2010-01-30

Se där

Nu har det presenterats en ny och mycket bättre teori om varför jordens medeltemperatur behagar variera än den så kallade AGW-teorin. Temperaturen verkar istället för mängden koldioxid vara styrt av mängden vanlig vattenånga i atmosfären. Vad som får nivåerna av detta ämne att variera vet forskarna ännu inte. Men en intelligent gissning är nog att den har något att göra med det där stora skinande klotet som brukar utstråla värme från himmelen molnfria dagar. De aktuella forskarna är visserligen för fega för att ännu direkt förkasta AGW, men detta kommer de garanterat att göra så fort det inte längre är liktydigt med akademiskt självmord att sätta sig upp mot vissa självutnämnda klimatgudars utsagor. Och med tanke på hur klimatdebatten nu, efter alla skandaler, förändras så kommer detta inte att dröja speciellt länge. Faktum är att debatten idag är helt annorlunda (läs: nyktrare) än för bara några månader sedan, då till exempel en sådan här ledare i svensk tidning varit i praktiken omöjlig...

9 kommentarer:

  1. En alldeles utmärkt artikel, alldeles frånsett huruvida idéen om vattenånga är relevant. Huvudsaken är att vi får slut på terrorn med växthusgaser. Inte för att jag tror att dessa är oväsentliga utan att de inte är den enda orsaken.
    Under den Blåa planetens historia har klimatet skiftat många gånger utan att Homo Sapiens varit orsaken till detta. Vi är ju trotts allt en relativt sen företeelse.
    Uppbindningen på växthusgaserna innebär att vi missar orsaker som vi inte är orsak till men än värre att vi missar orsaker som vi direkt och indirekt är skyldiga till.
    Som exempel kan nämnas att dagens mänsklighet på nästa sju miljarder pers använder förskräckligt mycket mer energi än när vi bara var för inte så länge sen en och en halv miljard. Frånsett de växthusgaser som denna energiproduktion skapar så för den med sig vid sitt användande en stor produktion av värme som ju inte direkt försvinner ut i rymden. Att energi användningen dessutom för med sig en massa otyg som t.ex.sot i atmosfären påverkar givetvis också klimatutvecklingen.
    Vi befinner oss idag i en situation där tydligtvis faktorer som inte är avhängiga mänskligheten samt sådana som är det tillsammans leder till en uppvärmning av klimatet. Detta innebär att man måste söka mycket mer nyanserade åtgärder för att råda bot på den av oss skapade uppvärmningen.

    Koncentrationen på växthusgaser har tyvärr fört med sig att man inte nog tagit sig ann nedsmutsningen och ned förgiftningen av vår globala miljö för att inte tala om skogsavverkningen i tredje världen länder.

    När man ser på alla dessa faktorer till obalans i världens ekosystem så kan man inte komma ifrån att reflektera över det enkla faktumet att naturen hela tiden på sikt söker efter en jämnvikt. Vi, Homo Sapiens har under de senaste 150 åren stört den genom jättelika ingrepp i "naturen". Inte minst genom en explosions artad befolknings utveckling.Plötsligt har en art allvarligt förgripit sig på denna jämnvikt,med de konsekvenser det har och kommer att ha.
    ETT OHYGGLIGT PERSPEKTIV.

    SvaraRadera
  2. Hej

    Kul att du uppmärksammat artikeln. Som journalist har man faktiskt en plikt att kolla lite extra när nån säger "att alla vet att det är så här".
    Däremot har jag skrivit om detta i fyra-fem år.

    Här länkar på några av mina grejer från förra året:


    http://www.ystadsallehanda.se/article/20091219/TEDIN/712199704/2137/OPINION/&/En-forsmak-av-diktatur

    http://www.ystadsallehanda.se/article/20091003/TEDIN/710039757/2137/OPINION/&/Lognerna-som-avslojar-sanningen

    http://www.ystadsallehanda.se/article/20091017/TEDIN/710179977/2137/OPINION/&/Brev-till-ledarsidan

    SvaraRadera
  3. Det här måste vara en av de största skandalerna någonsin i alla fall inom vetenskapen. Det är också väldigt många som hoppat på klimathotståget, vilka och varför?

    FN vill inte bara leva på budgetbidrag från olika länder utan ha en egen skatt som finansierar FN byråkratin, enligt John Bolton f d USA's FN Ambassadör. EU vill ha klimatet som integrationsfråga som alla länder kan samlas kring och EU blir en global stormakt. Alla politiker vill ha högre skatter. Goldman Sachs and General Electric vill ha cap & trade respektive kärnkraft. Forskare vill ha mera pengar. Organisationer som WWF, Greenpeace, Tälje, etc vill ha mer pengar. Den gröna skattesubventions industrin (vindkraft, solpaneler, etanol, etc). Sedan alla miljö- och vänster extremister som har fått en ny mening i sina liv. Rome klubben vill ha ett världshot för världsregering, världsbyråkrati och kontroll enligt flera som ser en konspiration av den rika eliten att förslava folket.

    Det här är något för Försvarets Forskningsanstalt och SÄPO att undersöka hur detta kunde ske, denna hysteri av rädsla för jordens undergång som svepte över hela världen, pådrivna av många välfinansierade och välorganiserade intressen , vilka och varför är frågor som kräver sitt svar.

    SvaraRadera
  4. Som forskarstuderande (nej, inte inom miljöforskning) så är min erfarenhet att bara för att det är på ett sätt, så behöver inte det nödvändigtvis betyda att det inte är på ett annat.
    Både vattenånga och CO2 kan m.a.o. potentiellt ha hjälpt till att värma upp klotet.
    Dessutom är detta vad jag förstår endast spekulationer. Ingen har egentligen några konkreta bevis för varken det ena eller det andra än...

    SvaraRadera
  5. Till Ola: Tack för din kommentar och för länkarna. Jag måste erkänna att jag missat dina tidigare inlägg; de är mycket, mycket bra! :-)

    SvaraRadera
  6. Till Johnny: Att koppla in SÄPO låter lite väl dramatiskt. Det vissa alarmister ägnat sig åt är förvisso INTERLEKTUELLT kriminellt, men knappast juridiskt. Jag nöjer mig därför med att kräva ett offentligt medialt och akademiskt räfst och rättarting, som förhoppningsvis leder till att vi i framtiden slipper fler sådana här hysterier...

    SvaraRadera
  7. Till Anonym: Självklart skall vi nu inte "hoppa ur en galen tunna i en annan" och försöka förklara allt med vattenångan. Logiken talar dock för att denna - då den utgör runt 98% av alla växthusgaser - är oändligt mycket viktigare än CO2. Men, jag ställer gärna upp på mer objektiv och förutsättningslös forskning på området..!

    SvaraRadera
  8. Anders, kan instämma att det kanske är väl drastiskt att koppla in SÄPO, dock kunde detta klimatalarm baserat på medvetet manipulerade och falska data distribuerat av internationell myndighet orsakat vårt land stor ekonomisk skada och begränsat vår självständighet.

    Därför tycker jag det är viktigt att få klarhet vilka som initierat och drivit denna kampanj och hur den kunnat få sådana proportioner, så att vi alla är bättre rustade nästa gång något liknande händer.

    SvaraRadera
  9. Till Johnny. Jag tror bästa sättet att "komma åt" AGW:arna nu är att låta "historien döma" de ansvariga. Det har redan börjat komma ut böcker som i både pin- och plågsam detalj visar hur illa klimatsamfundet fungerat. Och det kommer att komma många, många fler. I historieböckerna kommer därför "växthusdebatten" om några år att framstå som ett pinsamt fiasko - och det är mycket, mycket mer effektivt än alla eventuella formella undersökningskommissioner tillsammans (även om jag är en anhängare även av att sådana nu tillätts; om inte annat än för att klargöra hur ändligt stora summor skattepengar som slöstas bort på ren nonsensforskning).

    SvaraRadera