2011-01-09

Nytt inlägg om skottdramat

Jag råkade tidigare i afton skriva ett inlägg om dödskjutningarna i Arizona som delvis visade sig bygga på en "rutten" länk, som ledde till en konspirationsteoretiker. Jag ber om ursäkt för detta. Essänsen i inlägget - att den som sköt inte som svensk media reflexmässigt gjorde kan klassificeras som högerextrem - verkar dock mlikväl stämma. Han läste ty enligt denna rapport både Kommunistiska manifestet och Mein Kampf med lika stor behållning...

Tillägg: Ju mer som framkommer, ju mer pekar på att det faktiskt var en man med ovanligt skruvade vänstersympatier som sköt. Svensk media tiger dock, som väntat, som muren om detta...

7 kommentarer:

 1. Ännu bättre blir det när DN ska skriva om gärningsmannen och man "råkar" utlämna Kommunistiska manifestet när man rabblar hans favoritlitteratur.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/regeringen-forsoker-hjarntvatta-oss

  DN försöker även få in Sarah Palin i det hela...

  /Mats

  SvaraRadera
 2. Till Mats: Se där... Man blir ju tyvärr inte förvånad :-(

  SvaraRadera
 3. Det är mycket synd att enda sättet att få hela nyhetsbilden är att läsa det i bloggar och via utländska medier. Jag fattar inte hur svenska journalister kan se sig själva i spegeln.

  Vad är faran i att objektivt ge oss alla fakta om gärningsmannen?

  SvaraRadera
 4. Till Johan: Att jornalisternas ideologiska karta i så fall inte överensstämmer med verkligheten... Och så vill dom inte ha det.

  SvaraRadera
 5. Nationalsocialismen är en socialistisk ideologi som först blev "höger" efter Andra Världskriget. Nationalsocialismen var före kriget till "höger" om kommunismen, dvs man lät företagarna behålla sina företag men produktionen planerades av staten.

  Det fanns genom statliga fyraårsplaner i Tyskland medan planerna i Sovjet var på fem år. Det fanns således ingen marknadsekonomi i Tyskland 1933-45 utan en socialistisk planekonomi som liknade den i Sovjet. En annan likhet var att samhällsklasserna skulle utrotas i Sovjet genom folkmord medan raser skulle utrotas i Tyskland.

  SvaraRadera
 6. Nja, rapporteringen har väl främst påpekat det olämpliga i t ex sådanna här kampanjer: http://andrewsullivan.theatlantic.com/the_daily_dish/2011/01/an-assassination.html

  Man kan inte, som Sarah Palin, driva den typen av kampanjer ena sekunden och när någon faktiskt följer uppmaningen agera oförstående. Andra favoriter från hans bokhylla var Animal Farm, men det var olämpligt att nämna ur din synvinkel, så det teg du om.

  SvaraRadera
 7. Till per-Olof: Absolut!

  Till Ingenjören: Jag håller med om att siktena på kartan var dumma. Men att försöka (bort)förklara denna händelse med detta är ju helt galet. Det politiska språkbruket i USA är sedan århundraden av tradition grövre än i Sverige men ytterst, ytterst få amerikaner har tagit till våld mot sina politiker. Ja, tar man hänsyn till befolkningarnas storlekar leder mjäkiga Sverige (sedan USA:s bildande 1776) med ett kungamord, ett statsministermord, ett utrikesministermord och ett antal mindre kända mord (på ledande fackföreningsmedlemmar, m.m.) 'våldsligan' big time. Detta var uppenbart ett dåd av en galning - men mainstream media försöker närmast att få det att framstå som en politisk komplott. Och tänk hur garanterat annorlunda det låtit om den aktualla politikern varit republikan och mördaren, säg, känd fackföreningsman...

  SvaraRadera