2011-01-14

Angiveri-Sverige

Det kommunala bostadsbolaget Mitthem i Sundsvall kommer att börja betala angiveripengar (5.000 SEK) till den som skvallrar på grannar som röker. Nu har jag förvisso själv just slutat röka efter 26 år, men detta är ett påfund enkom värdigt en diktatur och helt föraktligt. Det hela faller också tyvärr väl in i en ond svensk tradition. På 1940-talet bidrog ty bland annat kooperativa HSB med information till myndigheterna om vilka av deras inneboende som borde tvångssteriliseras. Den antiliberala ådran i svensk kultur är tjock som en falukorv och den autokratiska sörja som flyter däri tjock som gröt och frän som saltsyra..!

4 kommentarer:

 1. Håller med dig. Hemskt att fastighetsägaren ber grannarna ange varandra mot belöning. Frågan är om angiveriet inte hotar att förgifta människors relationer mer än tobak. Personligen tycker jag dock att det följer bestämmanderätt med äganderätt. Den rätten har man tagit ifrån till exempel pubägare. De får inte ens tillåta rökning i sina lokaler även om de som personal hyr in en rökdykare från brandkåren med lufttuber och andningsmask. Rökrförbudet i privatägda så kallade offentliga lokaler är således inte en hälsofråga för personalen, det rör sig om något annat...

  Är det då en hälsofråga för gästerna? Tja, de måste inte gå in där, de kan välja att gå till en lokal som har rökförbud, det fanns gott om sådana före det generella rökförbudet. Dessutom är faran med passiv rökning ett vetenskapligt bedrägeri. Det blir uppenbart för envar som gör sig besväret att gå till källorna. De flesta epidemiologiska undersökningarna når inte ens upp till statistisk signifikans. Den påstådda risken med passiv rökning är en chimär bestående i en övertolkning av epidemiologiska data. Det råder stor enighet om hur sådana data ska tolkas. Antiröklobbyn struntar regelmässigt i detta och gör avsteg från de mest grundläggande regler i hur sådana data ska bedömas.

  Tyvärr är det nog så att majoriteter behöver minoriteter att hata. Just nu råkar det vara rökare.

  Givetvis är det naturliga att arbetsmiljölagen tillämpas i privatägda offentliga lokaler. De som inte kan uppfylla kraven måste åtgärda bristerna, antingen med fullgod ventilation/filtrering eller genom rökförbud. Svårare än så behöver det inte vara!

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Jag håller helt med!! Det skall givetvis stå en fastighetsägare rätt (även kommunala, om nu sådana finns) att ha en icke-rökpolcy. Men det är något helt annat än att uppmana till angiveri. För vad blir det nästa gång? Skatteverket som pröjsar oss en slant om vi tipsar om grannens förehavanden? Ett sådant samhälle vill då inte jag bo i...

  SvaraRadera
 3. Det är ruggigt! Bra också med ett historiskt perspektiv. Undrar hur många andra som fattar att det här är fel och att det finns en sjuk svensk tradition?

  SvaraRadera
 4. Till Anonym (14:00): Blott alltför få, tyvärr :-(

  SvaraRadera