2010-04-25

När skall 1900-talet ta slut?Missa inte dagens huvudledare i Svenska Dagbladet, där PJ Anders Linder uppmanar de borgerliga att ta strid om rättvisebegreppet. Han skriver bland annat:

Den borgerliga idén om rättvisa går ut på att alla ska få chansen och att den som riskerar att krascha ska få bästa möjliga hjälp. Det är mycket viktigare att skolan håller högsta klass, att arbetsmarknaden fungerar väl och att socialpolitiken prioriterar dem som har störst behov än att inkomster utjämnas till någon viss nivå. Att kämpa för total inkomstutjämning är enligt detta synsätt inte att driva rättvisepolitik utan att ägna sig åt raka motsatsen.

Jag håller helt och hållet med! Men jag kan samtidigt inte låta bli att tycka synd om Sverige, som 2010 e.Kr. inte kommit längre i sin politiska mognadsprocess utan fortfarande sitter fast i denna infantila 1900-talsdebatt. I filmklippet ovan finns exempelvis det ögonblick då Margaret Thatcher i praktiken, i ett av sina sista tal som premiärminister, slöt den debatten för Storbritanniens del. I Sverige pågår dock alltså debatten fortfarande...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar