2009-12-13

Varningssignal att ta på allvar

Det är nu hög tid för de borgerliga partiernas valstrateger att börja tänka till. Och om. Dagens SIFO-mätning är nämligen, som bland annat Svenskans PJ Anders Linder konstaterar här, ingen rolig läsning. Nu tror jag i och för sig att den ovanligt stora skillnaden mellan blocken i dagens mätning är tillfällig och mest orsakad av stormen kring de nya sjukförsäkringsreglerna.

Men det är ändå nu uppenbart att den "förvaltarlinje" som regeringen valt inte lockar väljare. Likaså kan man inte, vilket jag skrivit om här flera gånger tidigare, förlita sig på Fredrik Reinfeldts höga personliga popularitet. Låt mig därför i all ödmjukhet komma med ett antal idéer som jag tror skulle förbättra opinionsläget:
  • Gå till val på gemensamma listor! Detta skulle både visa på enigheten i det borgerliga lägret (och sätta strålkastarljuset på sprickorna inom vänsterröran) och neutralisera risken för att ett eller två av de borgerliga partierna ramlar ur riksdagen.
  • Börja driva borgerlig politik! En majoritet av svenska folket vill faktiskt ha lägre skatter, bättre företagarklimat, mindre byråkrati, strängare straff, hårda tag mot huliganer, en nyktrare invandringspolitik, etcetera. Så sätt i gång!! Än finns tid att göra reformer, men den rinner snabbt iväg...
  • Gå på offensiven! Vänsterblocket består av ett sammelsurium av knäppgökar, kvasikommunister och flummare. Våga påpeka detta och tvinga ut dem på banan. Ju mer folk får se och - framförallt - lyssna på Sahlin och Ohly desto bättre. För deras prat och praktiska förslag skrämmer alla tänkande varelser.
  • Sprid info om jobbskatteavdraget! Förklara för svenskarna klart och tydligt hur många tusen i månaden de riskerar att bli av med om Östros & Ohly et al får inflytande över skattepolitiken. Helsidesannonser med tabeller - nu!
  • Byt ut partisekreterarna! Inte för att jag har något emot de nu sittande partisekreterarna personligen, men det är uppenbart att de inte är lika bra på att vinna val i regeringsposition som de var i opposition. Partisekreterare är som VD:ar - olika tider kräver olika typer och de bör därför bytas ut med jämna mellanrum.

6 kommentarer:

  1. Grundproblemet med Reinfeldts politiska strategi är att han via triangulering strävat efter att vinna över väljare från socialdemokraterna respektive miljöpartiet, genom att plagiera deras politik. Detta är (och har visat sig) kontraproduktivt eftersom den outalade premissen har varit att de befintliga allmänborgliga väljarna skulle stanna kvar (så att säga: de hade man ändå).

    Resultatet har efter drygt tre år har blivit en ganska uppgiven borglighet (de som inte ser som sin livsuppgift att kommentera politik utan bara leva sina liv och fokusera på andra ting). Samtidigt, har väljarmigranterna återvänt med tiden då det "uppdagats" att 'högern' handlat som precis som dessa befarat. (Ursäkta det ideologiska språkbruket för att poängen ska bli synlig.)

    Många borgligt sinnande jag pratat om är uppriktigt villrådiga i vad de ska rösta på eller om de ska rösta överhuvud taget. Personligen är jag övertygad om att vi kommer att få ett rekorlågt valdeltagande nästa år samt ett resultat med en röd miljöfundamentalistisk regering och SD som vågmästare.

    Reinfeldts eftermäle kommer att bli en desillusionerad borglighet och en rödgrönbrun politisk cirkus.

    SvaraRadera
  2. Till Jens: Risken är tyvärr stor att du får rätt...

    SvaraRadera
  3. Socialliberalerna moderaterna har helt tappat högerflanken! Det finns många konservativa väljare som nu antagligen proteströstar på Sd eller så blir det soffan.

    SvaraRadera
  4. Till Herc: Säkert, tyvärr, men de som röstskolkar kommer att få dras med något som är etter värre - Lars Ohly!

    SvaraRadera
  5. Till Anders E: "de som röstskolkar kommer att få dras med något som är etter värre - Lars Ohly!".
    Förvisso sant, men det är lättare att fördra en gräslig regering och drömma om en bättre, än att se sina förhoppningar krossade och inse att det inte finns något bättre i sikte.

    SvaraRadera