2010-01-15

Småpartiernas kris

Hur svårt kan det va'?

Enligt den senaste opinionsmätning skulle tre partier falla ur riksdagen: Centern, Kristdemokraterna och (fanfar!!!) Vänsterpartiet (DN 100115, SvD 100115, EXP 100115):
Socialdemokraterna 37,1 +2,3
Vänsterpartiet 3,8 —2,1
Miljöpartiet 10,3 +0,6

Moderaterna 27,4 +2,1
Folkpartiet 7,4 —1,5
Kristdemokraterna 3,9 —0,6
Centerpartiet 3,1 —2,5

Sverigedemokraterna 5,0 +1,5
Övriga partier 2,0 +0,2
Jag är nu i och för sig mycket skeptisk till att en sådan storstädning - eller bör man kanske kalla det masslakt? - inom svensk politik någonsin skulle kunna inträffa. Men resultatet bevisar ändå hur osäker situationen inom svensk politik i allmänhet och inför höstens val i synnerhet de facto är. För om vi leker med tanken att resultatet ovan skulle visa sig stämma med undantag för att C i verkligheten skulle få 0,9 och KD bara 0,1 procent fler röster än i denna mätning, så skulle blockställningen bli 42,8 för de borgerliga och 47,4 för vänstern, vilket vore ett allt annat än ointagligt försprång.

Hursomhelst bevisar detta det jag och många, många andra länge sagt och krävt - att de borgerliga borde gå till val på gemensamma listor. Hur förbenat svårt skall det va' för partistrategerna att fatta detta??? För om både C och KD skulle ramla ur finns inte en chans att undvika den största och mest för både land och folk pinsamma politiska händelsen sedan de frisinnades CG Ekman blev statsminister på 1920-talet. Jag åsyftar givetvis att Mona Sahlin, tillsammans med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, skulle kunna få ansvaret för landets styrelse (kanske med indirekt stöd av SD)...

2 kommentarer:

  1. Jag har ett mycket mer pragmatiskt och kallhamrat förhållningsätt till det hela. Det heter ju att en match spelas aldrig så bra som när den spelas från läktaren. Det är lätt att gnälla som vänstern gör.
    Det ska bli intressant att se hur mycket det röda laget verkligen vågar göra när dom väl har makten. Visst skatterna kommer att gå upp, men hur mycket? Och fler människor måste ut i arbete om det ska bli någon välfärd att prata om, så är det bara.
    Jag har sagt det förut och säger det igen, det är synd att man inte kan köpa aktier i "svartjobb" för det skulle vara den sektor på börsen som skulle ge absolut bäst avkastning när det röda laget har vunnit valet.

    SvaraRadera
  2. Till Einar Berg: Jag håller med, svartjobb kommer att bli en mycket boomande sektor om olyckan är framme i september!

    SvaraRadera