2010-02-17

Utmärkt förslag

Allianspartierna vill nu helt ta bort fastighetsskatten. Utmärkt! Att beskatta folks inkomster är i sig ett otyg. Att sedan beskatta det folk köper för pengarna som blir kvar är värre. Och att sedan slå till en tredje gång och tvinga folk att betala löpande skatt för det man en gång köpte för länge sen är bortom beskrivning dumt!

2 kommentarer:

  1. De flesta moderna nationalekonomiska teorier anser ju att en relativt jämn inkomstfördelning i ett land ger ett gott välstånd. Stora ekonomiska klyftor tenderar att skapa sociala spänningar i ett land. När du tycker att inkomstskatten är ett otyg - tänker du då att alla inkomster ska vara lika för att skapa fortsatt välstånd eller tänker du dig att välstånd inte alls är så viktigt?

    Jag tror att beskattning av viss konsumtion är ett bra ekonomiskt incitament. Exempelvis om du vill att folk röker mindre kan man ju tänka sig punktskatter på nikotin.

    Själv är jag för en gammal socialistisk idé om att avskaffa arvet. Det skapar verkligen lika förutsättningar i livet - för visst kan du väl medge att heta Wallenberg i livet ger en annorlunda start än att heta Edvardsson - om det nu är med enkelt eller dubbelt v?

    Lyssnade på din presentation av en Annorlunda historia från bokmässan. Du säger att man måste läsa torra doktorsavhandlingar för att komma åt den annorlunda historien. Men på vad många ställen i din bok hänvisar du egentligen till doktorsavhandlingar i din bok? Ett stickprov på uppslaget sidan 400-401 ger vid handen att runt två av typ 50 böcker är dissertationer...

    :-D

    Fasiken, läsa och kommentera din blogg ger mig faktiskt lite intellektuell stimulans. Tror jag väljer din bok framför OS ikväll :-D

    SvaraRadera
  2. Till David: Dessa evigt återkommande "vá-bra-d-ä-me-jämlikhetsrapporter" är till stor del rena beställningsprodukter. De har bl.a. visat sig innehålla klara tendensiösa urvalsprinciper, vilket vistats från liberalt håll av bl.a. Johan Norberg. Det som skapas störst sociala spänningar i ett land alla kategorier är f ö också massfattigdom, inte inkomstskillnader. Och då en fri ekonomi, där det är möjligt för alla att tjäna mycket pengar, är det i särklass bästa att skapa långvarig tillväxt och välstånd föredrar jag så låga skatter som möjligt. Sen kommer vi, som Benjamin Franklin sa, aldrig undan vare sig döden eller skatterna (jag är ergo icke anarkoliberal utan liberalkonservativ).

    Vidare är det sant att man med skatter delvis kan påverka folks beteende. Dock har jag här två invändningar. Dels anser jag principiellt inte att politiker/byråkrater vid sidan av kriminallagstiftningen (som förbjuder mord, misshandel, etc.) skall försöka styra folks privatliv. Dels skapar sådana skatter både lätt och ofta andra skadligheter. Låt oss ta de två exempel du här själv tar upp: arbete och rökning. Höga skatter på arbete gör att folk jobbar mindre och/eller svart; höga skatter på tobak gynnar enbart juggemaffian.

    Sen arv: Den gamla socialistiska/tokliberala idén att avskaffa arv tror jag inte på. Förutom att vara direkt destruktiv (hur många jobb skulle aldrig skapas om Wallenbergarna visste att det de lyckas jobba dras in till staten så fort de dör?), varför skulle människor inte ha rätt att överföra medel till sina barn? Det adrenalin denna "orättvisa" uppenbarligen producerar hos vissa skapar vore så mycket bättre utnyttjad om den kanaliserades till något produktivt, som att starta nya företag som genererade nya familjeförmögenheter...

    Sist: Jag vet inte exakt hur många doktorsavhandlingar jag direkt fonotar till i min bok. Men dels bygger övrig litteratur till stor del på sådana, dels har jag under de senaste två decennierna läst många fler än de som förekommer i bibliografin. Dock: efter 350 akademiska poäng (gamla systemet) har jag inga illussioner kvar om att det skulle vara något speciellt med avhandlingar. Många "vanliga" böcker håller ofta minst lika hög analytisk klass som de politiskt korrekta och teoridrivna svammelprodukter som ofta produceras på universiteten. Bar för att ta ett exempel: Anders Isaksons Per Albin-svit innehåll mer och bättre analyser av både huvudpersonen och hans tid än någon annan bok jag läst på ämnena!

    Mvh/Anders Edwardsson (stavar i vardagslag med W för att ge namnet en liten exotisk touch, men i födelseattesten står det V. Att jag inte formellt ändrat beror på att blodsugarna på Skatteverket villa ha 1800 riksdaler bara för att ändra den lilla detaljen)

    SvaraRadera