2010-02-22

Gäsp...

Medan människor, företag och organisationer världen över som en gång gick på klimatbluffen nu försöker krångla ur tidigare pinsamma uttalanden låter Dagens Nyheters ledarreaktion lika verklighetsfrånvarande som marxister hösten 1989 genom att måla in sig ännu längre i "vetenskapen-är-trots-allt-solid"-hörnet med denna ledare. Man kan bara skratta. I synnerhet som man samtidigt läser artiklar som den här, där det visas att ytterligare ett av IPCC:s bergsäkra påståenden visat sig vila på lösan sand...

Tillägg: På DN borde de lyssna lite mer på radio...

24 kommentarer:

  1. Måste vara Karin Bojs som skrev den ledaren

    SvaraRadera
  2. Till Anonym: Hehe, ja innehållet tyder i a f på det!

    SvaraRadera
  3. Januari 2010 är en av de varmaste januarimånader som någonsin registrerats, globalt sett. Visst har det varit kallt i Europa, men som vi alla kan se på bilderna från Vancouver är de varmt där. Och på det södra halvklotet har många värmerekord slagits. Så att ta det aktuella vädret i Sverige till intäkt för att det skulle vara någon fel på bedömningarna av hur det framtida klimatet på jorden kan komma att se ut är en smula förhastat.

    Björn Abelsson

    SvaraRadera
  4. Till Björn Abelsson: Värmen på södra halvklotet just nu beror på att det är el ninjo år. En helt normal variation. Långsiktigt har medeltemperaturen på jorden inte stigit sedan mitten på 90-talet, det säger numera t o m Phil Jones vid University of East Anglia!

    SvaraRadera
  5. Tack för länken om Siddells artikel.

    Many scientists criticised the IPCC approach as too conservative, and several papers since have suggested that sea level could rise more. Martin Vermeer of the Helsinki University of Technology, Finland and Stefan Rahmstorf of the Potsdam Institute for Climate Impact Research in Germany published a study in December that projected a rise of 0.75m to 1.9m by 2100.

    Att Siddells artikel nu dragits tillbaka visar tydligt att Vermeer och Rahmstorf haft rätt hela tiden.

    Långsiktigt har medeltemperaturen på jorden inte stigit sedan mitten på 90-talet, det säger numera t o m Phil Jones vid University of East Anglia!

    Bara för att man upprepar ett påstående blir det inte automatiskt sant. Antag att en opinionsundersökning säger att socialdemokraterna backat, men att tillbakagången inte är statistiskt säkerställd. Är det samma sak som att säga att socialdemokraterna inte backat?

    Intressant diskussion finns på Open mind.

    SvaraRadera
  6. Phil Jones har indirekt erkänt att det var en värmeperiod under medeltiden som inte berodde på mänsklig påverkan.

    SvaraRadera
  7. När du behöver polisen, sjukvården etc då är det resursbrist..När det gäller att klimatbluffa, lalla med grafittikladdande ligister eller gulla med nån random invandrarförening..då jävlar åker lädret fram. Då saknas det ej resurser. Hur kunde det bli så här?

    SvaraRadera
  8. Till Tomas: Vi har haft denna diskussion förut och vi kommer inte längre.

    Till Jonas V: Exakt, en jätteskräll i hela världen utom i Sverige tydligen där jag knappt sett ett enda omnämnande...

    Till Anonym: Ideologerna och de självutnämnda världsförbättrarna tog helt över politiken på 1960-talet. Sen har mycket gått åt fanders. Svårare än så är det tyvärr inte...

    SvaraRadera
  9. När det gäller Vancouver kan jag berätta att det under år 1980-1982, när jag levde där, så regnade det väldigt mycket på vintern i staden, upplevde snöslask i max två veckor, kustbergen så var 1/3 täckt av vit snö och resterande 2/3 var grönt, vägen till Whistler Mountain var blöt nästan hela vägen in till byn och snö i bergen. Körbärsträden i stan brukade blomma i februari.

    Eftersom jag tror på alla konspirationsteorier till motsatsen är bevisad så skulle det inte förvåna mig om några inställsamma elitnissar tyckte det var smart att placera vinter OS i Vancouver just för att deras milda vintrar skull, så att media skulle kunna fortsätta indoktrinera folket om Global Warming.

    Nu är jag väldigt positiv till all Global Warming och hoppas att teorin är sann men tyvärr finns det inga som helst bevis för det, men hoppas kan man ju alltid.

    SvaraRadera
  10. Anders:
    Tråkigt att du inte vill svara på min fråga.

    Jonas (och i viss mån Anders):
    Om du menar den medeltida värmeperioden så är det väl ingen seriös forskare som förnekar att den har förekommit. Det som möjligen hade kunnat betecknas som "jätteskräll" vore om Jones sagt att MWP var global och den globala temperaturen var varmare då än idag, men det sade han ju faktiskt inte.

    http://www.skepticalscience.com/medieval-warm-period.htm

    SvaraRadera
  11. Till Johnny: Nja, konspirationsteorier tror jag inte på. Det behövs inte, världen är tillräckligt skruvad många gånger ändå ;-)

    Till Tomas: Som sagt, vi har diskuterat denna teperaturskiftning i detalj tidigare och jag har helt enkelt inte tid att dra allt igen. Vi förlitar oss på så olika källor att vi aldrig kommer att bli överens. Men lite kort om MWP: Som historiker slutar jag aldrig att förvånas över dessa eviga insinuationer från alarmishåll att den medletida värmen skulle ha varit ett lokalt/regionalt fenomen. Det finns skriftliga källor (plus proxydata från andra ställen) som klart visar att den var global (Kina, Indien, NZ, Nordamerika). Är alarmisterna så desperata att de bortser från detta, eller vad? Tror du inte mig är det bara att läsa lite tjockare historieböcker i internationell/global historia. Där framgår det klart att jorden överlag då var varmare! MWP var ty långt ifrån den enda (naturliga) värmeperioden före vår tideräckning. På stenåldern hade vi sköldpaddor i Sverige, under minoisk tid var det riktigt varmt och skönt. Och under romarrikets storhetsdagar rådde Medelhavsklimat upp till Östersjöns södra strand. Alla fullt naturliga skiftningar, liksom den eventuell minuska tiodelshöjningar som skett på senare decennier. Och nota bene: Europa blomstrade!

    SvaraRadera
  12. Anders "Nja, konspirationsteorier tror jag inte på. Det behövs inte, världen är tillräckligt skruvad många gånger ändå ;-)"

    En konspirationteori innebär väl per definition att man misstänker att makthavare har en hemlig bakomliggande agenda. Tror du verkligen att sådant aldrig förekommer?
    Själv är jag lika allmänt misstänksam mot dessa som Johnny :)
    ace

    SvaraRadera
  13. Anders, jag har tidigare gjort en ytterst privat summering angående Sveriges generösa bidrag till övriga Norden, då Nordiska Rådet var en tummelplats för visioner. Nu finns bara Ministerrådet kvar i Köpenhamn och dess bankvalv står också på glänt. 2007 beslöt ministrarna att främja Nordisk toppforskning för att möta globala utmaningar. I maj 2008 presenterade professor Peter Lund "Från Norden Till Jorden", - jo det är sant. Detta mångmiljardprojekt skall inte bara hjälpa Tellus utan vara till stöd i intiativ- och visions-retorik då ministrarna skall debattera.
    Finns det över huvud taget någon typ av tvärvetenskaplig forskning i klimatfrågor som är sanktionerad av svenska staten? Hur långt och länge kan forskning pågå utan något som helst påverkbart resultat redovisas. Miljöfrågorna behandlas lika uruselt som professionell fotboll. Någon tror på någon och satsar hundratals milijoner. Alla vet att det är en felsatsning, men de styrande tycker att man måste ge investringen en chans.
    Vetenskapsrådet har lämnat sina synpunkter på: www.vr.se/download/18.../Rapport_från_Norden_till_Jorden_080415.pdf

    SvaraRadera
  14. Till Anonym: I ordet konspiration lägger jag på svenska (i engelska språket har begreppet en lite bredare kononation) att det som sker, förutom att ske i löndom, även skall ha ett illasinnat syfte. Och hur illa jag än tycker om AGW-tesen så kan jag inte se att den uppfyller vare sig det ena eller andra av dessa två kriterier. De allra flesta som jobbat med och tror på den är garanterat både helt öppna och välmenande, trots att de har fel i sak. Sen finns det givetvis massor av löst folk - socialister, trädkramare och andra - som tagit AGW till intäckt för att försöka införa "socialism bakvägen". Om du vill kalla dom konspiratörer, fine with me. Personligen tror jag dock att de är allt för korta i den politiska rocken för att utgöra ett allvarligt hot. Att de NÄSTAN lyckades införa socialism på global skala i Köpenhamn berodde ju på att andra krafter (däribland vår egen borgerliga regering) valt att lyssna på helvetespredikningarna och inte orkat sätta sig in i frågan tillräckligt för att se att det hela är nonsens. Men det är bara sorgligt, knappast en konspiration...

    Till LES: Tyvärr präglas vår nordiska kultur av ett intill hjärntvätt drivet koncensusbehov som gör att fritänkarna inom alla områden är ytterst få. Jag skulle därför inte bli ett dugg förvånad om ingen kritisk forskning alls har producerats inom officiella organ som department och myndigheter. Däremot finns gott om exempel på privata insatser av ledande forskare. Professor Wibjörn Karlén här i min hemstad Uppsala har ju t.ex. förekommit i Climategatemailen, då alarmisterna vid UEA i England för något år sedan vägrade lämna ut data till honom då de visste att hans forskningsresultat går på tvärs med alarmisterna.

    SvaraRadera
  15. i den länk till The Guardian som du själv referar till finns ett tidigare inlägg du inte får missa: Climate sceptics are recycled critics of controls on tobacco and acid rain (http://www.guardian.co.uk/environment/cif-green/2010/feb/19/climate-change-sceptics-science).

    Tänk vilka intressanta paralleller det finns!

    SvaraRadera
  16. Till Torkel: Jo, jag läste den. Herr Sachs och andra verkar numera vara helt desperata i sitt sökande efter nya argument. Om det finns några klimatskeptiker som förnekar tobakens skadeverkningar vet jag inte, men det är väl möjligt. Det är hursomhelst lika avgörande som om det finns en och annan UFO-forskare bland alarmisterna... För båda sidor gäller givetvis om de har rätt i den sak som diskuteras här och nu, inget annat (även om det givetvis påverkar deras allmänna trovärdighet).

    SvaraRadera
  17. Anders:

    vi har diskuterat denna teperaturskiftning i detalj tidigare och jag har helt enkelt inte tid att dra allt igen.

    Men nu var det ju inte temperaturskiftningen i sig jag frågade om, utan en grundläggande fråga i statistisk analys. Men eftersom du trots allt tog dig tid att diskutera MWP förtjänar du ett svar.

    Tror du inte mig är det bara att läsa lite tjockare historieböcker i internationell/global historia. Där framgår det klart att jorden överlag då var varmare!

    Nedtecknade uppgifter finns där det funnits folk som tecknat ned något, dvs en mycket begränsad del av jordklotet. Och vad gäller proxydata från andra ställen finns det gott om sådana som motvisar en global MWP. Med det är som du säger, man väljer själv vilka källor man förlitar sig på.

    Sedan förstår jag fortfarande inte vad "jätteskrällen" skulle bestå av, men det beror antagligen på att jag inte läst tillräckligt tjocka böcker än. :)

    SvaraRadera
  18. Till Tomas: Det har jag bestämt för mig att vi gjort, men då var det väl kanske en annan person... I vilket fall: vi lär aldrig bli överens eftersom vi som sagt a) förlitar oss på helt olika auktoriteter och b) om du fortfarande inte tycker att Climategate et al inte är en stor grej så har vi så olikartade referensramar att en diskussion skulle vara lika givande som ett teologiskt seminarium mellan påven och mullarådet i Teheran; d v s relativt dödfött. Hela världen (förutom möjligen i Sverige) diskuterar ju i dessa dagar Climategate, IPCC etc etc så att stickor och strån flyger..!

    SvaraRadera
  19. Till Anders:

    Jag uttryckte mig kanske lite kortfattat i förra inlägget. När jag skrev att jag inte förstod vad "jätteskrällen" bestod av syftade jag på att det tydligen skulle ha varit en enorm sensation att Phil Jones gick med på att MWP existerat. Och jag förstår inte vad som är så sensationellt med det.

    SvaraRadera
  20. Till Tomas: Det är faktiskt bara något år sedan som alarmisterlägret överlag (genom att försvara M. Manns hockeyklubbegraf och andra liknande bedömningar) förnekade MWP:s existens. Att en av alarmistlägrets centralfigurer nu accepterar den är därför jätteskrälligt, minst sagt...

    SvaraRadera
  21. Det verkar som att du blandar ihop två skilda påståenden: a) att MWP innebar varmare klimat globalt, och b) att MWP innebar varmare klimat lokalt (typ den nordatlantiska regionen). Påstående b är allmänt accepterat, och det var det som Phil Jones bekräftade i intervjun. Det motsägs inte heller av Manns kurvor för den globala temperaturen.

    Men har du exempel på när "alarmistlägret" (ständigt dessa invektiv!) sagt emot påstående b så vore det väldigt intressant att läsa dem. Jag känner inte till något sådant, det är därför pratet om skräll känns mig så främmande.

    SvaraRadera
  22. Tomas: Manns hockeyklubba visade inga spår av vare sig MWP eller "lilla istiden" y.ex. Och den prydde IPCC:s egna rapporter (som bl.a herr Jones var medskyldig till). Nu är det streck i denna pseudodebatt, jag har ett jobb att sköta!

    SvaraRadera
  23. ...och som jag sa i mitt föregående inlägg visar den s.k. hockeyklubban den globala temperaturen, inte temperaturen i den nordatlantiska regionen. Alltså inget exempel på att "alarmistlägret" skulle förnekat en lokal MWP, alltså var Jones uttalande totalt skrällfritt. Tack för debatten!

    SvaraRadera
  24. Och Hockeyklubban är numera falsifierad!

    SvaraRadera