2010-10-22

För femtioelfte gången...

Jag har ända sedan jag började blogga (och långt före det) varnat för den växande laglösheten på gator och torg i allmänhet och utvecklingen i Malmö med omnejd i synnerhet. Och ett av mina förslag har varit att ändra den förbudslag som antogs på 1930-talet efter det kommunistiska upprorsförsöket i Ådalen 1931, så att militär kan sättas in som backup till polisen. För detta har jag blivit kallad det mesta - men aldrig något positivt. Den senaste veckans utveckling, där någon åter igen - precis som i början av 1990-talet - skjuter prick på invandrare gör dock att jag med det berusade kommunalrådets envishet åter igen framhärdar - ändra lagen!!!

Se vidare SvD, DN, EXP.

18 kommentarer:

  1. Kan NÅGON hjälpa till med att belysa frågan om skytten verkligen kan visas ha haft avsikt att döda eller "bara" har varit likgiltig för ett ev. dödsfall, men där det egentliga motivet kan vara ett helt annat - som t.ex. att skapa en atmosfär av kaos och undergångsstämningar.

    Vi vet ju alla hur islamistiska terrorister arbetar. De är ju inte direkt varsamma när det gäller eventuella offer bland muslimer. Det långsiktiga målet "helgar" ju alla medel.

    Jag vill naturligtvis inte påstå att det inte skulle kunna handla om en ny laserman, men varje intellektuellt hederlig människa är skyldig att ta i beaktande vem/vilka som kan gynnas av en än mer upphetsad debatt med krigsrubriker där man snabbt går från spekulationer till handling utan att man först har fått klarhet i vad som verkligen har hänt.

    SvaraRadera
  2. Till Anonym: Vad jag vet så vet polisen nästan ingenting om vem som är skylldig -- och därför ännu mindre om motivet. Alla sådana spekulationer tycker jag därför måste vänta (annars bidrar man ju bara till kaosstämningen, om det nu är en sådan någon vill försöka piska upp)!

    SvaraRadera
  3. Är intresserad av exakt hur du anser det relevant att sätta in militära resurser i det här ärendet? En stridsvagn i varje gathörn för att lugna allmänheten hindrar en målmedveten individ att skjuta folk i ryggen hur?

    SvaraRadera
  4. Till Jonas: Nej, inga stridvagnar. Men spaning, etc.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att rapporteringen kring frågan är en skandal i sig. Vi vet ingenting om vem eller vilka som ligger bakom, det kan precis lika gärna vara en muslimsk kvinna som en ljushyad man. Att som bland annat sveriges radio sysslar med, att skicka fram personer som oavbrutet får skylla på sverigedemokraterna och spinna i vilka motiv "han" har...var tog alla nyanser vägen?
    /Bengt

    SvaraRadera
  6. Till Bengt: Eftersom inte ens polisen verkar veta vem så är det väl inte så förvånande att inte media vet. Jag tycker därför de borde avhålla sig från all spekulation.

    SvaraRadera
  7. Är detta inte ett jättestort demokratiskt tabu också i USA?

    Det är väl nästan bland det värsta man kan föreslå, även där?

    SvaraRadera
  8. Det märkliga är hur man helt oblygt inte ser nåt hinder i att spekulativt peka ut olika grupper som tänkbara gärningsmän. Rent statistiskt sett så verkar de flesta brott i Malmö begås av någon med utländskt klingande efternamn, så mest troligt borde rubriken ha lytt, "Skytten söks bland utlänningarna" , men så stod det inte alls.....


    olof den andre

    SvaraRadera
  9. Till Anonym (19:26): Nja, i USA finns i a f möjligheten att kalla in Nationalgardet. Vad den reguljära arméen kan användas till vet jag inte i detalj...

    SvaraRadera
  10. I den situation som råder i Malmö kan det definitivt behövas ytterligare förstärkning till polisen. Ett vanligt tillvägagångssätt i andra länder, med mer tillgängliga resurser, är att markant öka lagens närvaro på gatorna. Det innebär både presumtiv och förtroendeskapande verkan. Militär kan fungera som komplement, i Frankrike, Spanien, Italien har man ju paramilitär statspolis. I USA har man delstaternas National Guard. I UK däremot satsar man på det civila samhället och väljer att utöka polisen med kompletterande resurser, samt frivilliga. Ett liknande system finns även i USA. I UK kallas de Special Constables, weekend-tränade vanliga medborgare under professionellt befäl. Mycket effektivt och innebär att brittisk polis kan få ut oerhört mycket resurser för nästan inga pengar. Men vi har långt dit i Sverige där staten förväntas dra hela lasset åt oss.

    SvaraRadera
  11. Läs Leif GW Perssons svar när Aftonbladet spekulerar här => http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8006877.ab
    Han vägrar att spekulera om någonting.

    SvaraRadera
  12. Till TK: Det var väl det jag trodde; som vanligt är det Sverige som mäler ut sig...

    Till Jonas V: Heder till LGWP!

    SvaraRadera
  13. Varför kallar du händelserna i Ådalen 31 för "det kommunistiska upprorsförsöket"? Jag tycker det är okunnigt och närmast oförskämt.
    Jag hade släktingar som var med i demonstrationen i Ådalen 31, de var alla socialdemokrater. Ådalen är ett starkt fäste för socialdemokratin, både då och nu. De som demonstrerade i Ådalen var vanliga arbetare som protesterade mot strejkbryteri och lönesänkningar.
    Är det mot strejker och demonstrationer du vill att militären ska kunna sättas in idag också?

    SvaraRadera
  14. Till Anonym: Därför att det var det det var. De flesta deltagarna var som du antyder vanliga oskyldiga socialdemokrater, men ledningen var hårdföra kommunister som sökte revolution. Om du inte tror mig, läs ex. Anders Isakssons redogörelse för händelseförloppet i hans Per Ablin-biografi.

    SvaraRadera
  15. "Ledningen"? Det fanns ingen "ledning" för demonstrationen i Lunde 14/5 1931, det var en spontan demonstration. Både kommunisternas och socialdemokraternas partiföreträdare satt kvar på möte i Folkets hus medans demonstrationen gick mot strejbrytarförläggningen. Om du inte tror mig, läs ex. Birger Normans redogörelse för händelseförloppet i hans bok Ådalen 31. (Norman var själv socialdemokrat... inte kommunist).

    SvaraRadera
  16. Till Anonym: Well, som sagt, Läs Isaksson's Per Albin biografi. Där ges delvis en helt annan bild.

    SvaraRadera
  17. Det är uppenbart att du lägger in din egen politiska syn på din beskrivning av händelsen som ett försök till revolution. Snarare ett desperat och pressat försök till bättre villkor!

    SvaraRadera
  18. Till Anonym: Självklart färgas jag av min demokratiska grundsyn. Jag tar avstånd ifrån alla som söker omkullkasta demokratiska statsskick -- precis som en gång Per Albin när han insåg vad som egentligen låg bakom och tog avstånd från det inträffade.

    SvaraRadera