2010-02-26

FN backar om IPCC-utredning

FN har nu, efter månader av vägran, lovat titta lite närmare på vad de egentligen håller på inom klimatpanelen IPCC. En kommission skall tillsättas. Vilket ju låter bra. Jag vill dock dels se vilka de "oberoende experter" är som skall granska vad som hänt, dels se vilket deras faktiska mandat blir. För om jag förstår den här artikeln rätt så kommer de enkom att utreda IPCC arbetssätt och inte föreslå en förändring av dess uppdrag, som är att aktivt leta efter bevis för att AGW-hypotesen stämmer. Och som alla vet - den som söker han finner... I synnerhet om TV-framträdanden på bästa sändningstid och mångmiljardbelopp i forskningsanslag ligger i potten! Denna "utredning" kommer m a o med största sannolikhet att bli ett stort, och mycket dyrt, skämt...

Tillägg: Här är ett dokument från brittiska naturvetare som garanterat innehåller mycket mer relevant kritik än den som FN:s egna utredare kommer att krångla sig fram till... Tack Jonas!

9 kommentarer:

  1. Är inte IPCC:s formella uppdrag att sammanställa kunskapsläget kring global uppvärmning och potentiella konsekvenser?

    Det är i alla fall vad jag får ut av en snabbtitt på deras webbplats.

    SvaraRadera
  2. Till Johan: I praktiken har IPCC ett "bevisaruppdrag". Jag tror att Maggie skrev mer i detalj om detta på The Climate Scam för någon månad sedan om du är intresserad. I vilket fall faller IPCC också under Webers byråkratilag - att alla byråkratiers första prioritet så fort de bildats är att garantera sin egen evifa fortlevnad och expansion...

    SvaraRadera
  3. Tja, jag kan tänka mig att IPCC kan leva oavsett hur mycket människan påverkar klimatet. Konsekvenserna av klimatförändringar finns ju oavsett vem som orsakar dem. Sedan kan förstås de tunga personerna i IPCC ha den ena eller andra agendan, inte omöjligt.

    Jag hittade följande citat som alla forskare borde fundera på:

    "You don't use science to show that you're right, you use science to become right." --Randall Munroe

    Så är det bara i en idealvärld, men jag gillar idén.

    SvaraRadera
  4. Till Johan: Ja, det var ett bra och talande citat :-)

    SvaraRadera
  5. Om jag inte minns fel så lyder UPCC:s uppdrag (från 1988) som följer; att fastställa "risken för klimatförändringar orsakade av mänskliga aktiviteter". Som sagt, den som söker han finner...

    SvaraRadera
  6. Att det FN-organ som skapade IPCC skall undersöka ifall det dom skapade höll måttet låter som vilken byråkratisk/politisk skenmanöver som helst.

    Däremot är många av inlagorna till brittiska parlamentets undersökning om CRU och klimatvetenskapens integritet intressanta. Tex den från Institute of Physics:

    http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200910/cmselect/cmsctech/memo/climatedata/uc3902.htm

    Där säger dom ett antal självklarheter om hur seriös forskning borde bedrivas, och hur detta inte skett vid CRU och heller inte vid övriga ställen som är inblandade i Climate Gate.

    Ganska bitande kommentar från fysikforskare (som vet vad naturvetenskap är). Och notera, de gör inga utsagor om AGW i sig, bara om brister i hur forskningen bedrivits och redovisat.

    SvaraRadera
  7. Till Jonas: Tack för det mycket intressanta dokumentet!! Jag flyttar upp det i själva inlägget - sån info skall spridas...

    SvaraRadera
  8. et är klart att det finns bevis för att klimatförändringar sker, för det är en del av naturens gång. De sker ju hela tiden och finns överallt omkring oss.

    Det är lätt att glömma att bara för 21.000 år sedan var Skandinavien täckt av ett 1-3 kilometer tjockt istäcke.

    http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/istidernas-klimat-1.5962

    http://www.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=2019&a=36128
    http://www.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=538&a=14876
    http://www.ostrom.se/fakta%20om%20istider.pdf

    Det är mycket högmodigt att tro att det är vi människor som skall ha skapat klimatförändringarna.

    Vill man lära sig mer om de klimatförändringar som ständigt sker på vår planet så rekommenderar jag den utmärkta och pedagogiska dokumentärserien "Miracle Planet", i fem delar, som avhandlar vår underbara planets "klimathistoria" och eventuella närmaste framtida öde, fram till idag.

    Läs mer här om Miracle Planet här:
    http://www.havenvideo.com/viewtopic.php?f=163&t=36654&start=0

    Tyvärr är videorna på Youtube raderade. Men den som söker, han/hon finner.

    SvaraRadera