2010-07-18

Mycket intressant inlägg

DN:s förre politiske chefredaktör, författare till Liberalismens idéhistoria, med mera, Svante Nycander skriver idag om den svenska kulturvänsterns antiliberalism: "Detta negativa paradigm är inom kultursektorn starkt styrande för urval av teman, böcker och personer, även i borgerliga tidningar. Kritiken yttrar sig i avfärdanden, mer sällan i resonemang. I skildringar av det förflutna suddas liberala insatser bort." Jag håller som liberalkonservativ långt ifrån alltid med Nycander, som representerar den svenska socialliberalismen, i vare sig anslag eller slutsatser. Men här sätter han sannerligen både fingeret och sökarljuset på en mycket intressant och viktig sak!!

För ju mer tiden går, dessto tydligare blir det att Sverige under 1900-talet utvecklades till en intellektuell särlingsstat i västvärlden. Visst, Sverige införde som alla andra västländer först kapitalismen (genom ett antal reformer 1845-65) och sedan också demokrati (1907-21), men mentalt förblev det ett politiskt och kulturellt auktoritärt land med ett på många sätt fortsatt underdånigt folk. Jag skisserade och kritiserade denna utveckling i min egen bok En annorlunda historia och det gläder mig därför mycket att den nu också påtalas av Svante Nycander. Och jag hoppas att hans inlägg leder till en vidare debatt. För Sveriges antiliberala arv är sannerligen ett problem som har fått, fortfarande har och också kommer att fortsätta få stora, ofta direkt farliga, effekter!!!

Fortsättning 19/7: Idag kom Svante Nycanders andra debattartikel. Och den var ännu bättre!! Den tar nämligen upp ett av mina favorithatobjekt - vänstervridningen av Sveriges akademier. Han skriver bland annat:

Metodstriden inom universiteten har snarast förvärrats efter kommunismens fall i Europa, då ”många flaggade ut från marxismen för att segla under postmodern bekvämlighetsflagg”, enligt Nordin. Postmodern filosofi är en reaktion mot det centrala i moderniteten, som förutsätter att verkligheten är åtkomlig för rationell analys. Filosofiprofessorn Sören Halldén har påpekat att det finns personer med en stark ställning vid universiteten ”som inte uppfattar verklighetsförankring som nödvändig inom god vetenskap”.
I synnerhet det senare har också jag länge uppfattat som en skriande brist. För bristande verklighetsförankring kan man spåra inom en rad vetenskaper, där kartan är betydligt viktigare än verkligheten. Ta genusvetenskapen som exempel. De flesta av dess företrädare bygger hela sin människosyn på tabula rasa begreppet, trots att inte bara genetik, hjärnvetenskap, biologi och en rad andra ämnen - för att nu inte tala om det sunda förnuftet - klart visar att det finns tydliga skillnader mellan manligt och kvinnligt. Men genusvetarna tillåts ända att fortsätta plåga världen med sina skattesubventionerande dumheter (den som vill läsa mer om detta kan med fördel besöka Tanja Bergkvist blogg).

Hursomhelst, Svante Nycander har med dagens inlaga satt tummen på en intellektuell varböld som borde ha spruckit för länge, länge sedan. Låt oss hoppas att vi nu äntligen får en debatt om den!!!

6 kommentarer:

  1. Intressant artikel av Svante Nycander, håller själv på att läsa lite Hayek just nu, och så börjar DN tala om liberalismen... Fast vad de menar med detta verkar ju inte helt klart. Din bok kommer hit till Frankrike på onsdag, så jag ska läsa på, men jag har vissa minnen av svensk politisk histori.

    För det första, att liberalerna och de frisinnade slog ihop sig till samma parti måste väl vara ett av de större skämten i svensk politik? Fast liberalerna var väl inte så liberala då. Lite VDN-märkning: med liberal menar jag sådana som tycker som Hume, Adam Smith, Burke, Hayek, Popper, Thomas Sowell, Reagan och Thatcher.

    Att slå ihop liberaler, ett begrepp som betyder rätt till en egen, privat sfär, och enskilt ansvar för sina gärningar, även de som andra eventuellt inte skulle rekommendera, med de frisinnade som ivrade för rusdryckernas förbud måste väl vara en av de större bedrifterna inom ämnet politisk förvirring under 1900-talet?

    I USA har åtminstone vänstern helt Shanghajat begreppet liberal. I Sverige är det full förvirring.

    Nycander använder 80-talsbegreppet "nyliberal" som jag nästan glömt bort. Betydde det någonsin någonting, annat än some ett skällsord för sådant vänstern inte tyckte om i Sverige?

    Hayek och Thatcher var såvitt jag vet klassiska liberaler. Hayek var ju så gammal att liberalismen inte hunnit försvinna i hans ungdom. Thatcher dunkade "The Constitution of Liberty" i bordet och sade "this is what we believe".

    Jag läste en del kommentarer till artikeln, och där råder mycket riktigt full förvirring om begreppen.

    Till sist noterar jag att på samma första-sida som länkar till Nycanders inlägg har de en länk till en video med Cubas (ex?)diktator Fidel Castro. Go figure... Snart gräver de väl fram länkar till nyss återfunna exklusiva intervjuer med Sverigevännen Hermann Göring eller Franco.

    I min historiebok på gymnasiet hade vi en bild på Palme som provade Castros gevär. Samtidigt som Kuba var tvåa i världen efter Albanien att ha politiska fångar per kapita.

    SvaraRadera
  2. Om du vill ha mer systematiska bevis för detta inom statsmedia kan jag rekommendera bloggen Gröna Kappan. Den har samlat på exempel på vänstervridning i sveriges radio P1 sedan 2007. Har inte England haft en sanningskommission om vänstervridning i BBC? Jag undrar vad en kommission med samma arbetssätt skulle få för resultat och de granskade sveriges radio P1?

    SvaraRadera
  3. Till EL: Jag håller helt med dig; att SLP en gång (1934) gick ihop med de frisinnade blev förrödande för den klassiska svenska liberalismen. Idag rör sig ju FP i o f åt rätt håll, men det är mycket långt kvar...

    Till Anonym: Jag skall kolla Gröna Kappan!

    SvaraRadera
  4. Ska också prova gröna kappan.

    SRs arkiv går ju inte tillbaka så långt i tiden på nätet, men under min Uppsalatid skulle jag ut och springa och spelade då in kanalen (eller om det var studio ett) på band en gång. Tyvärr har jag den inte kvar, men det var dagen efter att Sandinisterna förlorade valet i Nicaragua. Gråtande svenska hjälparbetare på plats undrade hur "de kunde göra på de här viset?" Hur kunde de vara så otacksamma?

    Pierre Schori intervjuades och lät inte särskilt munter.

    Som sagt, en riktig pärla som kanske finns gömd i något arkiv i radiohuset.

    SvaraRadera
  5. Till EL: Tja, kanske. Men kanske inte. Jag hörde för något år sedan att SR:s samtliga nyhetsinspelningar från ett helt halvår på något mystiskt sätt bara råkat raderats. Vilket halvår? frågar då vän av ordning. Jo, andra halvåret 1989...

    SvaraRadera
  6. Efter murens fall var det en kort period av självrannsakan och kritik i sveriges radio. Också en del kända politiker som "erkände" att de kanske hade tänkt och gjort fel. Jag minns det ganska väl. Det är inte förvånande om material från just den perioden har försvunnit.

    SvaraRadera