2011-03-17

Ledare i GA

Jag hoppar i dagarna in som ledarskribent på Gotlands Allehanda.

Här är mina alster:

17 mars 2011: "Avslöjande megakatastrofer"
18 mars 2011: "Toknationalistisk motvallspolitik"

Ingen text i GA idag 19/3, men en krönika i NWT...

9 kommentarer:

 1. Anders,

  Det var en bra ledare; inte minst faktumet att du tog upp en ljuvlig företeelse som röd-grön populism. Jag har satt ut en länk till din ledare från min facebook-sida. :)

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Till Thomas: jag tackar och bugar! :-)

  SvaraRadera
 3. Äras den som äras bör. Det är ju tack vare den typ av kvalificerade, samhällsorienterade, texter som du och andra borgerliga bloggare skriver, som det finns en möjlighet att i bästa fall övertyga svenskarna om att någon slags mer distinkt borgerlig agenda kan fungera. Kan fungera som ett fullgott alternativ till den vänsterprogressiva agenda som gällt lite väl länge nu. :-)

  SvaraRadera
 4. Två kommentarer om motvallsledaren:

  Möjligheten att köpa receptfria läkemedel på ICA har mycket lite med apoteksutförsäljningen att göra. Man hade lika gärna kunnat tillåta det utan att bryta upp apoteket (vilket försämrar servicen, minskar utbudet i apoteken, och höjer priserna).

  Räntan på statsskulden är mindre än avkastningen i de företag du pratar om. Dvs. det är en idiotiskt dålig affär. Det enda det handlar om är den eventuella ondska det innebär att staten äger företag. Det kan vi ha olika åsikter om, men din kvasi-ekonomiska anledning håller inte.

  SvaraRadera
 5. Till RDJ: De aktuella bolagen drar just nu in pengar ja, men du vet lika väl som jag att det inte finns några garantier för att de kommer att göra det även i framtiden (minns Svenska Varv m.fl. på 70-talet). Säljer man därför företagen nu, när dom går bra och därmed får ut maximalt för dom. och använder pengarna till avbetalning av statsskulden minskas skattebetalarnas kostnader permanent.

  SvaraRadera
 6. Du menar alltså att företagen är övervärderade? Värdet på aktien ska ju återspegla väntevärdet av all framtida avkastning.

  Men det finns en anledning till att inte betala av på statsskulden just nu (n.b. att jag egentligen inte har något emot att staten behåller dem): Just nu är kostnaden för statsskulden väldigt låg, eftersom flera års finansturbulens har medfört en "flight to quality" där kvalitet i det här fallet är statspapper. Banker är med andra ord alldeles utmärkt villiga att låna ut sina pengar till Sverige till låg ränta. Vi borde med andra ord passa på att investera pengarna i sådant som ger högre avkastning på lång sikt.

  SvaraRadera
 7. Till RDJ: Vi har tydligen helt olika syn på det här med offentliga finanser. Du anser som jag förstår det att det är helt okej att låna bara för att det just nu går att göra så. Jag anser däremot att det tillhör politikens kärna att se till att de offentliga skulderna alltid är så låga som möjligt. Kalla det en grundläggande ideologisk skillnad om du vill.

  SvaraRadera