2009-12-13

Nedgången fortsätter

Nya siffror för 13 december.
Barack Obamas popularitetssiffror slår nya rekord. Nedåt. Ingen president, i alla fall i modern tid, har lyckats göra sig så impopulär på så kort tid. Och det är välförtjänt. För som jag skrev om redan före han blev vald här och i samband med hans tillträde här var han inte bara en omogen utan också ideologiskt osund kandidat till jobbet som världens mäktigaste man. Tyvärr bidrog en rad faktorer - ledan efter åtta år med George W Bush, finanskrisen, John McCains ålder, Sarah Palins mindre lyckade VP-kandidatur - till att skapa en "perfekt storm" som blåste in honom i Vita Huset. Och där kommer han nu att sitta i ytterligare tre år.
.
Om mindre än ett år kan dock republikanerna - med lite tur och mycket skicklighet - ta tillbaka makten i åtminstone en av Kongressens kamrar och på så sätt sätta stopp för presidentens experimenterande. Den skada han lyckats åstadkomma är dock redan stor, inte minst ekonomiskt och utrikespolitiskt. Och risken är stor, mycket stor att han och den tokliberala majoriteten i den nuvarande kongressen i desperation kommer att driva igenom ännu mer dumheter innan valet i november nästa år.
.
Uppdatering: Det kom nu i eftermiddag nya färska siffror som visar att nedgången för Obama accelererar...


2 kommentarer:

  1. Om det är Senaten du tänker på för republikanerna att ta över så är det ganska segt: De behöver hålla alla sina 18 mandat och vinna 11 av demokraternas 16, som är uppe för nyval. Om det skulle ske så vore det ett jordskred. I representanthuset är ju alla mandat uppe till omval, så där gäller dagsformen.

    SvaraRadera
  2. Till Lars: Det är framförallt huset som jag tror kan byta majoritet. Precis som du skriver vore Senaten en dessto större enorm sensation. Å andra sidan ligger t o m majoritetsledaren Harry Read numera illa till för omval i NV, så allt kan kanske hända...

    SvaraRadera