2011-01-14

Äntligen!

Det finns fortfarande moderater som kan och tar det här med skatter på allvar. En riksdagsledmot kräver idag exempelvis värnskattens avskaffande:
Det är illa att Sverige möter kunskapssamhällets växande konkurrens om kompetens, utbildning och forskning med en skatt som driver kunskap utomlands och bara kan försvaras om det finns ett undantag som eliminerar de mest absurda konsekvenserna.
Äntligen! :-)

8 kommentarer:

 1. Nja, jag hade nog blivit mer imponerad om hon hade lagt en motion om detta i Riksdagen istället för att skriva en debattartikel i SvD. Det är väl en av orsakerna till att vara Riksdagledamot, att skriva motioner om saker man tror på ? Helt uppenbart fruktar hon den moderata partipiskan för mycket för att lägga en sådan motion. Ärligt talat - inte alltför mycket ryggrad där.

  SvaraRadera
 2. Till Anonym: Bättre än inget i a f. Dessutom är riksdagsmotioner klart överdrivna. Bra markering, visst, men i praktiken helt meningslösa om det inte är partimotioner. Dessutom: detta KAN vara en s k testballong sanktionerad högre upp, för att testa marknaden s a s.

  SvaraRadera
 3. Något jag skrattade åt nu i veckan var det vänstern blev helt till sig att det började riktas kritik inom Alliansen mot Reinfeldts förslag mot ytterliggare ett jobbskatteavdrag.

  Problemet var bara det att kritikerna ville sänka andra skatter istället, tex värnskatten och arbetsgivaravgiften. Tji fick de! :-)

  SvaraRadera
 4. Till Tor: Ja, den svenska vänsterns skattefeteschism måste vara unik i världshistorien. Det är som om kosmos skulle braka samman vid minst tick nedåt...

  SvaraRadera
 5. Hej Anders !
  Anonym från 12:55 här. Jag förstår hur du menar, men då är vi åter i en sak som jag inte uppskattar hos de nya moderaterna eller hos politiker överhuvudtaget: du talar om "testballong". Jag hade sagt att "om ni tror på en linje så skall ni driva den".

  Testar, det gör folk som säljer mineralvatten, falukorv, tuggummi, etc, de testar nya smaker för att se om deras kunder uppskattar den nya smaken, och om så är fallet så producerar de mera falukorv etc med den smaken. För mig är politik att ha en övertygelse och att stå för den, oavsett om den vinner val eller ej. Jag har en klar känsla av att detta skiljer mig från Schlingman, Reinfeldt et al.

  /Ulf

  SvaraRadera
 6. Till Ulf: Jupp, det skiljer dig (och mig) från de du nämner. "Testballonger" skickar dock även politiker ut. Jag har dock (bara för att vara helt tydlig) ingen info som tyder på att detta kan vara en sådan, it's just a feeling...

  SvaraRadera
 7. Vad jag inte riktigt begriper är varför en borgerlig regering så helt och hållet spelar på den socialistiska planhalvan.

  T om S införde värnskatten tillfälligt vill jag minnas, som ett avsteg från 50% marginalskatt. Och 50% var när kommunalskatten var 30%.

  I själva verket är ju marginalskatten kring 60% nu om man räknar in värnskatt och 4% återbetalning på studielån.

  Och då ingår inte 47% sociala avgifter. Dessa är tydligen inte "skatt", men prova gärna att låta bli att betala dem och spara individuellt i stället...

  Avskaffad statsskatt, kvittat mot minskningar i en massa bidrag och subventioner låter mer borgerligt för mig.

  SvaraRadera