2010-01-10

Pyramiderna ej byggda av slavar

DN rapporterar idag att nya fynd visar att Gizapyramiderna inte byggdes av slavar. Vilket är helt korrekt. Men jag måste slänga lite smolk i bägaren genom att påpeka att jag faktiskt "avslöjade" detta i en artikel i Sundsvalls Tidning redan vid nyår... ;-)

10 kommentarer:

  1. Hur kan du mena att manipulerade löneslavar någonsin i historen i någon som helst mening har varit "fria". Sociala konstruktioner är alltid frivilliga i någon mening, men detta "bevisande" är ju helt löjligt och meningslöst.

    SvaraRadera
  2. Jag läste om det när jag gick i sjuan, vilket var 2003, så detta känns som en gammal "nyhet" för mig, haha. Dock kanske de har mer bevis för det nu antar jag :)

    SvaraRadera
  3. Till Magnolia: Vet inte riktigt hur jag skall tala om det här men... Marx är död!

    Till Emilie: Jag vet, det är decenniegammalt, därav spårämnena av cynism i mitt inlägg ;-)

    SvaraRadera
  4. Aldre an sa, faktiskt, jag menar vetskapen att de inte var slavar. Langt fore 1990 som det stod i artikeln. Det sparkas in oppna dorrar har, bade till hoger och vanster. Till Magnolia, poangen ar ju inte om de var fria eller inte utan om de var slavar eller inte, dvs, kunde kopas och saljas som i antika Rom och Grekland. De som byggde pyramiderna var not troligast bonder som tvangsinkallades under oversvamningssasongen.

    Ramses

    SvaraRadera
  5. När jag läste konstetenskap i Uppsala i början av 1990-talet vet jag att läraren var övetygad om att pyramiderna byggdes som någon sorts av värnpliktsår, där alla hade det väldigt roligt och trevligt och hjälptes åt. Tror dock han kommit fram till detta genom egna funderingar och inte genom arkeologiska fynd.

    SvaraRadera
  6. Till Ramses: Uppgiften om att det skulle ha varit slavar härrör från den grekiske historikern Herodotos, som reste i Egypten några århundraden före Kristus och då han själv kom ifrån ett slavsamhälle inte kunde föreställa sig att något så storslaget byggts frivilligt av "vanligt folk". Därefter hölls myten vid liv av de bibliska uppgifterna om judarnas fångenskap/slaveri Egypten. Exakt när forskarna kom fram till att det inte var slavar vet jag inte; jag minns dock att uppgiften fanns i en av mina historieböcker på 1980-talet...

    Till Edward: Hehe, jag tror jag vet vilken lärare det kan ha varit. Och även om jag tror att han nog överdrev lite om hur trevligt dom hade det, bevisar ju hans intuitiva funderingar att man kan nå fram till korrekta slutsatser från olika håll...

    SvaraRadera
  7. "Därefter hölls myten vid liv av de bibliska uppgifterna om judarnas fångenskap/slaveri Egypten."

    Den som kan sin bibel har förstås ingen anledning att tro att de judiska trälarna i Egypten byggde pyramiderna. "Därför satte man fogdar över dem för att kuva dem med hårt arbete. Och de byggde städerna Pitom och Ramses, där farao hade sina förråd.", 2 Mos. 1:11.

    Därefter hölls myten vid liv av folk som sov i söndagsskolan, kanske?

    SvaraRadera
  8. Till S: Förlåt, lite slarvigt skrivet av mig... Vad jag menade var att uppgifterna om judarnas slaveri/träleri höll liv i myten om att det i Egypten fanns stora mängder slavar. Sådana fanns, men inte alls i samma utsträckning som i andra tidiga kulturer (framförallt Gerkland och Rom). Judarnas "vistelse" i Egypten var ju också långt efter det att Giuzapyramiderna byggdes.

    SvaraRadera
  9. Ingen vet vem som byggde pyramiderna-allt är gissningar18 januari 2010 kl. 16:38

    Gravarna som har hittats är ca 4000 år gamla men pyramiderna är äldre än 6000 år. Vi vet inte idag egentligen hur gamla de är men minst 6000 år, tror vi. Hawass som är "ansvarig" för all utgrävning är en skurk, han vill inte ens ge cred till de riktiga arkeologerna som hittade gravarna.

    Att säga att dessa gravar tillhör arbetare som byggde pyramiderna är ungefär som att människor om 2000 år skulle hitta en 1000 år gammal gravplats nära Globen och anta att dessa byggde Globen.

    Hawass hela antagande bygger på "klotter" i gravarna som har tolkats till "Cheops vänner"...säger inte ett skit om vem som byggde pyramiderna.

    SvaraRadera
  10. Till ovan: Njae, intressant och fantasieggande spinn, men jag kräver lite mer kött på benen innan jag är beredd att skriva om historien så radikalt...

    SvaraRadera