2010-10-17

Bra av Merkel

Tysklands förbundskansler ansluter sig nu till en växande skara politiker, analytiker och andra som slutligen tar bladet från munnen om dösnacket rörande "multikulturella" samhällen. "Invandrare måste lära sig tala tyska" säger hon bland annat. Bra! Jag är principiellt för alla människors rätt att få bo, leva och arbeta var de vill. EU:s inre marknad är ett utmärkt exempel på hur sådant långsiktigt kan göras möjligt. Men jag är samtidigt också realistisk nog för att inse att utvecklingen måste få ta tid och att alla samhällen måste hålla ihop. Och då är bland annat ett gemensamt språk ett absolut minimikrav!! Invandringsdebatten i både Sverige och Europa har på tok för länge präglats av tokliberala fantasier om att det inte skulle behövas gemensamma politiska, sociala och kulturella lagar, normer och värderingar. Detta har skapat enorma problem. Nu håller debatten till slut på att nyktra till...

10 kommentarer:

 1. Jag är för fri invandring. Däremot anser jag inte att det är ett orimligt krav att den som vill bli medborgare skall kunna svenska. Inte heller är det något rasistiskt med det.
  Om man vill bo och arbeta här utan att kunna svenska har jag inga problem med det. Jag har haft vänner, kollegor och bekanta från USA och Storbritannien som bott i Sverige utan att kunna svenska. Det har aldrig varit några större problem för dem.
  Sedan är det givetvis så att de som bor här, oavsett om de är svenska medborgare eller ej, har att rätta sig efter svensk lag och ingenting annat. Vill de leva efter sharialagar får de flytta till länder som tillämpar det.

  SvaraRadera
 2. Till Jonas V: Vi är helt överens. Vill man inte lära språket i det land man bor får man s a s betala priset av detta; exempelvis genom att engagera vänner eller betala för tolkhjälp när man skall deklarera eller göra myndighetsärenden. Om språkkunskaper skall vara ett formellt krav för medborgarskap är därför en fråga värd att diskutera, men spontant känner jag nog att jag skulle rösta ja för ett sådant krav... Och sharialagar hör icke hemma i ett civiliserat land; det är en medeltida relikt!

  SvaraRadera
 3. Sedan torde vi vara överens om att det inte är rasism med ett språktest för medborgarskap. Visst ser jag problem med det men jag anser att fördelarna överväger nackdelarna.

  SvaraRadera
 4. Något stämmer inte i Angela Merkels uttalande.

  Tysklands problematiska situation beror inte på en aktivt mångkulturell politik efter ideologiska ramar, utan på Tysklands medborgarskapslagar. Blodsrätten för medborgarskapet har gjort det omöjligt för många att kunna komma in i samhället. Därför lever nu tredje generationens turkar i Tyskland utan chans att få medborgarskap. Den isoleringen från de föråldrade lagarna leder ju till viss "mångkultur".

  Vare sig i Tyskland eller något annat europeiskt land handlar det om någon kulturkamp eller sharialagar, utan om högst konkret utestängning av dem som inte får plats i den socialistiska välfärdsstaten vare sig de kommer från DDR, Diyarbakir eller Degerfors.

  SvaraRadera
 5. Till Waldemar: Tysklands "blodslag" är en arkaisk kvarleva. Men den förändrar ändå inte faktum - att många invandrare där (liksom i Sverige) i praktiken fått budskapet att "ni behöver inte anpassa er" genom att lära språket eller anpassa ert levnadssätt. Detta har ju varit själva kärnan i multikulti-ismen. Som stor USA-vän är jag allt annat än regid i min uppfattning om hur långt assimilitation måste drivas, men "learn English, hail the flag and respect the president" har där ända in i nutid varit en garant för att invandrare - och framförallt deras barn - snabbt har kunnat smälta in i samhället. Och vår europeiska kultur är ju p g a historiska orsaker (läs: nationalstaten) mer krävande för att man skall "passa in". Så summa sumarum blir enligt mig att visst, europeiska regeringar har de sista 30-40-50 åren begått misstag genom att inte ställa tillräckligt hårda krav, och invandrarna har inte ansträngt sig tillräckligt för att smälta in. Därav dagens allt mer delvis spända relation (delvis då stora delar av invandrarna själva på eget bevåg helt assimilerat sig, problemen gäller bara de minoriteter som valt att inte göra så).

  SvaraRadera
 6. Censuren verkar slå till.

  Jag sökte på "Merkel" på SvD, DN och AB igår. Hittade då en mycket kort TT-artikel.

  När jag söker idag på SvD och DN är den borta. AB har den kvar. Expressen har skrivit en egen artikel, men där tittade jag inte igår.

  På Expressen blandar de friskt in en opinionsundersökning som säger att det behövs en ny Führer enligt 1 av 10...

  http://www.expressen.se/1.2177673

  Leve yttrandefriheten, det fria flödet av information och det demokratiska samtalet.

  SvaraRadera
 7. Till Erik: Vad vi nu verkar bevittna är den (väst)europeiska och amerikanska "sliberala" elitens sista hurra. Allt går dem emot och folket har tröttnat och snart kommer det därför att bli ett helt annat politiskt läge. Att finanskrisen inneburit en höger- snarare än en vänstervåg är i sanning historiskt!! :-)

  SvaraRadera
 8. Jag undrar om det handlar om sekularisering?

  Nuförtiden är det ingen som tror att det finns något större än en själv som kan tillhandahålla frälsning - i alla fall inte i den här världen.

  Varken socialismen eller staten.

  Då förstår man att det är korkat att skuldsätta sig (tänker på Palins tal) och att det bästa samhället är ett det där medborgarna tar ansvar och löser sin problem tillsammans - utan statlig inblandning.

  Jag undrar också om liberaler och bloggare och den allmänna utvecklingen gör att det blir allt svårare för vänstern, eftersom dess retorik bygger på lögner och vädjan till känslolivets sämre sidor (avundsjuka).

  Nu när folk vet att alla har ungefär samma chans och att det beror på en själv, då är man inte avundsjuk på samma (kollektiva) sätt?

  Vad gäller integration tycker jag att det är oklart vad som har misslyckats och inte. Vad är det egentligen Merkel säger?

  SvaraRadera
 9. Till Aononym (18:09): Många, stora frågor på en gång detta. Kort tror jag dock att du har helt rätt i dina observationer ovan. Och vad gäller Merkel så konstaterar hon bara faktum. SvD har en bra ledare om detta just i dag -- http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ett-sent-farval-till-multikulturalismen_5531189.svd

  SvaraRadera