2010-07-28

Fortsatt ledning

Idag kom första riktiga opinionsmätningen. Och den erbjuder riktigt munter läsning! Den borgerliga ledning som öppnades i juni inte bara består utan utökas en aning, samtidigt som sossarna förblir landets näst största parti (visst låter det nästan pornografiskt upphetsande!). Enda nackdelen är att SD masar sig upp till 4 procent:

Moderaterna (33,3 procent) -0,7
Folkpartiet (6,6 procent) -0,1
Centern (4,7 procent) +0,9
Kristdemokraterna (4,0 procent) +0,4

Socialdemokraterna (29,2 procent) -1,2
Vänsterpartiet (5,0 procent) -0,3
Miljöpartiet (10,5 procent) -0,5

Sverigedemokraterna (4,0 procent) +0,5
Övriga partier (2,7 procent) +1,0
Vad gäller SD så tror jag också det finns ett visst mörkertal till deras fördel i form av folk som inte vågar säga att de kommer att rösta på dom, ens i en anonym telefonintervju. Om nuvarande trender fortsätter tror jag dock att de borgerliga i slutändan kan få 50 procent och därmed slippa bry sig om SD skulle råka komma in.

Både C och KD klarar också i denna mätning spärren, om än med hårfin marginal. Jag tror nu i o f sig inte att något av partierna åker ut (för det finns så gott om "gamelmoderater" som kommer att stödrösta på dom). Men det hade sannerligen känts mycket, mycket bättre om de borgerliga gått till val på gemensamma listor, så att man helt sluppit detta problem.

Hursomhelst. Vad de borgerliga bör göra nu är att köra en valrörelse på 110 % hela vägen fram till 19 september. För även om det just nu råkar se riktigt bra ut kommer detta val icke att vinna sig självt! Socialdemokraterna har ty en av världens i särklass effektivaste valapparater och de vet väl vad som står på spel: att en ny borgerlig seger skulle innebära det definitiva slutet på deras hegemoniska roll i svensk politik. Valrörelsen kommer därför att bli stenhård och - vilket vi ju redan sett tecken på - mycket smutsig.

Därför: Upp ur hängmattorna!!!

8 kommentarer:

  1. Hej!

    Bra inlägg. Men visst är det så att den socialdemokratiska hegemonin redan är bruten? Vi behöver inte vänta tills efter valet för att konstatera detta. S har i alla tider gått till val på att själva bilda regering och detta gör dom inte i år. De har satt sig i samma båt som kommunister. Så S är som ett parti som alla andra, vilket förmodligen är en chockartad upplevelse för dom.

    Sen beträffande den socialdemokratiska valapparaten... Är det inte lite en myt? Många pratar om S som om partiet är en folkrörelse men jag har varit politiskt aktiv i fem år och tycker inte att S är mer folkrörelseparti än något annat. Snarare är det så att inget parti är ett folkrörelseparti längre.

    Mvh

    Seved Monke Ajneståhl

    SvaraRadera
  2. Till SMA: Delvis helt så. Vad jag menade är framförallt den mentala knäck som en ny valförust skulle innebära (för att inte tala om den skräll det skulle vara om S blir mindre än M). Det skulle s a s bli sista spiken i kistan.

    Vidare: S är definitivt inget folkrörelseparti längre (det var minst 20-30 år sedan) men det har fortfarande en helt formidabel valmaskin, som har enorma resurser till sitt förfogande (läs: LO).

    SvaraRadera
  3. Ok, då förstår jag hur du menar och jag håller med.

    Visst är det märkligt vilken självbild, inte bara socialdemokratin har av sig själv, utan också de andra partierna. Gång på gång vill de hävda att de är folkrörelser, men i grunden är det en liten klick som bestämmer i varje parti och gör allt för att sitta kvar på sina mandat.

    Och möjligheten att fånga upp människors engagemang på Internet har ignorerats totalt. Är inte detta ett stort misslyckande för demokratin?

    I längden tror jag att det kommer att självreglera sig, de som är skickligast på att använda Internet och sociala medier kommer att vara framtidens makthavare. Faktum är att bloggare och aktiviteten på sociala medier till väldigt stor del sätter agendan idag. Jag tror också att ju mer etablissemanget stretar emot ju fler människor kommer att engagera sig. Folk blir helt enkelt förbannade och tar saken i egna händer. Möter de en politiker som inte lyssnar eller vill kommunicera kommer de att vända sig till någon annan som gör det...

    Nu kom jag bort från ämnet, men själv sitter jag och väntar på ett svar från en riksdagsledamot som i tre dagar har ignorerat mina mejl. Hon skriver debattartiklar och uttalar sig i TV i en fråga som hon uppenbarligen inte är insatt i och när en medborgare ställer frågor, vill hon inte svara. Varför ska vi ha sådana politiker i framtiden?

    Mvh

    Seved Monke Ajneståhl

    SvaraRadera
  4. Till SMA: Den sorgliga sanningen är väl att det närmaste ett folkrörelseparti Sverige idag kommer är SD. För säga vad man vill om dom, de bygger i a f på en folklig proteströrelse(ehuru felriktad eftersom det är invandringsPOLITIKEN och inte invandrarna/flyktingarna som det i första hand är "fel" på). Resten är precis som du skriver elitklubbar, mer eller mindre. De sociala medierna kommer därför garanterat att få mycket stor betydelse; jag tror dock det kommer dröja ett val till eller två innan vi får se resultaten av detta mer tydligt.

    SvaraRadera
  5. Hej igen,

    Jag tror att de partier som kommer in i riksdagen kommer att hävda att sociala medier inte spelat så stor roll i valrörelsen. Till viss mån kommer detta att stämma, att slå sig in i någon parti utan att ha gått via ungdomsförbunden eller blivit född in i politiken är mycket svårt som systemet ser ut idag. Och de som är aktiva på sociala medier har inte blivit uppflyttade på några listor. Jag kan bara tala för FP men de som har belönats och lyfts upp på är de som inte ifrågasatt det traditionella utan gjort som man alltid har gjort. I grunden handlar detta om att man inte ska ifrågasätta de som sitter på de attraktiva platserna. Gör man det så blir man obevkäm och utesluten.

    Men samtidigt spelar SM en stor roll, inte minst som jag redan nämnts, genom att sätta agandan. Kolla på FRA-, RUT-debatterna och vad som hände när Jimmy Åkesson skrev sin nazistinfluerade ariktel om islam i AB. Då bloggade över 200 personer om detta. Självklart bidrar detta till styra vilka frågor som media plockar upp.

    Jag är också av uppfattningen av att många av de etablerade politiker följer vad som händer i SM men man gör vad man kan för att marginalisera och förminska det som händer. I grunden handlar detta såklart om att man inte vill förlora kontroll.

    Jag kan bara tala för egen del, men med min blogg, nina 910 vänner på faceboo och mina 230 följare på twitter och de kontakter jag har med journalister tack vare sociala medier så har jag mycket större mönjligheter att påverka nu än för fyra år sedan. Då satt vi med mejllistor när vi skulle kampanja. Det har hänt otroligt mycket på bara några år, och jag kan inte vara den enda som känner att jag fått mer inflytande...

    Mvh

    Seved

    SvaraRadera
  6. Till SMA: Jag heller med du. De etablerade partiorganisationerna håller emot, men kommer i längden inte att lyckas med detta. Trrycket kommer att bli för stort. Men som sagt, jag tror att den stora flodvågen kommer först 2014 eller 2018. Då bör svenska väljare på allvar ha vants vid att aktivt kryssa sina favoritkandidater. Och om/när bortemot eller t o m över hälften av riksdagens ledamöter sitter på personliga mandat kommer det gamla partiväldet i praktiken att kollapsa!

    SvaraRadera
  7. Ja, vi får arbeta för det!

    Jag tror det kommer att gå fort och att vi redan 2014 ser en stor skillnad.

    Oavsett så är det en välkommen revolution.

    Mvh

    Seved

    SvaraRadera