2010-03-22

Arma amerikaner

Efter århundradets mest brutala armtwisting, miljardmutor och en sista-minuten-eftergift till abortmotståndare lyckades Demokraterna i natt med några få rösters marginal få igenom sitt Frankensteinsmonsterförslag om utökad sjukförsäkring (SvD 100322, DN 100322, EXP 100322). Den politiska tjatterklassen på båda sidor Atlanten kommer nu att yra om historiska beslut i några dagar. Men sen tar Verkligheten över när paketet skall implementeras. I november kommer sedan historiens klubba att drabba de ansvariga i form av ett hejdundrande nederlag i mellanårsvalen till Kongressen. Och därefter får (om inte hela åbäket rivs upp, vilket dock rent tekniskt kan bli svårt) generationer av amerikaner lida i både vårdköer och som skattebetalare när hela kalaset av denna jättevariant på landstinget skall betalas. Arma folk...

Tillägg: Även liberala Washington Post anar i denna krönika att dagens beslut kommer att få katastrofala konsekvenser för Demokraterna...

Tillägg II: Jag avhåller mig alltid från att försöka tolka saker juridiskt. Detta då jag enkom har högst rudimentära kunskaper på området. Här är dock ett inlägg som hävdar att nattens beslut kan hamna i Högsta Domstolen då det verkar ha brutit mot etablerade regler.

Tillägg III: Och här är en (garanterat ofullständig) sammanställning av vilka hot och vilket mångmiljarddealande som fick vissa demokrater att backa i slutändan...

Tillägg IV: Och här är en ledare som verkligen inte skräder orden!

28 kommentarer:

  1. Jag tror att det är på ungefär fäljande vis.

    Många euroeer tror att amerikaner får betala dyrt för en försäkring som ger europeisk sjukvårdsstandard medan amerikaner tror att européer får amerikansk sjukvårdsstandard "gratis". Inget av detta är som både du och jag känner till korrekt.

    Däremot sluter det aldrig att förvåna mig hur okunniga även borgerliga ledarskribenter som skriver om sjukårdsreformen är. De verkar inte ha en aning om varur stora delar av problemen med sjukvården i USA härrör med överbehandlingar, stämningar och försälringskostnader. Att demokraterna med sitt starka stöd bland advokater som livnär sig på stämningar aldrig någonsin kommer att göra något åt det problemet antingen blundar de för eller vet inte.

    Som sammanfattning på hur svenska journalister rapporterar från USA är min devis att det är bättre att inte läsa något alls om USA än att läsa vad svenska journalister skriver.

    SvaraRadera
  2. Värt att notera, svensk media skriver väldigt lite om exakt vad sjukvårdsreformen innehåller, tex om alla dessa sanslösa tillägg. Jag antar att det är lättare att driva propaganda om man utesluter sådant.

    SvaraRadera
  3. "Och nu pressar han från Vita Husets kommandobrygga sitt parti rakt mot ett förödande nedlag i Kongressen, där Demokraterna befinner sig i inre upplösning och kanske - som statsvetaren Michael Baron skriver här - inte ens kan få ihop lika mycket röster som sist gång det voterades om saken. Man blir mållös..."

    SvaraRadera
  4. Till Anonym: Stämmer, jag skrev så då. Vad jag inte kunde föreställa mig var att han i sista stund skulle göra en deal med sina egna abortmoståndare, vilka blev dom som fällde avgörandet. You win some, you lose some..!

    SvaraRadera
  5. I framtiden kommer det inte längre att heta Pyrrhus-seger utan Obama-seger ;)

    SvaraRadera
  6. Till Jonas V. Mja, jag vet nog inte om han kvalar in i den historiska divisionen. Ännu... ;-)

    SvaraRadera
  7. När det gäller B.O. är det helt tydligt att han anser monumentbyggande över sig själv vara avsevärt viktigare än det demokratiska partiets välbefinnande. Vilken illojalitet mot de tusentals gräsrötter som lade ner så oerhört mycket arbete på att bära fram denne för bara några år sedan helt okände man till presidentposten. Om de till och med kan förlora sin säkraste senatplats från en av de "liberalaste" delstaterna mot en orutinerad höger konservativ på grund av väljarnas motvilja mot sjukvårdsreformen, hur ska det då gå för demokraterna i nästa val?

    Förövrigt begriper jag inte med vilken logik vänstern i Sverige resonerar när de anser tvångsanslutning till arbetslöshetsförsäkring vara något dåligt och samtidigt anser tvångsanslutning till sjukvårdsförsäkring vara något bra.

    SvaraRadera
  8. Jag begriper inte varför du är så besatt av förhållandena i USA, ett land med ena benet i tredje världen? USA har ingen relevans för Europa i detta sammanhang.

    SvaraRadera
  9. Till Anonym (08:11): Det där uttalandet bevisar vilken oerhörd okunskap i ämnet du besitter. USA är, vare sig man gillar det eller ej, världens enda demokratiska stormakt. Och därmed också vår enda garanti mot att dårarna i Ryssland, Kina, etc. en dag tar över. Så skärpning!

    SvaraRadera
  10. Sedan jag på goda grunder fick klart för mig att det är Business Roundtable (BRT) som är den i särklass mäktigaste lobbyorganisationen i USA är det bara att läsa på deras hem sida vad de vill ha och arbetar på att få, så vet man vad som händer och sker. BRT säger att sjukkostnaderna stiger för deras 12 miljoner anställda och vill att skattebetalarna betalar i stället för dem själva därför Obama Care.

    BRT vill också ha "sustainable growth" och därför klimathysteri först och sedan kärnkraft, olja, gas, kol och grön teknik, etc.

    Tycker det känns tryggt och skönt att veta att det är det Amerikanska näringslivet som vill ha en del saker genomförda i Washington. Detta är nu ingen konspirationsteori, utan BRT's officiella policy.

    SvaraRadera
  11. Till Johnny: Idag skulle jag dock tillägga att fackföreningarna är minst lika inflytelserika...

    SvaraRadera
  12. Det känns tryggt med en äkta republikan som du. Eller i alla fall en som ivrigt förespråkar amerikanskt republikanska idéer och ideal (en svensk som kallar sig republikan är ju någonting helt annat, som du säkert inte vill förknippas med). När Sean Hannity på Fox utbrister: ”Det här var ögonblicket då Amerika definitivt tog vägen mot socialism”, kunde det nästan lika gärna skrivet på din blogg.

    Man får bara hoppas att du försöker vara oberoende borgerlig i dina inrikespolitiska ställningstaganden. Eller har den kristna högern redan fått sitt första språkrör i riket...?

    SvaraRadera
  13. Till Torkel: Som f d medlem i Republikanerna tackar jag och bugar. Direkt religiös är jag dock inte; snarast agnostiker.

    SvaraRadera
  14. Till Torkel: Obamacare är socialistisk sjukvård. Majoriteten av amerikanska folket vill inte ha det idag, men Obama, demokraterna och framför allt Business Roundtable vill ha Obamacare.

    "Business Roundtable comments on the health care reform bill signing ceremony, which represents the first step in reforming our nation’s health care system. As large employers, we will continue working to provide affordable, quality health care to our employees, bring the power of innovation to bear on the system, and make sure we slow the rate of health care cost inflation."

    Till Anders: Visst fackföreningar är säkert goda lobbyister och kanske vill de samma som sin motbart i denna fråga. Men ingen annan företrädare för en intressegrupp har träffat Obama lika ofta, ca en gång per vecka, har sådana stora ekonomiska resurser som BR:

    http://www.businessroundtable.org/

    Själv tycker jag att det känns tryggt och bra att de amrikanska företagen har goda kontakter och resurser att påverka politiken, det borgar för bra ekonomisk politik och förhoppningsvis inte allt för mycket socialism och företagsfientlig politik önskar att SAF kunde bedriva och LO kunde bedriva lobbying för lägre skatter på speciellt arbete så att vi får fler jobb i Sverige.

    SvaraRadera
  15. Till Johnny: Mja, jag är som dr Dängrot en gång sa skeptisk. Jag tror som kanske framgång icke på Obamacare, även om BC förespråkar det. USa är nämligen en federation och inte en nationalstat och jag fruktar därför att OC blir (ytterligare) ett byråkratiskt monster som kommer att sluka enorma summor pengar som USa istället skulle behöva lägga på långsiktig skuldreduktion och nödiga strukturomvandlingar. BC:s stöd verkar för mig vara ett kortsiktigt sätt att avhända sig kortsiktiga kostnader (vilket i o f är fullt förståligt från deras perspektiv men inte bra för USA som nation).

    SvaraRadera
  16. Till Anders: Jag tycker inte heller att den federala regeringen skall lägga sig i sjukvården, utan att det är en fråga för delstaterna själva att lösa. Det var en gång tydliga regler för vad den federala och delstatliga regeringarna skulle ägna sig åt, men idag verkar inte de reglerna gälla och då blir resultatet inte bra.

    SvaraRadera
  17. Det börjar behövas en ny Margaret Thatcher!

    SvaraRadera
  18. Wow vilken snyting jag fick då. Jag som postade som "Anonym" kl 8:11. Du går ju på som värsta AGW-förespråkaren. Om man inte kan bemöta argumenten så smutskasta personen. Hursomhelst, min poäng var inte att USA inte är demokratins högborg utan att USA i det mesta är irrelevant för oss i Europa. Men, när du lett mig in på detta intressanta ämne så är jag personligen rädd för att USA håller på att förlora sin dragningskraft som demokratiskt föredöme. Det beror på att de är MORALISKT förbrukade i världen idag. Varenda gång USA försöker sig på att invadera länder eller bomba dem sönder och samman så blir det ju väldigt fel. Finns det ett enda exempel sedan WWII förutom Grenada där USA har uppnått sina mål?

    Dessutom behöver man väl bara nämna Guantanamo som är en skamfläck för USA egentligen helt i nivå med Tysklands koncentrationsläger. USAs fängelsesystem där man ständigt låser in ca 1% av befolkningen i en Gulag-liknande värld. Jag skulle kunna hålla på en stund till och tala om att när George W vann valet till sin första period så hade han färre röster än Gore totalt (vilket naturligtvis är en konsekvens av det politiska system) och resultatet i Florida riggades i värsta DDR-stil.

    Tja, det var väl det hela. Nej förresten: Om du är USA-medborgare så kräver det amerikanska skatteverket att du ska deklarera dina inkomster var du än befinner dig i världen. Nu vill man införa fullständigt hårresande bestämmelser om att alla världens banker måste ge amerikanska skatteverket information om hur mycket pengar USA-medborgare har, oavsett var de befinner sig. Detta och mycket annat får den svenske skattmasen att framstå som en avdelning blåvingar på söndagsutflykt i jämförelse.

    Är det detta du vill ha? Eller är det myten om USA?

    SvaraRadera
  19. Till Johnny: Vi är därmed överens, jag vill också återinföra den tydliga arbetsuppdelningen federalt/delstatligt. Och ev. offentligt finansierad vård skall åligga den senare:

    Till Nisse: Det är alltid tid för en Maggie! ;-)

    Till Kurt: USA är verkligen inte irrelevant för Europa. Både politiskt, ekonomiskt och kulturellt brukar det som händer i USA förr eller senare också komma till Europa. USA har varit den ledande världsmakten sen slutet på WWI och kommer så garanterat att förbli, bara man inte begår misstaget att försöka kopiera Europas misslyckade välfärdsstatsmodeller. Att du sen verkar ha köpt varenda konspirationsteori (inklusive den om Florida 2001, den hade jag inte hört någon orka ta upp på länge!) som finns om USA är ditt problem inte mitt. Du får starta en egen blogg om dom dock; jag publicerade ditt svar här denna gång då jag kritiserade dig, men jag tänker inte låta min blogg bli en spridningscentral för dylika lösa fantasier. Bara så att du vet.

    SvaraRadera
  20. Återstår att se hur det går med "järnladyn" i Norge, de konservativa i Storbritannien och Sarah Palin respektive Ron Paul i USA...

    En positiv sak med att Obamakraterna trycker pendeln så långt åt vänster de bara kan är ju att den kommer att svänga rejält tillbaka till höger, kanske mer höger än tidigare på grund av förnyad "vänsterskräck" som låter republikanerna ta i mer än tidigare eftersom vanligt folk har blivit så skeptiskt till spenderarvänstern...

    (Av samma anledning undrar jag om det långsiktigt bästa för Sverige kanske vore en mandatperiod med finanskommissarie Ohly, även om det skulle vara plågsamt på kort sikt. Just nu har vi bara ersatt socialdemokraterna med andra socialdemokrater...)

    SvaraRadera
  21. Till Nisse: Hu, det där sista lät hemskt... Men du har definitivt en poäng. Och jag håller med om att rekylen mot vänstervridningen - som i praktiken redan har börjat - kommer att bli kraftig; kanske med lite tur så stark att vi får ett nytt 80-tal som innebär en final uppgörelse med välfärdstateriet, på båda sidor Atlanten! :-)

    SvaraRadera
  22. Tja det där med Florida är kanske bara en skröna, vad vet jag. Men var något av det andra också bara konspirationsteorier, anser du?

    Jag är en lika stor anhängare av USA och den livsstil som man kan åtnjuta där. Men just därför är jag kolossalt orolig för utvecklingen just nu. Det förefaller mig som om den starka rättsstat jag beundrat så numera faller offer för en endimensionell patriotism där krigsmakten tar åt sig mer och mer av makten.

    Hursomhelst, det verkar inte som om du vill diskutera detta, vilket naturligtvis är ditt val.

    För övrigt håller jag med Nisse om att vi numera har två socialdemokratiska partier i Sverige. Ett traditionellt och ett "light". Jag kommer inte att rösta i nästa val. Det känns tungt men jag kan inte. Varje parti har något som gör mig fullständigt vansinnig.

    Hälsningar

    SvaraRadera
  23. Till Kurt: Tvärtom, jag diskuterar gärna. Konspirationsteorier och påståenden som att Guantanamo skulle vara lika uschlligt som Förintelselägren är jag dock inte intresserade av (för hur många fel som där än har begåtts så anser jag att liknelsen är inte bara felaktig utan en skymf mot de miljoner som då aktivt avrättades). Jag har annars också dubier rörande vart USA är på väg. Men det rör mycket mer den rörelse i "europeisk" rikning som Obama ansvarar för än de problem som det överdrivna säkerhetstänkandet efter 9/11 innebär. För att som Obam tro att ett införande av en politik (bl.a. på sjukvårdens område) som drivit många euroeiska länder till runinens brant skall funka i USA, med dess kulturella traditioner av personlig frihet och dito ansvarstagande, anser jag vara helt befängt.

    SvaraRadera
  24. Fair enough, att Guantanamo skulle vara jämförbart med koncentratinsläger är en smula överdrivet. Medges. Men, det finns obehagliga paralleller: Människor som hålls fängslade utan rättegång i åratal och som dessutom behandlas illa i sin fångenskap. USA bryter såvitt jag förstår därmed antingen mot sina egna lagar eller mot Genèvekonventionen utan att någon gör något.

    Din kommentar om sjukvården har jag svårt att ta ställning till men det är ju ännu en indikation på att USA inte är relevant för oss europeer. De kulturella skillnaderna är för stora.

    Däremot har jag träffat flera amerikanska företagsledare som förbannat USAs bristande sociala nätverk. Det som fick GM på knä t ex var till stor del de skenande sjuk- och pensionsförsäkringskostnaderna. Europeiska firmor behöver inte tänka på sådant vilket är en stor fördel!

    Att sedan Europa också måste "saneras" är fullkomligt uppenbart inte minst efter Greklandskaoset mm. Visst skulle vi behöva lite mer amerikansk jävlaranamma.

    Vet du, det som mest imponerar på mig i USA är att man aldrig dömer ut någon människa i förväg för att han har fel accent eller är för gammal t ex. Jag har träffat människor i USA som vid 60 års ålder påbörjar en helt ny karriär! Blir du av med jobbet vid 50 i Europa är du rökt, då återstår bara socialbidrag.

    SvaraRadera
  25. Till Kurt: Det verkar som om vi faktiskt har samma syn på mycket, förutom att jag tror att vad som händer och sker i USA både direkt och indirekt har mycket stor bäring även i Europa (inte minst intellektuella och ideologiska "trender" brukar starta där borta - mer specifikt oftast i Kalifornien - och sedan sprida sig hir. Därtill kommer hela den kulturella sfären, där det amerikanska inflytandet som bekant är både ännu större och mer direkt. Jag ber därför om ursäkt för att jag var lite brysk i mina tidigare inlägg; man får som bloggare så många inlägg av varierande art att det ibland är svårt att s a s skilja agnarna från vetet... Du verkar dock vara en både väl påläst och resonabel människa, varför du är mer än hjärtligt välkommen att komma med flera inlägg! :-)

    SvaraRadera
  26. Ursäkten mottagen och uppskattad. Dessutom var mitt första inlägg inte så väl genomtänkt så jag kontrar med en ursäkt tillbaka! Jag blir bara så upprörd när jag tänker på allt det tokiga som hänt i USA de senaste 10 åren.

    SvaraRadera