låt mig börja på hemmaplan...

I Sverige blev 2009 ett mellanår, där inrikespolitiken rullade på i gamla invanda fotspår. Den största händelsen blev att regeringen, tack vare is i magen, lyckades undvika att ödsla mångmiljardbelopp på meningslös "krishantering". Och att både land och folk tack vare detta blivit ett av de länder som klarat sig igenom finanskrisen och dess efterdyningar både bäst och snabbast. Den svenska ekonomin bottnade nämligen redan i somras och är nu på väg att återgå till stadig tillväxt, sjunkande arbetslöshet och stabila statsfinanser.

Medicinen må alltså ha smakat surt, men den fungerade! Mindre kul är att regeringen samtidigt fullföljt sin sedan flera år totalt misslyckade marknadsföringsstrategi. Det vill säga att i princip inte göra någon reklam alls för allt det man lyckas åstadkomma, som en av världens kraftigaste inkomstskattesänkningar (du kan själv räkna ut hur mycket du tjänat på den här).

Istället fick Sahlin, Ohly & C:o närmast fritt mediaspelrum att under det (likaledes på många sätt framgångsrika) svenska EU-ordförandeskapet sprida sin populistiska gallimatias. Och detta började under senhösten (åter) synas i opinionsmätningarna, där den rödgröna lögnsirapen på nytt började dra i från. Det finns dock ännu goda möjligheter att vända trenden i god tid före valet. Men detta kräver att man tar debatten och går på offensiven, vilket jag skrev om här.

Utrikes blev händelseutvecklingen 2009 också blandad.

I januari tillträdde till alla journalisters glädje Barack Obama som amerikansk president. Och lyckades efter bara några månader börja göra sig så impopulär, att han i dag är den mest illa omtyckte nytillträdde presidenten någonsin. Och då har han ännu inte ens fått igenom sitt sjukförsäkringsförslag, som är så impopulärt bland amerikanerna att en demokrat i Kongressen redan beslutat sig för att hoppa av till republikanerna, så kommer utförslöpan troligen att fortsätta. Temperaturen inför mellanårsvalet i november 2010 stiger och ser ut att bli ett historiskt nederlag för Obamas parti.

Obamas svaghet har också märkt internationellt. Under året som gått har, bland annat, Norkorea sprängt kärnvapen, Iran tagit stora steg mot att skaffa egna diton och Venezuelas de facto dikatator Hugo Chavéz fortsatt kunna spela pajas. Den civiliserade världen och dess värden har ergo befunnit sig på reträtt. Och då det internationella systemet fungerar som det gör har bovarna och banditerna kunnat flytta fram sina positioner. Förr eller senare kommer dock denna ansvarlösa politik att kräva sina offer. Och med tanke på vad Iran håller på att pula med, så riskerar dessa att räknas i hundratusental (eller till och med miljoner).

Årets stora händelse var dock riktigt, riktigt positiv: Climategate. Efter drygt två decenniers trixande, slingrande och - som i fallet med Wikipedia - direkt förvrängande av fakta avslöjades det vi skeptiker i "klimatfrågan" länge påpekat, att det hela är en politiskt driven (och finansierad) jättebluff. Skandalen är så stor att många ännu inte förstått hur allvarlig den är. Den förhindrade dock - tack och lov! - det bindande avtal om att upphäva kapitalismen som många vänsternissar och miljömuppar i praktiken krävde inför Köpenhamnsmötet. Och under julhelgen verkar till slut även delar av den svenska journalistkåren ha förtstått att de blivit blåsta...

Well, detta var några snabba reflektioner om året som gått. Det skall bli riktigt intressant att se vad som händer framgent och jag kommer - säkerligen till mångas stora förtret - att fortsätta kommentera händelseutvecklingen på denna blogg...

GOTT NYTT 2010!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar