2010-02-26

Ny mätning

Avståndet mellan blocken ökar något i den senaste opinionsmätningen. Oroande, givetvis. Men samtidigt är orsaken inte att fler lockas av vänstern (inklusive SD), utan att borgerliga väljare väljer sofflocket. Potentialen för en ny Alliansseger i höst finns alltså där. Det gäller bara för de borgerliga att väcka entusiasm hos sina egna. Och även om denna garanterat kommer att väckas till liv ju närmare valet vi kommer, så skulle det inte skada om partierna redan nu lade i en betydligt högre växel. Mitt förslag är att i samband med vårbudgen lägga de misslyckade trianguleringsförsöken om värnskatt, LAS och annat trams åt sidan och ta strid i viktiga frågor som marginalskatter, arbetsmarknadslagstiftning och småföretagarklimat. Här är frustrationen hos många borgerliga väljare (mig själv inkluderat) stor och en rejäl debatt skulle få många att börja känna kämpaglädje inför höstens batalj redan nu.

3 kommentarer:

  1. Bra när Bore ordnar tövalla, dåligt när inte politikerna samordnar frågornas relevans i förhållande till utfall. Vänsterpartiet fick 5,8% röster i senaste riksdagsvalet, miljöpartiet 5,2. Dessa utgör bara c:a 600000 av väljarna. Förhoppningsvis finns det även hus och villaägare i denna förnäma grupp. Då det för närvarande finns drygt 500000 med uppskovs-belopp som nu via den nya regeringen blev belastade med en uppskovsränta på pengar som är fiktiva. Dessa försäljningar renderar i genomsnitt 13.000:- i skatt/ år per. Kännbart eller...

    Skatten tas nu på ej realiserat kapital, detta anser många med mig är en nyckelfråga vid nästa val. Punktskatter för el och bränsle ligger inte heller i paritet med dess omkostnader.

    Apropå rubriken så är partimedlemmarna ibland socialdemokraterna oroliga över DN:s partiska eller opartiska roll(välj själv), då de presenterar mätningarna. Har lagt ett motlägg hos professor Ulf Bjereld: http://ulfbjereld.blogspot.com/2010/02/henrik-brors-dn-och-opinionsjournalisti.html

    SvaraRadera
  2. En stor svaghet i opinionsundersökningar i ett land med många partier, vilka dock tillhör definierade block, är om man inte ens försöker att skilja på ”osäkra” som känner osäkerhet intra- eller interblock. Den undersökning du länkar till har i fin stil: ”Andelen osäkra uppgick till 19,8%.” Det gör Osäkra Partiet till tredje största! Min föreställning är att många av dessa personer är ”allmänborgerliga” väljare som tvekar mellan de fyra borgerliga partierna, vilka inte har så distinkta profiler mot varandra som de rödgröna partierna, men som hellre skulle ta gift än att rösta till vänster. De kommer inte att bestämma sig förrän i vallokalen, och kommer då säkert att inkludera valtekniska överläggningar i sitt beslut.

    SvaraRadera